Γιατί μια σωματικά υγιής 28χρονη από την Ολλανδία αποφάσισε να υποβληθεί σε ευθανασία στον καναπέ της «χωρίς μουσική»

Γιατί μια σωματικά υγιής 28χρονη από την Ολλανδία αποφάσισε να υποβληθεί σε ευθανασία στον καναπέ της «χωρίς μουσική»

Μια σωματικά υγιής 28χρονη από την Ολλανδία αποφάσισε να βάλει με νόμιμο τρόπο τέλος στη ζωή της λόγω των αγώνων της με την κατάθλιψη, τον αυτισμό και την οριακή διαταραχή προσωπικότητας, σύμφωνα με δημοσίευμα. Η Zoraya ter Beek, η οποία ζει σε ένα μικρό χωριό της Ολλανδίας κοντά στα γερμανικά σύνορα, θα υποβληθεί σε ευθανασία τον Μάιο – παρά το γεγονός ότι είναι ερωτευμένη με τον 40χρονο φίλο της και ζει με τις δύο γάτες της.

Η Zoraya ter Beek, η οποία κάποτε φιλοδοξούσε να γίνει ψυχίατρος, αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας σε όλη της τη ζωή. Είπε ότι αποφάσισε να υποβληθεί σε ευθανασία, αφού οι γιατροί της της είπαν: «Δεν υπάρχει τίποτα άλλο που μπορούμε να κάνουμε για σένα. Δεν πρόκειται ποτέ να γίνεις καλύτερα», σημειώνει η «Free Press».

«Ήμουν πάντα πολύ ξεκάθαρη ότι αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, δεν μπορώ να το κάνω άλλο αυτό», δήλωσε η ter Beek.

Η νεαρή γυναίκα είναι μία μόνο από τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων στη Δύση που αποφάσισαν να πεθάνουν αντί να συνεχίσουν να ζουν με τον πόνο.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, ενώ υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη ή άγχος που ενισχύονται από την οικονομική αβεβαιότητα, την κλιματική αλλαγή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα ζητήματα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται η New York Post.

«Βλέπω την ευθανασία ως ένα είδος αποδεκτής επιλογής που φέρνουν στο τραπέζι οι γιατροί, οι ψυχίατροι, ενώ προηγουμένως ήταν η έσχατη λύση», δήλωσε στο πρακτορείο ο Stef Groenewoud, ηθικολόγος στον τομέα της υγείας στο Θεολογικό Πανεπιστήμιο Kampen, στην Ολλανδία.

«Παρατηρώ το φαινόμενο ειδικά σε άτομα με ψυχιατρικές ασθένειες και ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους με ψυχιατρικές διαταραχές, όπου ο επαγγελματίας υγείας φαίνεται να τους εγκαταλείπει πιο εύκολα από ό,τι στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Η ter Beek σκοπεύει να αποτεφρωθεί μετά την ευθανασία της στον καναπέ του σαλονιού της. «Χωρίς μουσική», είπε. Ένας γιατρός θα της δώσει πρώτα ένα ηρεμιστικό και στη συνέχεια ένα φάρμακο που θα σταματήσει την καρδιά της. Ο φίλος της θα είναι στο πλευρό της μέχρι το τέλος.

«Η γιατρός παίρνει πραγματικά τον χρόνο της. Δεν είναι ότι μπαίνουν μέσα και λένε: “Ξαπλώστε, παρακαλώ!”. Τις περισσότερες φορές πίνουν πρώτα ένα φλιτζάνι καφέ για να ηρεμήσουν τα νεύρα και να δημιουργηθεί ήπια ατμόσφαιρα», είπε.

«Μετά με ρωτάει αν είμαι έτοιμη και στη συνέχεια βολεύομαι στον καναπέ. Θα με ρωτήσει και πάλι αν είμαι σίγουρη, θα ξεκινήσει τη διαδικασία και θα μου ευχηθεί καλό ταξίδι. Ή, στην περίπτωσή μου, έναν καλό ύπνο, γιατί σιχαίνομαι όταν οι άνθρωποι λένε: “Καλό ταξίδι”. Δεν πρόκειται να πάω πουθενά».

 
Δεν θα ακολουθήσει κηδεία. Η ter Beek, η οποία δεν έχει και πολλούς συγγενείς, δήλωσε ότι ο φίλος της θα σκορπίσει τις στάχτες της σε «ένα ωραίο σημείο στο δάσος» που έχουν διαλέξει.

«Φοβάμαι λίγο τον θάνατο, γιατί είναι το απόλυτο άγνωστο», είπε. «Δεν ξέρουμε πραγματικά τι ακολουθεί – ή μήπως δεν υπάρχει τίποτα; Αυτό είναι το τρομακτικό».

Η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία το 2001. Από τότε γίνεται μια ολοένα και πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ του πληθυσμού.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα