Πόσο πιο πλούσιοι έγιναν οι 5 πλουσιότεροι άνθρωποι. Οι περιουσίες των Μασκ, Μπέζος, Αρνό, Μπάφετ και Έλισον

Πόσο πιο πλούσιοι έγιναν οι 5 πλουσιότεροι άνθρωποι. Οι περιουσίες των Μασκ, Μπέζος, Αρνό, Μπάφετ και Έλισον

Οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν υπερδιπλασιάσει την περιουσία τους, από 405 σε 869 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2020 μέχρι το 2023, με ρυθμό 14 εκατομμύρια δολάρια ανά ώρα, ενώ σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν γίνει φτωχότεροι, όπως αποκαλύπτει η νέα έκθεση της «Oxfam» για την ανισότητα. Αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, ο κόσμος θα έχει τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο μέσα στη δεκαετία, αλλά η φτώχεια δε θα εξαλειφθεί στα επόμενα 229 χρόνια.

Η έκθεση της Oxfam, η οποία έρχεται την ώρα που οι επιχειρηματικές ελίτ συγκεντρώνονται για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός, δείχνει ότι η άνοδος του πλούτου των πέντε κορυφαίων δισεκατομμυριούχων (προσαρμοσμένη με βάση τον πληθωρισμό) οφείλεται στα ισχυρά κέρδη των περιουσιακών στοιχείων του διευθύνοντος συμβούλου της «Tesla» Έλον Μασκ, του επικεφαλής της «LVMH» Μπερνάρ Αρνό, του Τζεφ Μπέζος της «Amazon», του συνιδρυτή της «Oracle» Λάρι Έλισον και του κορυφαίου επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ.

Ιδού οι πέντε κροίσοι
   
Ο Έλον Μασκ των «Tesla» και «SpaceX» αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των τελευταίων ετών. Η περιουσία του εκτινάχθηκε στα 245,5 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Νοεμβρίου, αυξημένη κατά 737% από τον Μάρτιο του 2020.

Ο Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος του γαλλικού «γίγαντα» ειδών πολυτελείας «LVMH», και η οικογένειά του είχαν καθαρή περιουσία 191,3 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 111%. Eίναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Του ανήκει, επίσης, το μεγαλύτερο μέσο ενημέρωσης της Γαλλίας, η «Les Échos», καθώς και η «Le Parisien».

Ο ιδρυτής της «Amazon», Τζεφ Μπέζος, είχε περιουσία 167,4 δισ. δολαρίων, αυξημένη κατά 24%, δηλαδή κατά 32,7 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή της δεκαετίας.

Η περιουσία του ιδρυτή της «Oracle», Λάρι Έλισον, ανήλθε σε 145,5 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 107%. Το ενδιαφέρον των επενδυτών γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη και το γενικότερο τεχνολογικό «ράλι», που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, έχει δώσει τεράστια ώθηση στη μετοχή της «Oracle».

Τη λίστα με τους πέντε πλουσιότερους ανθρώπους συμπλήρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της «Berkshire Hathaway», Γουόρεν Μπάφετ, η περιουσία του οποίου αυξήθηκε κατά 48% στα 119,2 δισ. δολάρια.

 
Η έκθεση της «Oxfam» βασίζεται σε πηγές δεδομένων, που κυμαίνονται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και την Παγκόσμια Τράπεζα μέχρι τον ετήσιο κατάλογο πλουσίων του Forbes.

Ένας δισεκατομμυριούχος, όπως αναφέρει η έκθεση της Oxfam, είτε διευθύνει πλέον είτε είναι ο κύριος μέτοχος σε 7 από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Η Oxfam υπολογίζει ότι 148 κορυφαίες εταιρείες πραγματοποίησαν κέρδη ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων, 52% υψηλότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων τριών ετών, επιτρέποντας παχυλές πληρωμές στους μετόχους, ακόμη και όταν εκατομμύρια εργαζόμενοι αντιμετώπισαν κρίση στο κόστος ζωής, καθώς ο πληθωρισμός οδήγησε σε μειώσεις μισθών σε πραγματικούς όρους.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν 800 εκατομμύρια εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους τα τελευταία δύο χρόνια να μη συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα κατά μέσο όρο το ισοδύναμο 25 ημερών απώλειας ετήσιου εισοδήματος ανά εργαζόμενο, σύμφωνα με την ανάλυση της Oxfam.

Από τις 1.600 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, μόλις το 0,4% αυτών έχουν δεσμευτεί δημόσια να πληρώνουν στους εργαζόμενους ένα μισθό, που να εξασφαλίζει τη διαβίωση, σύμφωνα με τη μελέτη.

 

Τα βλέμματα στραμμένα στο Νταβός
   
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός, με τίτλο «Ανασυγκρότηση της εμπιστοσύνης», υποδέχεται την παγκόσμια ελίτ, καθώς κορυφαίες προσωπικότητες θα κάνουν ως συνήθως τις εμφανίσεις τους.

Το γεγονός, που αναμφισβήτητα θα επισκιάσει τη φετινή εκδήλωση, είναι η απότομη κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και οι ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο στη Μέση Ανατολή. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός και η οικονομική ανάπτυξη, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η τεχνολογία και ο παγκόσμιος κατακερματισμός μπαίνουν, επίσης, ψηλά στην ατζέντα.

«Επισφαλής» η φετινή χρονιά για την παγκόσμια οικονομία
Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια χρονιά με υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης και αβεβαιότητα, που προέρχεται από γεωπολιτικές εντάσεις, σφιχτές χρηματοδοτικές συνθήκες και τον αποδιοργανωτικό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για τη διαπίστωση έρευνας μεταξύ κορυφαίων οικονομολόγων, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα αυτή, η οποία διεξήχθη από περισσότερους από 60 κορυφαίους οικονομολόγους, οι οποίοι επιλέγονται απ’ όλο τον κόσμο από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, διεξάγεται κάθε χρόνο πριν από την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός. Αποτελεί μια απόπειρα να σκιαγραφηθούν προτεραιότητες για τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες.

Περίπου 56% των ερωτηθέντων αναμένουν ότι οι συνολικές παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες θα εξασθενήσουν φέτος, με υψηλό βαθμό περιφερειακών αποκλίσεων. Ενώ οι πλειοψηφίες βλέπουν μέτρια ή ισχυρότερη ανάπτυξη στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτίες, υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι η Ευρώπη θα έχει μόνο ασθενική ή πολύ ασθενική ανάπτυξη.

Η εικόνα για τη Νότια Αφρική και την Ανατολική Ασία και Ειρηνικό είναι πιο θετική, με την πολύ μεγάλη πλειονότητα να περιμένει για τις περιφέρειες αυτές τουλάχιστον μέτρια ανάπτυξη για το 2024.

Αντανακλώντας σχόλια από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο, σύμφωνα με τα οποία τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί, το 70% των ερωτηθέντων αναμένει ότι οι χρηματοδοτικές συνθήκες θα χαλαρώσουν καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και η σημερινή σύσφιξη στις αγορές εργασίας χαλαρώνει.

Η τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται πως αφήνει ένα άνισο σημάδι στην παγκόσμια οικονομία: ενώ 94% περιμένουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα προωθήσει σημαντικά την παραγωγικότητα στις οικονομίες υψηλού εισοδήματος κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, μόλις 53% προβλέπουν το ίδιο για τις οικονομίες χαμηλού εισοδήματος.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έδωσε επίσης στη δημοσιότητα μια μελέτη για την «ποιότητα» της οικονομικής ανάπτυξης σε 107 οικονομίες, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες χώρες αναπτύσσονται με τρόπους που δεν είναι ούτε περιβαλλοντικά βιώσιμοι ούτε κοινωνικά συμπεριληπτικοί.

«Η αναζωπύρωση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα είναι ουσιώδης για την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων, εντούτοις μόνο η ανάπτυξη δεν είναι αρκετή», λέει η Σαάντια Ζαχίντι, διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Το WEF ανακοίνωσε πως αρχίζει μια καμπάνια για να ορίσει μια νέα προσέγγιση στην ανάπτυξη και να βοηθήσει αυτούς που λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις να την εξισορροπήσουν με κοινωνικές, περιβαλλοντικές και άλλες προτεραιότητες.

.newsbeast.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα