Ισραήλ: Ο νεκρός γιος του ηγέτη της Χαμάς, η κόλαση ρουκετών και η «κόκκινη» οδηγία για την Τουρκία

Ισραήλ: Ο νεκρός γιος του ηγέτη της Χαμάς, η κόλαση ρουκετών και η «κόκκινη» οδηγία για την Τουρκία

Το απόγευμα της Τρίτης (17/10), λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Χαζέμ Χανίγια, ξεκίνησε ένα ανελέητο σφυροκόπημα με ρουκέτες όλων των χωριών περιμετρικά της Γάζας, του κεντρικού και του βόρειου Ισραήλ.

Ο θάνατος του γιου του διοικητή της Χαμάς, πυροδότησε ένα μπαράζ ρίψης ρουκετών από την Χαμάς προς τις ισραηλινές κοινότητες περιμετρικά της Γάζας, τις πόλεις στο κεντρικό και βόρειο Ισραήλ.

Από τις 6 χθες το απόγευμα που έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή της ισραηλινής πολεμικής Αεροποριας ο Χαζέμ Χανίγια, μέχρι τις 9 το βράδυ της Τρίτης εκτοξεύτηκαν πάνω από 60 ρουκέτες.

Μέχρι που στις 9 έγινε γνωστό ότι χτυπήθηκε το νοσοκομείο στην περιοχή Αλ Ζαϊτουν, στην Γάζα. Όλοι έδειξαν προς το Ισραήλ. Για να βγει ο Εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού, Αμιχάι Στέιν, να ανακοινώσει ότι το χτύπημα στο νοσοκομείο έγινε από την ίδια την Χαμάς, που εκτόξευε ρουκέτες και κάποιες ξέφυγαν από την πορεία τους.

Μάλιστα δόθηκε στη δημοσιότητα και βίντεο από το χτύπημα: 

 

Ταξιδιωτική οδηγία προς Τουρκία
Στον απόηχο της Επιχείρησης «Swords of Iron» του Ισραηλινού Στρατού προς την Χαμάς, υπήρξε σημαντική επιδείνωση των τρομοκρατικών απειλών εναντίον Εβραίων και Ισραηλινών σε όλο τον κόσμο, όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΕΣΑ) το οποίο εξέδωσε ταξιδιωτικές οδηγίες με τις ακόλουθες αλλαγές:

Η ταξιδιωτική προειδοποίηση προς την Τουρκία έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο – επίπεδο 4 (υψηλή απειλή) – για όλες τις περιοχές της χώρας. Όλοι οι Ισραηλινοί στην Τουρκία καλούνται να φύγουν αμέσως.
Το NSC συνιστά στους Ισραηλινούς που δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει την Τουρκία να λαμβάνουν όλα τα συνιστώμενα προληπτικά μέτρα (αναλυτικά στον ιστότοπο του NSC) και να αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο, συγκεντρώσεις και δημόσιους χώρους, την απροκάλυπτη εμφάνιση ισραηλινών και εβραϊκών δεικτών και μέρη που προσδιορίζονται ως εβραϊκά ή με ισραηλινή σύνδεση.

Στην ανάλυσή του για τις αναπτυσσόμενες απειλές, το NSC ανέβασε την ταξιδιωτική προειδοποίηση για το Μαρόκο στο επίπεδο 2 – μια σύσταση για μεγαλύτερη προσοχή.
Το NSC επαναλαμβάνει τις συστάσεις του προς το κοινό να εξετάσει τα προγραμματισμένα ταξίδια στο εξωτερικό και να αποφύγει τα μη απαραίτητα ταξίδια σε χώρες με ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις, με έμφαση στις αραβικές χώρες και τις χώρες που συνορεύουν με το Ιράν (ιδίως την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ και το Αζερμπαϊτζάν).
Υπό το φως των γεγονότων, υπάρχει ανησυχία για αυξημένα κίνητρα από τρομοκράτες και μεμονωμένους επιτιθέμενους να διαπράξουν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών σε διάφορες χώρες (όπως αυτή εναντίον υπαλλήλου της Ισραηλινής Πρεσβείας στο Πεκίνο στις 13 Οκτωβρίου). Το NSC υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου, υπάρχει πιθανότητα απειλών ακόμη και σε χώρες χωρίς ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις και καλεί για μεγαλύτερη προσοχή και μεγαλύτερη εγρήγορση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις δεν ισχύουν για ταξιδιώτες σε μια δεδομένη χώρα για σκοπούς επιβίβασης σε πτήσεις ανταπόκρισης, εκτός από την απαγόρευση πτήσεων πάνω από εχθρικές χώρες (Συρία, Λίβανος, Ιράκ, Ιράν και Υεμένη) και χώρες με υψηλή απειλή επίπεδο (όπως Λιβύη, Αλγερία, Πακιστάν, Αφγανιστάν και Σομαλία). Κατά τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού στο εξωτερικό, συνιστούσα να επαληθεύσω ότι οι πτήσεις κάποιου δεν είναι πάνω από αυτές τις χώρες.
Υπό το φως των εξελίξεων και των γεγονότων, οι Ισραηλινοί ενδέχεται να δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να επιστρέψουν στο Ισραήλ λόγω της μείωσης των ξένων πτήσεων προς το Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα