Πάπας Φραγκίσκος: Δεν έκανε το κήρυγμα της Κυριακής των Βαϊων - Φουντώνουν οι φόβοι για την υγεία του

Πάπας Φραγκίσκος: Δεν έκανε το κήρυγμα της Κυριακής των Βαϊων - Φουντώνουν οι φόβοι για την υγεία του

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε την τελευταία στιγμή να παραλείψει την ομιλία του κατά τη λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, αποφεύγοντας μια επίπονη ομιλία στην αρχή μιας πολυάσχολης Μεγάλης Εβδομάδας που θα δοκιμάσει την ολοένα και πιο αδύναμη υγεία του.

Ο Φραγκίσκος, λόγω προβλημάτων στα γόνατα και επίμονων αναπνευστικών προβλημάτων, δεν συμμετείχε στην πομπή των καρδιναλίων γύρω από τον οβελίσκο στην πλατεία κατά την έναρξη της Θείας Λειτουργίας. Αντίθετα, ο 87χρονος ποντίφικας ευλόγησε τα φύλλα φοίνικα και τα κλαδιά ελιάς των πιστών.

Επρόκειτο να εκφωνήσει ένα κήρυγμα στα μισά της λειτουργίας, παρόλο που έχει αναθέσει τις μακροσκελείς ομιλίες σε βοηθούς τις τελευταίες εβδομάδες. Μετά από αρκετά δευτερόλεπτα σιωπής, οι εκπρόσωπό του είπαν ότι ο Φραγκίσκος αποφάσισε να μην εκφωνήσει καθόλου την ομιλία. Οι αξιωματούχοι του Βατικανού δεν εξήγησαν αμέσως γιατί.

Ο Φραγκίσκος, ωστόσο, έκανε προσευχές καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας και απηύθυνε μια μακρά έκκληση για ειρήνη στο τέλος της Θείας Λειτουργίας. Είπε ότι προσεύχεται για τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν σε μια «απάνθρωπη» επίθεση στην αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας και επίσης ζήτησε προσευχές για «τη μαρτυρική Ουκρανία» και τον λαό της Γάζας.

Οι αξιωματούχοι του Βατικανού εκτιμούν ότι περίπου 60.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τη Λειτουργία, που πραγματοποιήθηκε κάτω από έναν ηλιόλουστο, ανοιξιάτικο ουρανό. Ο Φραγκίσκος πέρασε αρκετά λεπτά για να τους χαιρετήσει από το «popemobile», κάνοντας πολλές διαδρομές γύρω από την πλατεία στο τέλος της λειτουργίας.

Η Κυριακή των Βαΐων ξεκινά μια πολυάσχολη εβδομάδα για τον Φραγκίσκο μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, όταν οι πιστοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού. Τη Μεγάλη Πέμπτη, ο Φραγκίσκος πρόκειται να επισκεφθεί σε μια γυναικεία φυλακή της Ρώμης για το παραδοσιακό τελετουργικό πλύσιμο των ποδιών. Και την επόμενη ημέρα έχει προγραμματιστεί να προεδρεύσει της νυχτερινής πομπής στο Κολοσσαίο της Ρώμης, αναπαράγοντας τη Σταύρωση του Χριστού.

Την επόμενη μέρα σηματοδοτεί την Αγρυπνία του Πάσχα, κατά την οποία ο Φραγκίσκος προΐσταται της επίσημης νυχτερινής λειτουργίας στη βασιλική, ακολουθούμενη από τη λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και την μεσημεριανή ευλογία.

Φέτος τον χειμώνα, ο πάπας Φραγκίσκος έδωσε μάχη με αυτό που ο ίδιος και το Βατικανό έχουν περιγράψει ως κρούσμα γρίπης, βρογχίτιδας ή κρυολογήματος. Τις τελευταίες εβδομάδες ζήτησε περιστασιακά από έναν βοηθό του να διαβάσει δυνατά τις ομιλίες του και τα μαθήματα κατήχησης για να του γλιτώσει την προσπάθεια.

Σήμερα, δεν κλήθηκε κανένας αντικαταστάτης, και η ομιλία απλώς παραλείφθηκε. Το Βατικανό δεν είπε αμέσως εάν οι προετοιμασμένες παρατηρήσεις του έπρεπε να θεωρηθούν ως διατυπωμένες, όπως συμβαίνει συχνά όταν ο Πάπας αποφασίζει να μην τις διαβάσει φωναχτά. Συνήθως, ο πάπας δεν εκφωνεί ομιλία το Πάσχα, αλλά παραδοσιακά προσφέρει προβληματισμούς την Κυριακή των Βαΐων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Φραγκίσκος πρόσφερε μια μακρά προσευχή για ειρήνη για όλους όσοι υποφέρουν από τον πόλεμο και για τον Κύριο να παρηγορήσει τα θύματα της «αποτρόπαιης τρομοκρατικής επίθεσης» στη Μόσχα.

«Μακάρι να προσηλυτίσει τις καρδιές εκείνων που προστατεύουν, οργανώνουν και πραγματοποιούν αυτές τις απάνθρωπες πράξεις που προσβάλλουν τον Θεό, ο οποίος μας διέταξε να μην σκοτώνουμε», είπε ο Φραγκίσκος. Χωρίς να αναφέρει τη Μόσχα, ο Φραγκίσκος ζήτησε επίσης από τους πιστούς να μην ξεχάσουν τα δεινά της Ουκρανίας.

Σημείωσε ότι πολλοί Ουκρανοί είναι τώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ως αποτέλεσμα «έντονων επιθέσεων σε υποδομές, οι οποίες όχι μόνο φέρνουν θάνατο και δεινά, αλλά και τον κίνδυνο μιας ανθρωπιστικής καταστροφής ακόμη μεγαλύτερων διαστάσεων». «Παρακαλώ μην ξεχνάτε τη μαρτυρική Ουκρανία», είπε. «Και ας σκεφτούμε επίσης τη Γάζα, που υποφέρει τόσο πολύ, και τόσα άλλα μέρη πολέμου».

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα