Σουηδικά σχολεία: Γιατί επιστρέφουν στα παραδοσιακά εργαλεία εκπαίδευσης;

Σουηδικά σχολεία: Γιατί επιστρέφουν στα παραδοσιακά εργαλεία εκπαίδευσης;

Iσως έχετε πληροφορηθεί ότι στη Σουηδία μειώθηκε η αναγνωστική ικανότητα των μαθητών ηλικίας 9-10 ετών, έγραψε η Corriere della Sera. Και ότι η πολιτική της νέας κυβέρνησης είναι η επιστροφή στα παραδοσιακά εργαλεία της εκπαίδευσης, στο χαρτί και στο μολύβι.

Και όμως! Οι Σουηδοί ήταν πρωτοποριακοί όσον αφορά την εισαγωγή των ψηφιακών μέσων στις σχολικές αίθουσες, και μάλιστα από το νηπιαγωγείο. Τώρα τα κομπιούτερ και τα τάμπλετ υποχωρούν πάλι, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τα μικρά παιδιά.

Η οπισθοχώρηση της ψηφιακής εποχής στη Σουηδία θα αφορά τη διδασκαλία σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών, με στόχο την επανάκτηση της ικανότητας να μαθαίνουν.

Οι Ιταλοί θυμήθηκαν ότι 11 χρόνια πριν ορισμένα σχολεία της Στοκχόλμης είχαν απαγορεύσει εντελώς τα βιβλία, τα τετράδια και τα μολύβια για τους μικρούς μαθητές. Οι τότε εισηγητές του μέτρου διακήρυτταν ότι οι υπολογιστές είναι ώριμοι για τα σχολεία όσο ήταν κάποτε τα στυλό και οι κόλλες αναφοράς ή τα τετράδια. Υποστήριζαν κιόλας ότι η διά του κομπιούτερ ανατροφοδότηση με data είναι άμεση, έτσι οι μαθητές μαθαίνουν πιο γρήγορα και δίχως πολλή επίβλεψη από τους διδάσκοντες.

Πέρσι, πάντως, σημείωσε η Corriere, η Σουηδική Εθνική Υπηρεσία Εκπαίδευσης πρότεινε ένα εθνικό σχέδιο 2023-2027 περί ψηφιοποίησης του σχολικού συστήματος. Τόσος φανατισμός υπήρξε, που τον Απρίλιο του 2022, ένα σχολείο στο Γκότλαντ, στο νησί της Βαλτικής, έλαβε προειδοποίηση επειδή αποφάσισε να μη χρησιμοποιεί κομπιούτερ και τάμπλετ κατά τη διάρκεια μαθημάτων με μικρότερα παιδιά.

Επομένως, η μεταστροφή των Σουηδών είναι συγκλονιστική.

Πηγή: Protagon.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα