Πειρατεία στο Ομάν: Το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάληψη του ελληνόκτητου τάνκερ

Πειρατεία στο Ομάν: Το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάληψη του ελληνόκτητου τάνκερ

Με τον πιο επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκε τελικά πως το Ιράν βρίσκεται πίσω από την κατάληψη του ελληνόκτητου τάνκερ St. Nikolas -σημαίας Νήσων Μάρσαλ- της εταιρείας Empire Navigation του Σταμάτη Μόλαρη, στα ανοιχτά του Ομάν.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Sky News, το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάληψη του πετρελαιοφόρου από ένοπλους νωρίς το πρωί της Πέμπτης (11/1).

Σύμφωνα με την Τεχεράνη, οι ένοπλοι που κατέλαβαν το τάνκερ ανήκουν στο Πολεμικό της Ναυτικό.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA δημοσίευσε μία σύντομη ενημέρωση που αναγνωρίζει την κατάληψη του πλοίου από το ναυτικό του Ιράν. Στο εν λόγω άρθρο δεν γίνεται αναφορά στην ονομασία του πετρελαιοφόρου, αλλά επισημαίνεται ότι η κατάσχεσή του έγινε μετά από σχετική δικαστική απόφαση.

Το χρονικό της κατάληψης του τάνκερ στο Ομάν

Σύμφωνα με την Empire Navigation, με την οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επαφή με το δεξαμενόπλοιο St. Nikolas χάθηκε περίπου στις 06:30 ώρα Αθήνας, καθώς έπλεε στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν, κοντά στο Sohar.

Από την πλευρά της, η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφαλείας Ambrey ανέφερε ότι στο δεξαμενόπλοιο στα ανοιχτά του Ομάν επιβιβάστηκαν 4-5 ένοπλοι, ενώ στη συνέχεια το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης του πλοίο AIS απενεργοποιήθηκε.

Οι ένοπλοι αναφέρθηκε ότι φορούσαν μαύρες στολές στρατιωτικού τύπου και μαύρες μάσκες.

Σύμφωνα με την αρχή Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO), το πλοίο άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς τα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Έλληνας ναυτικός ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, μεταξύ των μελών του πληρώματος είναι και ένας Έλληνας που είναι ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος.

Όπως έγινε γνωστό, το πλοίο είναι επανδρωμένο με συνολικά 19 μέλη πλήρωμα, 18 υπήκοοι Φιλιππίνων και ο Έλληνας δόκιμος πλοίαρχος.

Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Basrah) του Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την Aliaga (Τουρκία), μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.

Όπως αναφέρθηκε από τη διαχειρίστρια εταιρεία, έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της επικοινωνίας με το πλοίο St.Nikolas.

Το ιστορικό του τάνκερ: Η παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων λόγω μεταφοράς ιρανικού πετρελαίου
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ίδιο τάνκερ έρχεται στο φως της δημοσιότητας, καθώς, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το St.Nikolas είχε συλληφθεί το 2023 από τις ΗΠΑ σε μια επιχείρηση επιβολής κυρώσεων και ενώ έφερε τότε την ονομασία Suez Rajan.

Το Suez Rajan μετέφερε πέρυσι περισσότερα από 980.000 βαρέλια λαθραίου ιρανικού αργού πετρελαίου όταν συνελήφθη και το πετρέλαιο κατασχέθηκε στο πλαίσιο αμερικανικής επιχείρησης για την επιβολή των κυρώσεων.

Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει τότε ότι το σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) προσπαθούσε να στείλει ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα, σε παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων.

Επί δυόμιση μήνες δεν μπορούσε να ξεφορτώσει το ιρανικό πετρέλαιο εξαιτίας φόβων για επιβολή δευτερογενών κυρώσεων στα πλοία στα οποία αυτό θα μεταφορτωνόταν. Μετονομάσθηκε σε St Nikolas αφού ξεφόρτωσε το φορτίο του.

Πηγή:ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα