Προκλητικός ακροδεξιός υπουργός του Ισραήλ, χλευάζει την απόφαση της Χάγης

Προκλητικός ακροδεξιός υπουργός του Ισραήλ, χλευάζει την απόφαση της Χάγης

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ φάνηκε να χλευάζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που διέταξε σήμερα το Ισραήλ να αποτρέψει ενέργειες γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων και να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αμάχους στη Γάζα.

«Χάγη και κουραφέξαλα», έγραψε ο υπουργός στο X, ο πρώτος Ισραηλινός αξιωματούχος που κάνει κάποιο σχόλιο μετά το τέλος της ανάγνωσης της απόφασης του δικαστηρίου.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έδωσε εντολή την Παρασκευή το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας καθώς διεξάγει πόλεμο κατά των μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Το δικαστήριο είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις του δεν θα διαπράττουν πράξεις γενοκτονίας και ότι πρέπει να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης για τους Παλαιστίνιους στον θύλακα.

Το Ισραήλ πρέπει να αναφερθεί στο Δικαστήριο εντός ενός μηνός για τα μέτρα που λαμβάνει για να συμμοφωθεί με την εντολή.

Το δικαστήριο δεν αποφάνθηκε για την ουσία της προσφυγής που άσκησε η Νότια Αφρική – εάν έχει συμβεί γενοκτονία στη Γάζα. Αναγνώρισε όμως το δικαίωμα των Παλαιστινίων στη Γάζα να προστατεύονται από πράξεις γενοκτονίας.

Κατά την προσφυγή της υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ), η Νότια Αφρική είχε ζητήσει την άμεση διακοπή της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ, η οποία έχει ερημώσει μεγάλο μέρος του θύλακα και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 25.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα