Ουκρανία: Ξύλο σε νέους που προσπαθούν να αποφύγουν την επιστράτευση

Ουκρανία: Ξύλο σε νέους που προσπαθούν να αποφύγουν την επιστράτευση

Αρκετοί είναι οι νέοι άνδρες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία για να αποφύγουν τη στράτευση και να γλιτώσουν τη ζωή τους, γεγονός που εκμεταλλεύονται οι διακινητές αποκομίζοντας τεράστια ποσά.

Αν δεν καταφέρουν να φύγουν, συλλαμβάνονται και ξυλοκοπούνται στη προσπάθειά τους να διαφύγουν προκειμένου να αποφύγουν την στράτευση.

«Δεν είμαι άπιστος. Πολλοί φίλοι μου ήδη έφυγαν. Όποιος έχει την ευκαιρία, φεύγει» δήλωσε στο Sky News ένας νεαρός Ουκρανός που αποφάσισε να πάρει τον δρόμο για το εξωτερικό για να αποφύγει τη στράτευση. Πέρασε τα σύνορα μέσα από τα βουνά, έχοντας καταβάλλει 6.000 δολάρια ως αντίτιμο για να βγει από τη χώρα. «Χρειάζομαι ειρήνη, για μένα κυρίως», λέει.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι έτοιμοι για να πεθάνουν. Και οι νέοι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να θάψουν τους εαυτούς τους ζωντανούς. Έρχονται αρκετοί σε εμάς για βοήθεια», δήλωσε ένας από τους διακινητές που παραδέχεται ότι δεν ντρέπεται καθόλου για τη δράση του.

Κάθε εβδομάδα, οι Αρχές συλλαμβάνουν τόσο άτομα που προσπαθούν να διαφύγουν, όσο και άτομα που θεωρούνται ύποπτα για αρνητές στράτευσης 

Πόσα χρεώνουν τους Ουκρανούς οι διακινητές

Το κόστος του ταξιδιού έχει εκτοξευθεί. Η διέλευση με τα πόδια κοστίζει 6.000 δολάρια, αλλά μπορούν να έχουν έκπτωση 2.000 δολαρίων αν είναι πρόθυμοι να διασχίσουν κολυμπώντας έναν από τους πολλούς ποταμούς που χωρίζουν την Ουκρανία από άλλες χώρες.

«Αν το άτομο λέει ότι δεν μπορεί να κολυμπήσει, έχουμε εξοπλισμό γι' αυτό, αλλά υπάρχει μια επιπλέον πληρωμή», εξηγεί ο Stas, ένας από τους διακινητές που διώχνουν τους Ουκρανούς μακριά από το μέτωπο του πολέμου.

«Όσο για το αν κάποιος από τους πελάτες μας πνιγεί, λοιπόν, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη. Έχουν υπάρξει όμως περιπτώσεις υποθερμίας, ειδικά τον χειμώνα».

Τα νέα σημεία ελέγχου και οι συχνές συνοριακές περιπολίες έχουν δυσκολέψει τη διοργάνωση των δρομολογίων, αλλά ο ίδιος λέει ότι η εισαγωγή των drones ήταν ένας τεράστιος πονοκέφαλος.

«Τα drones είναι το μεγαλύτερο πράγμα που περιπλέκει τη δουλειά μας τώρα. Σε περίπτωση σκυλιών μπορεί να καλυφθεί η μυρωδιά σου. Γίνονται ορισμένοι χειρισμοί γι' αυτό, για να εξαλειφθεί η μυρωδιά. Αλλά αυτό που είναι αδύνατο, αυτό που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα τώρα, είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και είναι τόσα πολλά».

Τον Δεκέμβριο, η Ουκρανία χρειαζόταν πάνω από μισό εκατομμύριο νέους στρατιώτες, ένα ζήτημα που ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε χαρακτηρίσει πολύ ευαίσθητο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι υπέγραψε πρόσφατα νόμο για τη μείωση της ηλικίας κατάταξης από τα 27 στα 25 έτη.

Στόχος των νομοθετών είναι να βρουν λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εθελοντών. Όμως πολλοί εκτιμούν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους στρατολόγησης.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα