Σύνοδος Κορυφής: Το ευρωομόλογο για την άμυνα διχάζει την Ευρώπη - Μπορέλ εναντίον φον ντερ Λάιεν και Νότος κατά Βορρά

Σύνοδος Κορυφής: Το ευρωομόλογο για την άμυνα διχάζει την Ευρώπη - Μπορέλ εναντίον φον ντερ Λάιεν και Νότος κατά Βορρά

Διχασμένη - για άλλη μια φορά - εμφανίζεται η ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής για το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων ώστε να υποστηριχθεί οικονομικά το σχέδιο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και της στρατιωτικής δύναμης του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Όπως συμβαίνει συνήθως οι ευρωπαϊκές ηγεσίες διχάζονται για το ενδεχόμενο ανάληψη κοινού χρέους, ένα ζήτημα «ταμπού» στην ΕΕ, το οποίο «έσπασε» προσωρινά μόνο για το ταμείο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού... και αυτό εφάπαξ έως το 2026.

Τα δύο στρατόπεδα και για το «πολεμικό ευρωομόλογο» παραμένουν παραδοσιακά τα ίδια: Από τη μία οι χώρες του Νότου, με προεξάρχουσες, τη Γαλλία και την Ιταλία, αλλά και χώρες της Βαλτικής, που συνορεύουν με τη Ρωσία, και από την άλλη οι αποκαλούμενοι «φειδωλοί» της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία. Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων για την άμυνα.

Η πρόταση της Κομισιόν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και των πολεμικών δυνατοτήτων της ΕΕ προβλέπει:

  • Πρόγραμμα κοινής αγοράς για τουλάχιστον το 40% του αμυντικού εξοπλισμού έως το 2030
  • Έως το 2030, τουλάχιστον το 35% της αμυντικής παραγωγής θα είναι αντικείμενο εμπορίου εντός της ΕΕ.

Μέχρι το 2030, το 50% των αμυντικών προμηθειών των κρατών-μελών να είναι ευρωπαϊκής προέλευσης και αυτό να αυξηθεί στο 60% ως το 2035.
Αντί του ευρωομολόγου, οι εναλλακτικές λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου στρατιωτικού σχεδιασμού είναι η αύξηση των φόρων ή η περικοπή άλλων κρατικών δαπανών. Ωστόσο πρόκειται για επιλογές που απορρίπτονται από τους περισσότερους.

Στο τραπέζι έχει πέσει και το ενδεχόμενο επιβολής ενός ορίου 2% του ΑΕΠ κάθε κράτους μέλους της ΕΕ για συνεισφορά σε ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο Άμυνας. Αυτό θα μπορούσε να αποφέρει δεκάδες δισεκατομμύρια ετησίως. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για σχέδια που θα έχουν επιπτώσεις στους εθνικούς προϋπολογισμούς, στερώντας κρίσιμους πόρους από άλλους τομείς.

Ο Μπορέλ προσπαθεί να «μαζέψει» το κλίμα πολέμου που διαχέεται στην Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ επιχείρησε να «μαζέψει» τις δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών και κορυφαίων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, που υποδηλώνουν πως η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου. Πολλοί μιλούν για μια «νέα προπολεμική εποχή», ενώ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε πως η ΕΕ είναι έτοιμη για να θέσει την οικονομία της σε «πολεμική βάση».

«Οι εκκλήσεις προς τους ευρωπαίους ηγέτες να γνωρίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι καλές, αλλά δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε», σχολίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ. «Ο πόλεμος δεν είναι επικείμενος. Έχω ακούσει ορισμένες φωνές να λένε ότι ο πόλεμος είναι επικείμενος. Λοιπόν, δόξα τω Θεώ δεν είναι», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Ζούμε ειρηνικά, υποστηρίζουμε την Ουκρανία , δεν είμαστε μέρος αυτού του πολέμου, απλώς υποστηρίζουμε την Ουκρανία και πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον, αυξάνοντας την αμυντική ικανότητα της βιομηχανίας μας. Αλλά μην τρομάζετε τους ανθρώπους άσκοπα, ο πόλεμος δεν είναι επικείμενος. Αυτό που είναι επικείμενο είναι η ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας», τόνισε.

Τα σχόλια του Ζοζέπ Μπορέλ έρχονται ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση, την Τετάρτη, πως η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έχει ζητήσει από τη Φινλανδία να εκπονήσει, σε συνεργασία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ και τα κράτη - μέλη, ένα σχέδιο στρατιωτικής ετοιμότητας της ΕΕ. «Γνωρίζουμε», είπε, «ότι οι φιλοδοξίες του [Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ] Πούτιν δεν τελειώνουν στην Ουκρανία».

«Έχουμε πολλά να μάθουμε από τη Φινλανδία. Έχουν μια συγκεκριμένη νοοτροπία και πιστεύω ότι πρέπει να την υιοθετήσουμε ευρύτερα στην Ευρώπη… οι άνθρωποι μπορούν να είναι προετοιμασμένοι για όλες τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών, υβριδικών απειλών και φυσικών καταστροφών», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, που συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο της χώρας Σαούλι Νιινίστο.

Στέλνοντας μάλιστα μήνυμα πολεμικής ετοιμότητας και προς τους ευρωπαίους πολίτες, δήλωσε: «Στη Φινλανδία, η αμυντική ετοιμότητα δεν είναι μόνο μέλημα του στρατού, είναι μέλημα όλων». Η πρόεδρος της Κομισιόν συμπλήρωσε πως το περιεχόμενο της έκθεσης που ζήτησε από τη Φινλανδία θα δημοσιοποιηθεί το προσεχές φθινόπωρο, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «η άμυνα της ΕΕ εξετάζεται υπό το πρίσμα του σεβασμού πως η οργάνωση των στρατευμάτων είναι αρμοδιότητα των κρατών – μελών».

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα