Ισλανδία: Επιχείρηση διάσωσης πάνω από 200 προβάτων - Κινδυνεύουν από τη λάβα του ηφαιστείου

Ισλανδία: Επιχείρηση διάσωσης πάνω από 200 προβάτων - Κινδυνεύουν από τη λάβα του ηφαιστείου

Μια τολμηρή επιχείρηση έχει αρχίσει στην Ισλανδία, την Τρίτη (16/01), για τη διάσωση περισσότερων από 200 προβάτων που εγκαταλείφθηκαν από αγρότες στην τύχη τους μετά την έκρηξη του ηφαιστείου κοντά στην πόλη του Γκρίνταβικ.

Με τη λάβα να βάζει φωτιά σε σπίτια και ρωγμές να δημιουργούνται στους δρόμους, οι ομάδες διάσωσης προσπαθούν να βγάλουν περίπου 270 ζώα από τα χωράφια και τα μαντριά τους, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Guardian.

Τα ζώα, τα οποία δεν έχουν τραφεί εδώ και hμέρες, δεν είχαν αρχικά χαρακτηριστεί ως προτεραιότητα. Οι ακτιβιστές για την προστασία των ζώων σήμαναν όμως συναγερμό, αφού είδαν πλάνα από πανάκριβα μηχανήματα να απομακρύνονται από την επικίνδυνη περιοχή αντί για τα πρόβατα. Ένας κτηνοτρόφος είχε πείσει τους διασώστες να τον βοηθήσουν να απομακρύνει 30 πρόβατα, το βράδυ της Δευτέρας (15/01), αλλά υπολογίζεται ότι άλλα 270 πρόβατα είναι εγκλωβισμένα σε πιο επικίνδυνες τοποθεσίες.

Επισημαίνεται ότι το Γκρίνταβικ είναι μια πόλη στα νοτιοδυτικά της Ισλανδίας, που εκκενώθηκε για πρώτη φορά πριν από τα Χριστούγεννα μετά την έκρηξη του κοντινού ηφαιστείου Fagradalsfjall στις 18 Δεκεμβρίου και, κατά τις επόμενες εβδομάδες, ορισμένοι αγρότες φαίνεται ότι επέστρεψαν με τα ζώα τους. Μια επακόλουθη μεγάλη έκρηξη, που έγινε την Κυριακή (15/01), ωστόσο προκάλεσε νέα εκκένωση της περιοχής, αλλά τα πρόβατα έμειναν πίσω.

«Ορισμένα ζώα είναι κλειδωμένα και κινδυνεύουν»

Η Άννα Μπεργκ Σαμουελσντότιρ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης για την Ευημερία των Ζώων της Ισλανδίας (Dýraverndarsamband Íslands), δήλωσε ότι οι Αρχές δεν φάνηκε αρχικά να γνωρίζουν ότι τα ζώα βρίσκονταν ακόμη στην επικίνδυνη περιοχή.

Χαρακτηριστικά, η ίδια δήλωσε: «Παρατηρήσαμε ότι τα πολύ ακριβά πράγματα είχαν μεγαλύτερη προτεραιότητα από τα ζώα, όπως π.χ. τα μεγάλα μηχανήματα. Δούλευαν την Κυριακή. Τα ζώα ήταν μέσα σε κλειδωμένα μαντριά. Δεν έχουν νερό στα κλουβιά.

Υπήρχαν κάποια ζώα που διασώθηκαν χθες το βράδυ, αλλά έπρεπε να δώσει μάχη με τις Αρχές για να το κάνει. Κάποια από τα υπόλοιπα ζώα βρίσκονται στα χωράφια. Αυτό θα είναι ακόμα πιο προβληματικό, επειδή η περιοχή αυτή είναι τόσο επικίνδυνη. Ορισμένα από τα ζώα είναι κλειδωμένα και το πρόβλημα εκεί είναι ότι τα πρόβατα βρίσκονται στη μέση της πόλης όπου υπάρχει ο κίνδυνος».

Πηγή: ieidiseis.gr

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα