Πέθανε ο δημιουργός του καραόκε σε ηλικία 100 ετών

Πέθανε ο δημιουργός του καραόκε σε ηλικία 100 ετών

Σε ηλικία 100 ετών πέθανε ο δημιουργός του καραόκε, Shigeichi Negishi, στις 26 Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κόρης του, Atsumi Takano. Όπως ανέφερε η ίδια, ο Negishi πέθανε από φυσικά αίτια, ενώ πριν από τον θάνατό του ο 100χρονος είχε πέσει.

Ο Negishi λάνσαρε το 1967 μια συσκευή με την ονομασία «Sparko Box», η οποία μπορούσε αυτόματα να προβάλει τους στίχους αγαπημένων τραγουδιών καθώς έπαιζε μουσική.

Ο Shigeichi Negishi πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ιαπωνία, όπου και το καραόκε κέρδισε τεράστια δημοφιλία κατά τις δεκαετίες 1970 – 1980, η οποία παραμένει σε ισχύ ακόμα και σήμερα, στις περισσότερες ασιατικές χώρες.

Πλέον τα «KTV» (karaoke box), οι επιχειρήσεις δηλαδή με δωμάτια όπου παρέες μπορούν να τραγουδήσουν ιδιωτικά καραόκε, να πιούν το ποτό τους και να απολαύσουν το αγαπημένο τους γεύμα, βρίσκονται σε κάθε γωνιά χωρών όπως η Ιαπωνία, η Κίνα, η Κορέα, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες, ενώ η συγκεκριμένη «μόδα» έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της και σε μητροπόλης της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

«Ένιωθε μεγάλη υπερηφάνεια βλέποντας την ιδέα του να εξελίσσεται σε μια κουλτούρα διασκέδασης μέσα από την μουσική σε ολόκληρο τον κόσμο. Για αυτόν, το γεγονός ότι πέρασε έναν αιώνα περικυκλωμένος από την οικογένειά του ήταν μεγάλη επιβράβευση», σχολίασε σχετικά η κόρη του.

Ο συγγραφέας Matt Alt που πήρε συνέντευξη από τον Shigeichi Negishi το 2018 για τις ανάγκες του βιβλίου του έγραψε τον επικήδειο λόγο του εφευρέτη και επιχειρηματία στην εφημερίδα «The Wall Street Journal», ενώ δημοσίευσε και κάποιες φωτογραφίες του από την τελευταία τους συνάντηση στο «X».

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα