Μέση Ανατολή: Στόχους των Χούθι στην Υεμένη έπληξαν αμερικανικά αεροσκάφη

Μέση Ανατολή: Στόχους των Χούθι στην Υεμένη έπληξαν αμερικανικά αεροσκάφη

Φλέγεται η Ερυθρά Θάλασσα με την ένταση στην περιοχή να χτυπά κόκκινο. Αμερικανικά αεροπλάνα έπληξαν για δεύτερη ημέρα θέσεις των Χούθι στην Υεμένη, λίγες ώρες αφότου οι Σιίτες αντάρτες έριξαν πύραυλο κατά εμπορικού πλοίου.

Για 2ο 24ωρο, αμερικανικά αεροσκάφη χτύπησαν θέσεις των Χούθι στην Υεμένη. Αυτή τη φορά έπληξαν 30 στόχους… με κύριο τις εγκαταστάσεις ραντάρ των Σιιτών ανταρτών.

Είχε προηγηθεί η ρίψη πυραύλου από τους Χούθι εναντίον ενός εμπορικού πλοίου στην Μαύρη Θάλασσα, ως απάντηση στο σφυροκόπημα κατά των θέσεων τους, την νύχτα της Πέμπτης.

«Θα απαντήσουμε στους Χούθι εάν συνεχίσουν αυτή την εξοργιστική συμπεριφορά.

Αποκαλείτε τους Χούθι τρομοκρατική ομάδα;

Πιστεύω πως είναι!», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν.

Εφιάλτης εξάπλωσης του πολέμου

Στην Υεμένη, μια τεράστια λαοθάλασσα στους δρόμους της Σαναά. Κρατώντας πλακάτ και φωτογραφίες του ηγέτη των Χούθι, φωνάζουν συνθήματα και καίνε τις σημαίες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

Και στους δρόμους της Τεχεράνης, Ιρανοί, εξαγριωμένοι από τις επιθέσεις κατά των στηριζόμενων από το Ιράν Χούθι, καίνε αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες.

Ο Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να υποβαθμίσει τον κίνδυνο μιας εξάπλωσης του πολέμου Ισραήλ –Χαμάς.

«Ανησυχούμε πολύ για τον κίνδυνο μιας μεγαλύτερης κλιμάκωσης αυτής της έντασης και την επίδραση που θα έχει στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΓΓ του ΟΗΕ, Στέφαν Ντούτζαριτς.

Πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία

Οι επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά θάλασσα έχει προκαλέσει έμφραγμα στην διεθνή ναυσιπλοΐα, με συνέπειες και στην παγκόσμια οικονομία.

Τα πλοία επιλέγουν να κάνουν τον γύρο της Αφρικής περνώντας από το Ακρωτήρι της Καλής ελπίδας προκειμένου να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Τα εμπορευματοκιβώτια που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα μειώθηκε από 500.000 τον Νοέμβριο σε περίπου 200.000 τον Δεκέμβριο.

Αυτό φυσικά μεταφράζεται σε αύξηση και στις τιμές. Το κόστος ενός τυποποιημένου εμπορευματοκιβωτίου 40 ποδιών από την Κίνα προς τη βόρεια Ευρώπη έχει εκτοξευθεί από τα 1.500 στα 4.000 δολάρια.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα