Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Ποιο είναι το μεγάλο διακύβευμα της κάλπης

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Ποιο είναι το μεγάλο διακύβευμα της κάλπης

Στις κάλπες 64 εκατ. Τούρκοι ψηφοφόροι για να εκλέξουν δημάρχους στις 81 επαρχίες της χώρας. Η σημερινή αναμέτρηση είναι ένα βαρόμετρο για τη δημοτικότητα του Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να επανακτήσει τον έλεγχο βασικών αστικών περιοχών που έχασε πριν από 5 χρόνια.

Eκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα, Κυριακή (31/03) στις κάλπες στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να απαντήσουν στο μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί εντός κι εκτός Τουρκίας: Θα χάσει δεύτερη φορά, έστω εμμέσως, από τον Εκρέμ Ιμάμογλου ο Ταγίπ Ερντογάν ή θα πάρει πίσω τον μητροπολιτικό δήμο, μια πόλη – σύμβολο τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους Τούρκους;

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι η Κωνσταντινούπολη, η οικονομική και πολιτική δύναμη της Τουρκίας (από όπου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος το 1994), αποτελούσε το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» για τον ίδιο.

Άλλωστε κατά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση για τους δήμους και τις περιφέρειες το 2019, ο Ερντογάν έχασε τόσο την Κωνσταντινούπολη όσο και την Άγκυρα, γεγονός που κατέρριψε την αύρα που διεκδικούσε να έχει ως… αήττητος.

Μια ισχυρή νίκη για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP), πιθανότατα θα σκληρύνει την αποφασιστικότητά του να εισαγάγει ένα νέο σύνταγμα, που θα αντικατοπτρίζει τις συντηρητικές αξίες του και θα του επιτρέπει να κυβερνά μετά το 2028, οπότε λήγει η τρέχουσα θητεία του, λένε οι αναλυτές.

Για την αντιπολίτευση – διχασμένη και αποθαρρυνμένη μετά την ήττα στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους – η διατήρηση της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας θα ήταν μια σημαντική ώθηση και θα βοηθούσε στην εκ νέου κινητοποίηση των υποστηρικτών.

Περίπου 61 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από ένα εκατομμύριο που ψηφίζουν για πρώτη φορά, έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν για όλους τους μητροπολιτικούς δήμους, τους δήμαρχους πόλεων και περιφερειών καθώς και τις διοικήσεις των γειτονιών.

Παράλληλα, περίπου 594.000 μέλη του προσωπικού ασφαλείας θα είναι σε υπηρεσία σε όλη τη χώρα για να διασφαλίσουν ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ομαλά, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.

Πηγή: news247.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα