Η Ιαπωνία ρίχνει στον Ειρηνικό πυρηνικά απόβλητα της Φουκουσίμα – Έντονες αντιδράσεις

Η Ιαπωνία ρίχνει στον Ειρηνικό πυρηνικά απόβλητα της Φουκουσίμα – Έντονες αντιδράσεις

Την απόρριψη ραδιενεργού ύδατος, από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, άρχισε η Εταιρία Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τόκιο, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί.

 Η ηγεσία της εταιρίας, που είναι γνωστή με τα αρχικά  TEPCO, έδωσε  διαβεβαιώσεις ότι θα σταματήσει η διαδικασία απόρριψης ραδιενεργού ύδατος στον ωκεανό αν διαπιστωθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, αλλά η αμφιλεγόμενη πρακτική έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα, η οποία κατηγόρησε το Τόκιο για «εγωιστική και ανεύθυνη» συμπεριφορά, υπενθυμίζοντας ότι «ο ωκεανός ανήκει στην ανθρωπότητα».

Τι προβλέπει το πλάνο απόρριψης ραδιενεργών υδάτων στον ωκεανό
Η εταιρία TEPCO ανακοίνωσε ότι το  πλάνο προβλέπει πως για διάστημα 17 ημερών θα γίνεται αδιάκοπα η απόρριψη ραδιενεργού ύδατος στον ωκεανό. Η έναρξη της διαδικασίας έγινε παρουσία εκπροσώπων της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στον Σταθμό Παραγωγής Πυρηνικής Ενέργειας Ντάιτσι της Φουκουσίμα.

Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έδωσε το πράσινο φως για τη διαδικασία αυτή, παρά τις έντονες ανησυχίες που εκφράζουν τα κράτη της περιοχής.

 Μετά το τσουνάμι του 2011 και τις καταστροφές που υπέστη το εργοστάσιο, περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνοι ραδιενεργών υδάτων έχουν αποθηκευτεί σε τεράστιες δεξαμενές. Η Tepco χρησιμοποιεί νερό για την ψύξη των ράβδων καυσίμου του πυρηνικού αντιδραστήρα, παράγοντας καθημερινά  ραδιενεργά απόβλητα  που αποθηκεύονται στις δεξαμενές και τα οποία από σήμερα καταλήγουν στον ωκεανό.

Η απόρριψη υδάτων στην θάλασσα είναι μια πρακτική ρουτίνας για τα πυρηνικά εργοστάσια, αλλά που οι επικριτές επισημαίνουν ότι στην περίπτωση της Φουκουσίμα η ποσότητα που θα διοχετευτεί στον ωκεανό είναι άνευ προηγουμένου. Η εταιρία Tepco διαβεβαιώνει ότι τα ραδιενεργά ύδατα φιλτράρονται για να μειωθούν τα περισσότερα ραδιενεργά στοιχεία σε αποδεκτά επίπεδα. 

Έντονες αντιδράσεις

Παρά τις αντιδράσεις από πολίτες, επαγγελματίες αλιείς, αλλά και χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία ξεκίνησε σήμερα το πρωί την ρίψη νερών από τον κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ιάπωνες βγαίνουν στους δρόμους. Διαμαρτύρονται για τη ρίψη των νερών από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι στον ωκεανό.

Οι επαγγελματίες αλιείς ανησυχούν ότι η ρίψη των νερών θα προκαλέσει μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά και πρόβλημα στη δουλειά τους.

Χονγκ Κονγκ και Μακάο, περιοχές της Κίνας, έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα απαγορεύσουν τα θαλασσινά από τομείς της Ιαπωνίας.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου παρά τις αντιδράσεις ενεργοποίησε το πρωί τις αντλίες και έτσι τα νερά του πυρηνικού εργοστασίου βρίσκονται πια στον ειρηνικό Ωκεανό.

Την ίδια στιγμή ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής ενέργειας και χώρες όπως η Αυστραλία είναι καθησυχαστικές.

«Από την δική μου οπτική είναι ασφαλές. Είναι αυτό που κάνουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Δεν έχουμε δει καμία επίδραση στο περιβάλλον ή στην ανθρώπινη υγεία», δήλωσε ο Τόνι Χούκερ, καθηγητής Πανεπιστημίου Αδελαϊδας.

Τα νερά αυτά αποτελούν την κληρονομιά της τριπλής καταστροφής που έπληξε την Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011, όταν πολύ ισχυρός σεισμός 9,1 προκάλεσε τσουνάμι. Εξαιτίας του τσουνάμι πλημμύρισε ο σταθμός και προκλήθηκε τήξη σε τρεις από τους αντιδραστήρες του.

Έντονη αντίδραση από την Κίνα
«Μπορεί να προκληθεί μία δευτερογενής καταστροφή για τους ανθρώπους και όλο τον κόσμο αν η Ιαπωνία επιλέξει να απορρίψει τα νερά αυτά στον ωκεανό, μόνο για να εξυπηρετήσει με εγωισμό τα ιαπωνικά συμφέροντα», δήλωσε ο Γουάνγκ Γουενμπιν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Η Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ιαπωνικών αλιευμάτων, ανακοίνωσε επίσης ότι απαγορεύονται όλες οι εισαγωγές τέτοιων προϊόντων.

 Η αλιευτική βιομηχανία στην Ιαπωνία και στα γειτονικά κράτη ανησυχούν για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η απόρριψη ραδιενεργών υδάτων στον ωκεανό, αφού είναι λογική η ανησυχία των καταναλωτών για την ποιότητα των αλιευμάτων.

Η Κίνα κατηγόρησε την Ιαπωνία ότι αντιμετωπίζει τον ωκεανό «σαν δικό της βόθρο» και επέκρινε για μονομέρεια τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, που έδωσε το πράσινο φως στο Τόκιο.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας απέφυγε να εκφράσει επιφυλάξεις για την ιαπωνική τακτική, αλλά η κοινή γνώμη είναι σαφώς ανήσυχη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα