Έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη για τη συμφωνία με την Αίγυπτο: «Δίνουμε 7,4 δισ. σε έναν δικτάτορα»

Έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη για τη συμφωνία με την Αίγυπτο: «Δίνουμε 7,4 δισ. σε έναν δικτάτορα»

Ενώ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Μελόνι και Μητσοτάκης υπογράφουν στο Κάιρο συμφωνία για το μεταναστευτικό, οι αντιδράσεις πληθαίνουν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να υπογράψουν μια συμφωνία ύψους 7,4 δισ. ευρώ με την Αίγυπτο, λίγες μέρες αφότου μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατηγόρησαν τις Βρυξέλλες ότι «χρηματοδοτούν δικτάτορες».

Σύμφωνα με τον Guardian, η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου αποτελεί μέρος της τελευταίας προσπάθειας του μπλοκ να σταματήσει τις προσφυγικές ροές στη Μεσόγειο και έρχεται λιγότερο από ένα χρόνο αφότου υπέγραψε ένα αμφιλεγόμενο σύμφωνο μετανάστευσης και οικονομίας 150 εκατομμυρίων ευρώ με την Τυνησία.

Γίνεται κατανοητό ότι η συμφωνία που αναμένεται να υπογράψουν οι ηγέτες την Κυριακή, θα περιλαμβάνει 5 δισ. ευρώ σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους για τη στήριξη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων με 1 δισ. ευρώ από αυτά ως επείγουσα βοήθεια για το 2024.

Η συμφωνία έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη συνεργασία σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το εμπόριο και η ασφάλεια, ενώ θα παρέχει επιχορηγήσεις, δάνεια και άλλη χρηματοδότηση τα επόμενα τρία χρόνια για να στηρίξει την παραπαίουσα οικονομία της Αιγύπτου.

Μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκείνοι που συναντήθηκαν την Κυριακή με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι ήταν η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, που ηγήθηκε της συμφωνίας με την Τυνησία, ο Αλεξάντερ Ντε Κρό, ο πρωθυπουργός του Βέλγιο, που ασκεί σήμερα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν εδώ και καιρό για τον κίνδυνο αστάθειας στην Αίγυπτο, μια χώρα 106 εκατομμυρίων κατοίκων που αντιμετωπίζει οικονομική κρίση ενώ προσέφυγε για χρηματοδότηση και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι οικονομικές αντιξοότητες και η φτώχεια έχουν ωθήσει κόσμο να εγκαταλείψει τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Η Ελλάδα και η Ιταλία ανησυχούν επίσης για τον κίνδυνο νέας προσφυγικής κρίσης τόσο από τη Γάζα όσο και από την Αίγυπτο, η οποία φιλοξενεί περίπου 450.000 πρόσφυγες από το Σουδάν, σύμφωνα με στοιχεία του Μαρτίου από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Γίνεται κατανοητό ότι ένα μικρό μέρος των 2,4 δισ. ευρώ που δεν είναι με τη μορφή δανείων θα διατεθεί για υποστήριξη στη διασφάλιση των συνόρων με το Σουδάν και τη Λιβύη με περαιτέρω βοήθεια για τη φιλοξενία προσφύγων.

Μια άλλη δόση του πακέτου θα διατεθεί για προγράμματα οικονομικής τόνωσης για την παροχή κινήτρων για επενδύσεις στις επιχειρήσεις.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε ότι η αναμενόμενη συμφωνία θα «ανταμείψει τον αυταρχικό ηγέτη της Αιγύπτου… για την αποτροπή της αναχώρησης των μεταναστών προς την Ευρώπη».

Ανέφερε ότι από τότε που ο Σίσι ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 2013 και έγινε πρόεδρος το 2014, οι κυβερνήσεις του «κυβέρνησαν την Αίγυπτο με σιδερένια γροθιά», καταστέλλοντας την αντιπολίτευση, φυλακίζοντας επικριτές της και φίμωσαν τα μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών.

«Τώρα αυτή η αβυσσαλέα καταστολή ανταμείβεται με νέα υποστήριξη από την ΕΕ»

Μετά την έντονη κριτική από τους ευρωβουλευτές την Τετάρτη , η ΕΕ είπε ότι προσπάθησε να συνεργαστεί με τους γείτονές της και να βοηθήσει στη βελτίωση της συμμόρφωσης με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω εταιρικών σχέσεων αντί να διακόψει τις σχέσεις μαζί τους.

Η τετρασέλιδη κοινή δήλωση που θα εκδοθεί για τη συμφωνία αναμένεται να περιλαμβάνει δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μια διαρροή της δήλωσης αναφέρει: «Η Αίγυπτος και η ΕΕ θα συνεχίσουν να εργάζονται για τις δεσμεύσεις τους για περαιτέρω προώθηση της δημοκρατίας, των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας των φύλων και των ίσων ευκαιριών, όπως συμφωνήθηκε στις προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης. Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει την Αίγυπτο στην εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής της για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ευθυγράμμιση με τις διατάξεις της συμφωνίας σύνδεσης και τις προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης 2021-2027».

Περιγράφοντας μια «στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση», η δήλωση αναφέρει επίσης ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την Αίγυπτο ως αξιόπιστο εταίρο, καθώς και τον μοναδικό και ζωτικό γεωστρατηγικό ρόλο της Αιγύπτου ως πυλώνα ασφάλειας, μετριοπάθειας και ειρήνης στην περιοχή της Μεσόγειος, Εγγύς Ανατολή και Αφρική».

Λέει επίσης ότι η συμφωνία βασίζεται σε μια δέσμευση στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καταλήγει το ρεπορτάζ του Guardian.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα