Το αμερικανικό Politico για το σκάνδαλο Μενέντεζ: Η Αίγυπτος, τα όπλα και το χρήμα

Το αμερικανικό Politico για το σκάνδαλο Μενέντεζ: Η Αίγυπτος, τα όπλα και το χρήμα

Η υπόθεση του Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία, απασχολεί τον διεθνή Τύπου, αφότου εισαγγελείς δημοσίευσαν ευρήματα από έρευνες, απαγγέλλοντας κατηγορίες.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής αποχωρεί προσωρινά από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, μετά τις κατηγορίες ότι ο ίδιος και η σύζυγός του δωροδοκήθηκαν από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσι, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Oι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγόρησαν τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ και τη σύζυγό του για παραβίαση των νόμων περί διαφθοράς και δωροδοκίας, σύμφωνα με κατηγορητήριο που αποκαλύφθηκε την Παρασκευή.

Το βαρύ κατηγορητήριο περιελάμβανε εκτεταμένες κατηγορίες εναντίον του ανώτερου Δημοκρατικού γερουσιαστή που αφορούσαν ένα σχέδιο ενίσχυσης της αιγυπτιακής κυβέρνησης, ράβδους χρυσού, χρήματα γεμισμένα σε φακέλους και αθέμιτες πιστοποιήσεις χαλάλ.

Για «εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμησης» που έχουν εξαπολύσει εναντίον του όσοι θέλουν να τον «φιμώσουν» και να «σκάψουν τον πολιτικό του τάφο», έκανε λόγο ο 69χρονος Γερουσιαστής απορρίπτοντας έτσι τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σήμερα σε βάρος του στη Νέα Υόρκη για υπόθεση διαφθοράς/δωροληψίας.

«Εδώ και χρόνια, παρασκηνιακές δυνάμεις προσπάθησαν επανειλημμένα να με φιμώσουν και να σκάψουν τον πολιτικό μου τάφο. Από τότε που διέρρευσε αυτή η έρευνα πριν από σχεδόν έναν χρόνο, εκτυλίσσεται μια εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμησης από ανώνυμες πηγές προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις ατασθαλιών που όμως δεν υπάρχουν», σημειώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας σε ανακοίνωσή του, στο πλαίσιο της οποίας μάλιστα κατηγορεί τους εισαγγελείς για «προφανείς υπερβολές» και «ψευδείς ισχυρισμούς».

«Επιτέθηκαν στη γυναίκα μου για μακροχρόνιες φιλίες που είχε προτού καν γνωριστούμε», αναφέρει ο κ. Μενέντεζ.

«Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτήν την εκστρατεία απλά δεν μπορούν να δεχτούν ότι ένας ταπεινής καταγωγής, πρώτης γενιάς Λατινοαμερικανός θα μπορούσε να γίνει Αμερικανός Γερουσιαστής. Ακόμη χειρότερα, με βλέπουν ως εμπόδιο στους ευρύτερους πολιτικούς τους στόχους», καταγγέλλει ο πολιτικός των Δημοκρατικών, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος «έχει σταθεί ακλόνητος απέναντι σε δικτάτορες από όλο τον κόσμο – το Ιράν, την Κούβα, την Τουρκία κ.ά. – παλεύοντας ενάντια στις δυνάμεις του κατευνασμού και παίρνοντας θέση στο πλευρό όσων υπερασπίζονται την ελευθερία και τη δημοκρατία».

Η Αίγυπτος λαμβάνει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση, αλλά σύμφωνα με το νόμο, οι δόσεις της βοήθειας εξαρτώνται από την πρόοδο της Αιγύπτου στις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως καθορίζεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παραδοσιακά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ικανοποιήσει αιτήματα για καθυστέρηση των επιχορηγήσεων και των πωλήσεων όπλων από τον πρόεδρο ή το υψηλόβαθμο μέλος της επιτροπής της Γερουσίας.

Ο Μενέντεζ, ο οποίος βρίσκεται στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων από το 2018, υπήρξε συχνά δημόσιος επικριτής της αιγυπτιακής κυβέρνησης, επικρίνοντας την κυβέρνηση Τραμπ επειδή προσκάλεσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι για επίσημη επίσκεψη το 2019 και πιέζοντας τον τότε υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να εκφράσει ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αλλά οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Μενέντεζ έπαιζε διαφορετικό ρόλο στα παρασκήνια.

Σύμφωνα με ισχυρισμούς, ο Μενέντεζ, από τα μέσα του 2018, διατηρούσε κατ' ιδίαν στενές σχέσεις με Αιγύπτιους αξιωματούχους και επιχειρηματίες και μοιραζόταν ευαίσθητες πληροφορίες με τους συνεργάτες του σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Καΐρου.

Τον Μάιο του 2018, ο Μενέντεζ φέρεται να αποκάλυψε στον Γουάελ Χάνα σε ιδιωτικό δείπνο ότι έχει αρθεί η απαγόρευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για πωλήσεις φορητών όπλων και πυρομαχικών στην Αίγυπτο, την οποία η Χάνα διαβίβασε στον Αιγύπτιο αξιωματούχο.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, ο Μενέντεζ φέρεται να ζήτησε από άλλους γερουσιαστές των ΗΠΑ την υποστήριξη τους για την απελευθέρωση 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο.

Τον Ιούλιο, μετά από συνάντηση με Αιγύπτιους στρατιωτικούς αξιωματούχους, ο Μενέντεζ φέρεται να ζήτησε από τη σύζυγό του Ναντίν να πει στον Χάνα ότι υπέγραφε την πώληση 46.000 βλημάτων εξάσκησης στόχου 120 χιλιοστών και 10.000 φυσιγγίων πυρομαχικών αρμάτων μάχης αξίας 99 εκατομμυρίων δολαρίων.

"ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτά τα βλήματα αρμάτων μάχης είναι για άρματα μάχης που είχαν για πολλά χρόνια. Τα χρησιμοποιούν στο Σινά για την αντιτρομοκρατική εκστρατεία», φέρεται να είπε ο Μενέντεζ σε ένα μήνυμα προς τη Ναντίν, το οποίο διαβίβασε στον Χάνα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δύο μήνες αργότερα ανακοίνωσε ότι είχε εγκρίνει την πώληση του πακέτου των βλημάτων υψηλής εκρηκτικότητας και διάτρησης τεθωρακισμένων της General Dynamics, για να βοηθήσει το Κάιρο να πολεμήσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, και των βλημάτων στόχου, για την εκπαίδευση πληρωμάτων αρμάτων μάχης M1 Abrams.

Η κατασκευή του Μεγάλου Αιθιοπικού Φράγματος Αναγέννησης αποτελεί εδώ και καιρό κορυφαία ξένη προτεραιότητα για την Αίγυπτο, καθώς το Κάιρο εξαρτάται από την απρόσκοπτη ροή νερού από το Νείλο για να διατηρήσει τον πληθυσμό του, ο οποίος είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου συγκεντρωμένος κατά μήκος του δέλτα και των όχθων του ποταμού.

Οι υποθέσεις

Ο Μενέντεζ ερευνούνταν από ερευνητές του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ (IRS) για αποδοχή δωροδοκιών από τον Φρεντ Ντάιμπες, μεγιστάνα των ακινήτων και πρώην τραπεζικό στέλεχος που δικάζεται για τραπεζικά αδικήματα, με αντάλλαγμα να χρησιμοποιήσει τις διασυνδέσεις του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Μενέντεζ φέρεται να δέχτηκε τις δωροδοκίες με τη μορφή ράβδων χρυσού, μετρητών και πολυτελών δώρων μέσω της συζύγου του Ναντίν Αρσλάνιαν.

Επιπλέον, μεταξύ των ερευνών σε βάρος του γερουσιαστή, καταγράφηκε επίσης ότι έλαβε δωροδοκίες σε αντάλλαγμα για να κερδίσει τον διαγωνισμό η νεοφυής εταιρεία «IS EG Halal» με έδρα την Αίγυπτο, η οποία αναλάμβανε την πιστοποίηση χαλάλ σε όλες τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμία εμπειρία στον τομέα.

Ενώ τα συμβόλαια πολλών εταιρειών ακυρώθηκαν ξαφνικά το 2019, η ειδική σύμβαση της «IS EG» με την Αίγυπτο για την πιστοποίηση του κρέατος χαλάλ παγκοσμίως κίνησε υποψίες.

Η δημόσια συζήτηση του διαγωνισμού αποκάλυψε ότι οι ιδιοκτήτες της «IS EG» και η σύζυγος του Μενέντεζ ήταν φίλοι, ενώ το γεγονός ότι ο Μενέντεζ ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η οποία εγκρίνει στρατιωτική βοήθεια εκατομμυρίων προς την Αίγυπτο κάθε χρόνο, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάθεση της σύμβασης.

Το 2015, ο Αμερικανός γερουσιαστής κατηγορήθηκε επίσης ότι δέχθηκε δώρα αξίας άνω των 600.000 δολαρίων από τον οφθαλμίατρο της Φλόριντα Σάλομον Μέλγκεν, συμπεριλαμβανομένου ενός ταξιδιού με ιδιωτικό τζετ και μιας τριήμερης διαμονής σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Παρίσι.

Ενώ η δίκη για την κατηγορία του 2015 βρισκόταν σε εξέλιξη, οι εισαγγελείς απέσυραν την υπόθεση τον Νοέμβριο του 2017, αφού οι ένορκοι οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο λόγω της αδυναμίας να καταλήξουν σε απόφαση για τις κατηγορίες της δωροδοκία, της απάτη και της συνωμοσία, ενώ και ο δικαστής απέρριψε ορισμένες από τις κατηγορίες.

Πάντως τον Απρίλιο του 2018, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών «επέπληξε αυστηρά» τον Μενέντεζ σε επιστολή της, γράφοντας:

«Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι επί μια εξαετή περίοδο αποδεχθήκατε εν γνώσει σας και επανειλημμένα δώρα σημαντικής αξίας από τον Dr. Μέλγκεν χωρίς να λάβετε την απαιτούμενη έγκριση της Επιτροπής και ότι δεν αποκαλύψατε δημοσίως ορισμένα δώρα, όπως απαιτείται από τον Κανονισμό της Γερουσίας και την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Επιπλέον, ενώ δεχόσασταν αυτά τα δώρα, χρησιμοποιήσατε τη θέση σας ως μέλος της Γερουσίας για να προωθήσετε τα προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα του Dr. Μέλγκεν. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η συμπεριφορά αυτή παραβίασε τον Κανονισμό της Γερουσίας, τον ομοσπονδιακό νόμο και τα ισχύοντα πρότυπα συμπεριφοράς. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή σας εκδίδει την παρούσα Δημόσια Επιστολή Επίπληξης και σας διατάσσει επίσης να επιστρέψετε την εύλογη αγοραία αξία όλων των ανεπίτρεπτων δώρων που δεν έχουν ήδη επιστραφεί».

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα