ΗΠΑ: Με τρεις κατηγορίες για δωροδοκία βαρύνεται το ζεύγος Μενέντεζ

ΗΠΑ: Με τρεις κατηγορίες για δωροδοκία βαρύνεται το ζεύγος Μενέντεζ

Με τρεις κατηγορίες για δωροδοκία βαρύνεται ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και η σύζυγός του.

Το χρονικό

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν κατηγορεί τον Μενέντεζ και τη σύζυγό του Ναντίν ότι δωροδοκήθηκαν από τρεις επιχειρηματίες, με αντάλλαγμα εξυπηρετήσεις των συμφερόντων τους.

Όπως είπε ο εισαγγελέας, το διάστημα από το 2018 έως το 2022, το ζεύγος Μεντέντεζ δέχτηκε 480.000 δολάρια σε μετρητά, ράβδους χρυσού αξίας 100.000 δολαρίων, ένα αυτοκίνητο πολυτελείας και την εξόφληση της υποθήκης του σπιτιού τους.

«Ο γερουσιαστής και η σύζυγός του δέχτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε δωροδοκία, με αντάλλαγμα να χρησιμοποιήσει γερουσιαστής Μενέντεζ τη δύναμη και την επιρροή του για να προστατεύσει και να πλουτίσει αυτούς τους επιχειρηματίες και να ωφελήσει την κυβέρνηση της Αιγύπτου».

Ο 69χρονος Μενέντεζ και η σύζυγος του κατηγορούνται για:

– Συνωμοσία για διάπραξη δωροδοκίας,

– Συνωμοσία για διάπραξη απάτης,

– Συνωμοσία για εκβιασμό με την ιδιότητα αξιωματούχου.

Σε μία από τις περιπτώσεις, το 2018, Αιγύπτιος επιχειρηματίας οργάνωνε δείπνα και συναντήσεις μεταξύ του Μενέντεζ και Αιγυπτίων αξιωματούχων, κατά τις οποίες ο γερουσιαστής δεχόταν πιέσεις για στρατιωτική βοήθεια προς το Κάιρο.

Σε αντάλλαγμα, ο επιχειρηματίας έβαλε τη Ναντίν Μενέντεζ στη μισθοδοσία της εταιρείας του σύμφωνα πάντα με τους εισαγγελείς.

«Είναι πιο σοκαριστικό από μια απλή υπόθεση δωροδοκίας. Άνθρωποι δρούσαν ως πράκτορες μιας ξένης κυβέρνησης. Μια ξένη κυβέρνηση προσπαθούσε να στρατολογήσει έναν Αμερικανό αξιωματούχο. Είναι πολύ σημαντικό», λέει στο δελτίο του το CNN.

Αρνείται τις κατηγορίες

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του New Jersey αρνείται τις κατηγορίες, τις οποίες χαρακτήρισε ψευδείς.

«Eπί χρόνια, παρασκηνιακές δυνάμεις έχουν κατ’ επανάληψη προσπαθήσει να σιγήσουν τη φωνή μου, να σκάψουν τον πολιτικό μου τάφο. Με έχουν κατηγορήσει ψευδώς στο παρελθόν. Με βλέπουν ως εμπόδιο στους ευρύτερους πολιτικούς στόχους τους. Έχω σταθεί ακλόνητος απέναντι σε δικτάτορες από όλο τον κόσμο, στο Ιράν, την Κούβα, την Τουρκία και αλλού. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το θέμα θα λυθεί επιτυχώς».

Ο Μενέντεζ αποχώρησε προσωρινά από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ιδιότητα με την οποία μπλόκαρε μέχρι τώρα την παράδοση προηγμένων οπλικών συστημάτων, όπως τα αεροσκάφη F-35, στην Τουρκία. Δέχεται μάλιστα έντονες πιέσεις, ακόμα και μέσα από το κόμμα των Δημοκρατικών, να παραιτηθεί από Γερουσιαστής.

Οι Αρχές έχουν «παγώσει» ήδη τα περιουσιακά του στοιχεία, τα οποία θεωρούν ότι είναι προϊόντα δωροδοκίας. Το ζεύγος Μενέντεζ θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο την ερχόμενη Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Ρόμπερτ Μενέντεζ κατηγορείται για δωροδοκία.

Το 2015 είχε αθωωθεί.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα