Συνάντηση κορυφής Μπάϊντεν – Σι

Συνάντηση κορυφής Μπάϊντεν – Σι

Την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας συμφώνησαν οι πρόεδροι των δυο χωρών που συναντήθηκαν στο Σαν Φρανσίσκο.

Σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών επιδόθηκαν οι πρόεδροι των δύο υπερδυνάμεων κατά τη συνάντησή τους στην Καλιφόρνια στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.

Συνομίλησαν πρόσωπο με πρόσωπο για πρώτη φορά μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο των εργασιών της G20 στην Ινδονησία πριν από έναν χρόνο.

Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν να αποκατασταθεί η επικοινωνία υψηλού επιπέδου μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών.

Μάλιστα οι δύο άντρες συμφώνησαν να επικοινωνούν απευθείας για να επιλύουν τυχόν ζητήματα που προκύπτουν.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να είναι εταίρος και φίλος με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι θεμελιώδεις αρχές μας στον χειρισμό των σινο-αμερικανικών σχέσεων είναι ο αμοιβαίος σεβασμός, η ειρηνική συνύπαρξη και η επωφελής και για τους δύο συνεργασία», ανέφερε ο πρόεδρος της Κίνας.

Πάντως, σκιά στην πανθομολογούμενη πιο παραγωγική συνάντηση των τελευταίων ετών ρίχνει η απάντηση του Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφο αν εξακολουθεί να θεωρεί τον Σι δικτάτορα, όπως τον είχε αποκαλέσει τον περασμένο Ιούνιο.

«Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι είναι αυτός που κυβερνά μια χώρα που είναι κομμουνιστική, βασισμένη σε μια μορφή διακυβέρνησης εντελώς διαφορετική από τη δική μας», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Μένει να δούμε αν αυτή η δήλωση θα υπονομεύσει την πρόοδο που σημειώθηκε στις συνομιλίες.

Πηγή: megatv.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα