Η Ουκρανία πρέπει να είναι τμήμα της Ρωσίας πιστεύει ο Τραμπ: Αποκαλυπτικό βιβλίο

Η Ουκρανία πρέπει να είναι τμήμα της Ρωσίας πιστεύει ο Τραμπ: Αποκαλυπτικό βιβλίο

Σε ένα νέο βιβλίο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, η Φιόνα Χιλ, πρώην ανώτερη σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Νόναλντ Τραμπ (2017 – 2019), αναφέρει πως η άποψή του για την Ουκρανία, κατά την προεδρική του θητεία, ήταν πως η χώρα «θα πρέπει να είναι μέρος της Ρωσίας».

«Ο Τραμπ κατέστησε πολύ σαφές ότι πίστευε πως η Ουκρανία, και σίγουρα η Κριμαία, πρέπει να είναι μέρος της Ρωσίας», ανέφερε η Χιλ στον Ντέιβιντ Σάνγκερ στο νέο βιβλίο «New Cold Wars: China's Rise, Russian's Invasion, and America's Struggle to Defend the West». Σημειώνεται πως η Φιόνα Χιλ, που υπήρξε στενή συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ, έχει εξελιχθεί σήμερα σε μια σφοδρή επικρίτριά του. «Πραγματικά δεν μπορούσε να καταλάβει ότι η Ουκρανία ήταν ανεξάρτητο κράτος».

Αυτό, σημειώνει ο Ντέιβιντ Σάνγκερ σύμφωνα με τον Guardian, δείχνει πως η άποψη του Τραμπ για την Ουκρανία ήταν «ουσιαστικά πανομοιότυπη» με αυτήν του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Η Ουκρανία είναι αναπαλλοτρίωτο μέρος της ιστορίας, του πολιτισμού και του πνευματικού μας χώρου», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Ρωσίας λίγο πριν την εισβολή στη χώρα.

Πριν από περίπου ένα μήνα, σε μια ομιλία για τα 10 χρόνια από την προσάρτηση της Κριμαίας, ο Πούτιν δήλωσε ότι τα τμήματα της Ουκρανίας που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός αποτελούν πλέον μέρος μιας «Νέας Ρωσίας».

Σημειώνεται πως το βιβλίο δημοσιεύεται ενώ η οικονομική και στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο, ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει «κολλήσει» στο Κογκρέσο λόγω των αντιδράσεων μιας ομάδας ακραίων Ρεπουμπλικάνων που ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Χιλ έχει εκφραστεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα κατά του Ντόναλντ Τραμπ κατηγορώντας τον για τις σχέσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Μεταξύ άλλων έχει πει πως ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία τωνΗΠΑ «ειδωλοποιεί» τον Πούτιν για την αυταρχική του ηγεσία και την μακρά παραμονή του στην εξουσία.

«Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει τον τρόπο του με τον Ντόναλντ Τραμπ, εδώ και αρκετό καιρό… Ξέρει πως να τον χειραγωγεί. Ήταν πολύ καλός στην τέχνη της κολακείας με τον Τραμπ. Βλέπει τον Τραμπ ως πλεονέκτημα από πολλές απόψεις», έχει επισημάνει η Φιόνα Χιλ, τονίζοντας πως «ποντάρει» στο ότι υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θα κερδίσει τις εκλογές και θα επιστρέψει στην εξουσία.

«Αυτό θα είναι κάτι καλό για τον Πούτιν… μπορεί να παίξει με αυτό. Μπορεί να το χρησιμοποιήσει ακόμη και ως ένα είδος προειδοποίησης για να τρομάξει τους Ουκρανούς, τους Ευρωπαίους και τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα