Επεισόδιο στον ΟΗΕ: Οργή των Ισραηλινών από τις δηλώσεις Γκουτέρες. Προκλητικό το Ισραήλ

Επεισόδιο στον ΟΗΕ: Οργή των Ισραηλινών από τις δηλώσεις Γκουτέρες. Προκλητικό το Ισραήλ

Ο γ.γ. του ΟΗΕ έκανε λόγο για «ξεκάθαρη παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα»

«Είναι εντελώς αποκομμένος από την πραγματικότητα» απαντά ο Iσραηλινός πρέσβης, καταγγέλλοντας δηλώσεις υπέρ της τρομοκρατίας και των δολοφονιών.

Σε επίδειξη δύναμης και απόλυτης αδιαφορίας για τα Ηνωμένα Έθνη προέβη το Ισραήλ, που αρνήθηκε να δώσει βίζα στον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού για ανθρωπιστικά ζητήματα, Μάρτιν Γκρίφιθς, εξαιτίας των δηλώσεων του γ.γ. του ΟΗΕ, που ενόχλησαν το εβραϊκό κράτος.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε στην ραδιοφωνία του ισραηλινού στρατού: «εξαιτίας των δηλώσεων (του γ.γ. του ΟΗΕ) αρνούμαστε να εκδώσουμε άδειες εισόδου σε εκπροσώπους των Ηνωμένων εθνών. Έχουμε ήδη αρνηθεί να δώσουμε βίζα στον βοηθό γενικό γραμματέα αρμόδιο για ανθρωπιστικά ζητήματα, Μάρτιν Γκρίφιθς. Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε ένα μάθημα».

Το Ισραήλ ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, να παραιτηθεί επειδή δήλωσε πως οι «φρικιαστικές επιθέσεις» της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, δεν δικαιολογούν «την συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού» και μίλησε για «σαφή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Γάζα».

Τι έχει προηγηθεί

Εκρηκτική συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τον Αντόνιο Γκουτέρες να κάνει λόγο για ξεκάθαρες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα και το Ισραήλ να καταγγέλλει για δηλώσεις υπέρ της τρομοκρατίας και των δολοφονιών.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε βαθιά ανήσυχος «για τις ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που βλέπουμε στη Γάζα. Ας είμαστε σαφείς: κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι πάνω από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Για να απαλύνουμε αυτό τον απέραντο πόνο, να διευκολύνουμε τη διανομή της βοήθειας με πιο ασφαλή τρόπο, και να διευκολύνουμε την απελευθέρωση των ομήρων, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Κλιμακώνοντας την κριτική του ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «οι Παλαιστίνιοι είναι εδώ και 56 χρόνια υπό ασφυκτική κατοχή. Έχουν δει τη γη τους να καταβροχθίζεται από εποικισμούς, να καταστρέφεται από τη βία, με την οικονομία τους παγωμένη, τον λαό εκτοπισμένο και τα σπίτια τους κατεδαφισμένα. Οι ελπίδες τους για μια πολιτική λύση σε αυτό το χάλι εξαφανίζονται. Τέτοιο δράμα δεν μπορεί να δικαιολογεί τις απαράδεκτες επιθέσεις της Χαμάς και αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν με τη σειρά τους να δικαιολογούν συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ.

 
Αποκάλεσε «σταγόνα στον ωκεανό» την ανθρωπιστική βοήθεια για να τονίσει «τα διαθέσιμα αποθέματα σε καύσιμα του ΟΗΕ στη Γάζα θα εξαντληθούν σε μερικές ημέρες. Θα ήταν άλλη μία καταστροφή. Χωρίς καύσιμα, η βοήθεια δεν μπορεί να διανεμηθεί, τα νοσοκομεία δεν έχουν ηλεκτρισμό, και το νερό δεν μπορεί να καθαριστεί ούτε να αντληθεί. Ακόμη κι αυτή την ώρα του σοβαρού και άμεσου κινδύνου, δεν πρέπει να χάνουμε από τα μάτια μας το μοναδικό ρεαλιστικό θεμέλιο για βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα: μια λύση δύο κρατών».

Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν την έκρηξη του πρέσβη του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του Αντόνιο Γκουτέρες, με αναφορές στο Ολοκαύτωμα και την τρομοκρατία.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή σημείο διαλόγου με εκείνους που δείχνουν κατανόηση για τις πιο τρομακτικές πράξεις που έχουν διαπραχθεί κατά των πολιτών του Ισραήλ, ιδιαίτερα από μια τρομοκρατική οργάνωση» δήλωσε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του υπογράμμισε «ο Γενικός Γραμματέας είναι πλήρως αποκομμένος από την πραγματικότητα στην περιοχή μας και αντιμετωπίζει τη σφαγή από τους ναζί τρομοκράτες της Χαμάς με έναν διαστρεβλωμένο και ανήθικο τρόπο. Η δήλωσή του ήταν “οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συμβαίνουν στο κενό” εκφράζει κατανόηση για την τρομοκρατία και τις δολοφονίες. Είναι πραγματικά λυπηρό ότι ο επικεφαλής ενός οργανισμού που ιδρύθηκε μετά το Ολοκαύτωμα  έχει τόσο φριχτές θέσεις. Τραγωδία».

Ακυρώνει τη συνάντηση με Γκουτέρες ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ
Ο Ιλάι Κοέν ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Χ ότι ακυρώνει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την οργή που προκάλεσαν οι δηλώσεις του από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών έγραψε «δεν θα συναντηθώ με τον γ.γ. του ΟΗΕ. Μετά από την 7η Οκτωβρίου δεν υπάρχει χώρος για ισορροπημένη προσέγγιση. Η Χαμάς πρέπει να εξαφανιστεί από προσώπου γης».

«Ασυγχώρητη αδράνεια»
Πυρά, πάντως, κατά του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εκτόξευσε και ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ Αλ Μαλίκι, κατηγορώντας τον ΟΗΕ για ασυγχώρητη αδράνεια.

Καταγγέλλοντας τις «σφαγές που διαπράττονται από το Ισραήλ», ο Παλαιστίνιος υπουργός εκτίμησε ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας (είχε) το καθήκον να τις σταματήσει»: «η αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ασυγχώρητη», δήλωσε εντός της αίθουσας του Συμβουλίου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Η ανθρώπινη συνείδησή σας δεν έχει πληγωθεί από τα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής επί 56 χρόνια αποικιακής κατοχής, ή από τις τρομοκρατικές δολοφονίες, τις καταστροφές και την πείνα που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός σήμερα;» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψε αρχικά μια ρωσική πρόταση ψηφίσματος που ζητούσε «ανθρωπιστική εκεχειρία». Μόνο πέντε από τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου είχαν υποστηρίξει το κείμενο αυτό που καταδίκαζε «κάθε μορφή βίας εναντίον των αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες» αλλά δεν κατονόμαζε τη Χαμάς, κάτι που ήταν απαράδεκτο για τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Ένα δεύτερο σχέδιο ψηφίσματος που επεξεργάστηκε η Βραζιλία, η οποία ασκεί τον Οκτώβριο την προεδρία του Συμβουλίου, μπλοκαρίστηκε από το αμερικανικό βέτο. Η Ουάσινγκτον είχε καταγγείλει το εν λόγω κείμενο που δεν έκανε μνεία στο «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», ενώ 12 χώρες είχαν ψηφίσει υπέρ.

Ένα τρίτο ψήφισμα που επεξεργάστηκαν οι Αμερικανοί κυκλοφορεί στους κόλπους των κρατών μελών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Το κείμενο, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, τονίζει κυρίως «το δικαίωμα όλων των κρατών στην ατομική ή συλλογική αυτοάμυνα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα