Γάζα: Πλωτή πλατφόρμα μισού χιλιομέτρου για την ανθρωπιστική βοήθεια κατασκευάζουν οι ΗΠΑ

Γάζα: Πλωτή πλατφόρμα μισού χιλιομέτρου για την ανθρωπιστική βοήθεια κατασκευάζουν οι ΗΠΑ

Με μία πλωτή πλατφόρμα, η οποία θα λειτουργήσει ως προβλήτα από το έδαφος της Γάζας στα πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ετοιμάζονται οι ΗΠΑ να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους.

Σύμφωνα με τη Washington Post, το έργο -που έχει στόχο να μεταφέρεται η ανθρωπιστική βοήθεια με ασφάλεια στον πληθυσμό της Γάζας- αναμένεται να διαρκέσει δύο μήνες.

Με αυτόν τον τρόπο το προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων δεν θα βρίσκεται στο έδαφος της Γάζας, ενώ την ίδια ώρα η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάνει στον προορισμό της ασφαλέστερα και αποτελεσματικότερα, ειδικά μετά τον τραγικό θάνατο που βρήκαν πέντε άνθρωποι από παλέτα με ανθρωπιστική βοήθεια όταν δεν άνοιξε το αλεξίπτωτο.

Η κατασκευή της πλωτής προβλήτας και της γέφυρας που θα συνδέει την ξηρά με τα πλοία θα απαιτήσει περίπου 1.000 Αμερικανούς στρατιώτες για την κατασκευή της δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε από την πρωτοβουλία, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης την Πέμπτη, κι ενώ οι ελπίδες για μια νέα κατάπαυση του πυρός στον πεντάμηνο πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς εξασθενούν.

Είναι ένα στοιχείο ενός ευρύτερου «θαλάσσιου διαδρόμου» που οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την κατάσταση.

Το λιμάνι βαθέων υδάτων του Ισραήλ στο Ashdod απέχει λιγότερο από 25 μίλια από τη Γάζα, αλλά οι ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί να ανοίξουν το βόρειο συνοριακό πέρασμα. Το λιμάνι Ελ Αρίς της Αιγύπτου, ακριβώς νότια της Γάζας, αποτελεί βασικό σημείο άφιξης βοήθειας. Ωστόσο, όλες οι αποστολές πρέπει να περάσουν από μια επίπονη διαδικασία φόρτωσης σε φορτηγά που ταξιδεύουν σε ένα ισραηλινό χώρο επιθεώρησης, μόνο για να ξεφορτωθούν και να επαναφορτωθούν ξανά για να ενταχθούν στη συνέχεια σε μια ουρά οχημάτων που περιμένουν να εισέλθουν στο παλαιστινιακό έδαφος.

Είκοσι νεκροί από υποσιτισμό και αφυδάτωση σε μια βδομάδα

Περίπου 576.000 άνθρωποι – περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού του θύλακα – βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας, σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών. Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι εκεί έχουν πεθάνει από υποσιτισμό και αφυδάτωση.

Υπάρχει «τρομερή, επείγουσα ανάγκη» για ανακούφιση, δήλωσε ο Πάτρικ Ράιντερ, περιγράφοντας αυτό που χαρακτήρισε ως «αποστολή έκτακτης ανάγκης» που ακόμη ολοκληρώνεται.

Στην προσπάθεια θα συμμετάσχουν αμερικανικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένης της 7ης Ταξιαρχίας Μεταφορών που εδρεύει στη Βιρτζίνια.

Πώς θα παραδίδεται η βοήθεια

Η επιχείρηση θα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός πλωτού προβλήτα στη θάλασσα που θα επιτρέπει στα πλοία να παραδίδουν βοήθεια, η οποία στη συνέχεια θα φορτώνεται σε πλοία υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού και θα εκφορτώνεται σε μια πλωτή γέφυρα.

Η γέφυρα δύο λωρίδων, μήκους περίπου μισού χιλιομέτρου, θα οδηγηθεί σε μια περιοχή αποβίβασης στην ξηρά και θα στερεωθεί στο έδαφος από μη αμερικανικό προσωπικό, το οποίο ο Ryder δεν κατονόμασε. Στη συνέχεια, φορτηγά θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φράγμα για να παραλάβουν και να μεταφέρουν τη βοήθεια.

Η Ουάσινγκτον συντονίζεται με άλλες χώρες της περιοχής, τα Ηνωμένα Έθνη και ανθρωπιστικές ομάδες για να καθορίσει πώς θα διανεμηθεί η βοήθεια μόλις φτάσει στην ξηρά, διευκρίνισε ο Ράιντερ. «Το αμερικανικό προσωπικό θα παραμείνει είτε στην γέφυρα είτε στα πλοία», πρόσθεσε.

Μήνυμα στη Χαμάς και φόβοι για πιθανό «χτύπημα»

Ερωτηθείς αν το Πεντάγωνο πιστεύει ότι οι μαχητές της Χαμάς θα στοχεύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν στα ανοιχτά, ο Ράιντερ απάντησε πως αυτό είναι «σίγουρα πιθανό».

Πρόσθεσε ότι «αν η Χαμάς ενδιαφέρεται πραγματικά για τον παλαιστινιακό λαό, τότε… θα ήλπιζε κανείς ότι αυτή η διεθνής αποστολή για την παράδοση βοήθειας σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη θα μπορούσε να γίνει ανεμπόδιστα».

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα