«Εντοπίστηκε νωρίς» ο καρκίνος του βασιλιά Καρόλου – «Έκανε κάτι σπουδαίο» ανακοινώνοντάς το

«Εντοπίστηκε νωρίς» ο καρκίνος του βασιλιά Καρόλου – «Έκανε κάτι σπουδαίο» ανακοινώνοντάς το

«Σοκαρισμένος και λυπημένος» δήλωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, αφού έμαθε ότι ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ έχει καρκίνο, αλλά είναι ανακουφισμένος που η ασθένεια εντοπίστηκε νωρίς. Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν το βράδυ της Δευτέρας ότι ο βασιλιάς ξεκίνησε θεραπεία για μια άγνωστη μορφή καρκίνου. Διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης θεραπείας του για διευρυμένο προστάτη, αλλά δεν συνδέεται με αυτή την κατάσταση, ανέφερε το παλάτι.

«Ευτυχώς, αυτό εντοπίστηκε νωρίς», δήλωσε ο Σουνάκ στο ραδιόφωνο του BBC, προσθέτοντας ότι ως πρωθυπουργός «θα συνεχίσει να επικοινωνεί μαζί του κανονικά». «Θα είναι απλώς στις σκέψεις και τις προσευχές μας. Πολλές οικογένειες σε όλη τη χώρα που το ακούνε αυτό θα έχουν συγκινηθεί από το ίδιο πράγμα και ξέρουν τι σημαίνει για όλους», δήλωσε ο Σουνάκ.

 
Σημειώνεται πως ο μικρότερος γιος του 75χρονου μονάρχη, ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος έχει απαρνηθεί τα βασιλικά του καθήκοντα μεταβαίνει σήμερα στη Βρετανία, σύμφωνα με την εφημερίδα The Sun, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του και διάδοχος του θρόνου, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, αναμένεται να αναλάβει κάποιες από τις υποχρεώσεις του Καρόλου.


Στο μεταξύ, ο λόρδος Dobbs δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, πως ο βασιλιάς Κάρολος έκανε κάτι σπουδαίο όταν μοιράστηκε με το κοινό τη διάγνωση του καρκίνου του. Ο Συντηρητικός και ίσως πιο γνωστός ως συγγραφέας των μυθιστορημάτων «House of Cards» γνωρίζει τον βασιλιά και τη βασίλισσα και γεννήθηκε την ίδια μέρα με τον Κάρολο.

Έχοντας μια αισιόδοξη άποψη, ο Dobbs -ο οποίος είναι και ο ίδιος επιζών από καρκίνο- λέει ότι είναι «εύκολο να υπερβάλλουμε στην κατήφεια». Η ασθένεια είναι «κατ’ εξοχήν επιβιώσιμη» και η ανακοίνωση του παλατιού ενθαρρύνει το κοινό να μην την αντιμετωπίζει ως κάτι «τρομακτικό».

 
Η έγκαιρη διάγνωση, λέει ο Dobbs, είναι «ασφαλέστερη, είναι απλούστερη και δίνει πολύ μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα».

«Είναι μια σύγχρονη ματιά από μια σύγχρονη μοναρχία για ένα πολύ παλιομοδίτικο πρόβλημα», καταλήγει.

«Ο βασιλιάς έχει καρκίνο» ο τίτλος των περισσότερων βρετανικών εφημερίδων
«Ο βασιλιάς έχει καρκίνο». Αυτός είναι ο τίτλος των περισσοτέρων βρετανικών εφημερίδων σήμερα μετά τη χθεσινή σοκαριστική ανακοίνωση του παλατιού ότι ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με κακοήθη όγκο.

Όπως επισημαίνει το εν λόγω δελτίο Τύπου, ήδη από χθες, Δευτέρα, ξεκίνησε η θεραπεία του βασιλιά, ενώ οι γιατροί έχουν συστήσει στον βρετανό μονάρχη να απέχει από τις δημόσιες εμφανίσεις του. Έτσι, αποφασίστηκε ότι μέρος των υποχρεώσεών του θα αναλάβει ο διάδοχος του θρόνου, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ. Παρ’ όλα αυτά ο βασιλιάς θα εξακολουθήσει να ασκεί τα λεγόμενα «κρατικά του καθήκοντα», δηλαδή να συναντά κάθε εβδομάδα τον βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σουνάκ, και να υπογράφει κρατικά έγραφα.

   
Η ανακοίνωση του παλατιού σημειώνει επίσης ότι ο καρκίνος εντοπίστηκε σε εξετάσεις που έκανε για την πρόσφατη επέμβαση στον προστάτη. «Εντοπίστηκε κάτι στο οργανισμό του που ανησύχησε τους γιατρούς», λέει χαρακτηριστικά το παλάτι, επισημαίνοντας παράλληλα πως «οι διαγνωστικές εξετάσεις που ακολούθησαν εντόπισαν μια μορφή καρκίνου».

Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη ούτε πού βρίσκεται ο καρκίνος ούτε πολύ περισσότερο το στάδιο της ανάπτυξής του. Αν και πολλά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι είναι σε αρχική μορφή. Γι’ αυτό και ο βασιλιάς δεν ανησυχεί και είναι εξαιρετικά αισιόδοξος για την πορεία της ασθένειάς του, όπως επισημαίνει η Daily Mail.

   
O βασιλιάς ενημέρωσε τηλεφωνικά για την κατάσταση της υγείας του και τους δύο γιους του πριν βγει η ανακοίνωση από το παλάτι. Ο πρίγκιπας Χάρι, που ζει στις ΗΠΑ με την οικογένειά του, θα ταξιδέψει στο Λονδίνο για να βρεθεί κοντά στον πατέρα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πρωτοφανές να ανακοινώνεται από τα ανάκτορα η κατάσταση της υγείας του βρετανού μονάρχη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Όπως όμως είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο βασιλιάς Κάρολος, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από 17 μήνες, αυτή την παράδοση ήθελε να την αλλάξει. Και φαίνεται ότι κάνει πράξη τη δέσμευσή του, έχοντας μάλιστα πολύ θετικό αντίκτυπο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως, όταν ανακοίνωσε την επέμβαση που έκανε για υπετροφία του προστάτη πριν από δύο εβδομάδες, αυξήθηκαν κατά 240% οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο για το συγκεκριμένο θέμα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα