Το απειλητικό μήνυμα των μισθοφόρων της Βάγκνερ μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν - Ετοιμαστείτε, ερχόμαστε!

Το απειλητικό μήνυμα των μισθοφόρων της Βάγκνερ μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν - Ετοιμαστείτε, ερχόμαστε!

Νεκρός λογίζεται ο επικεφαλής της ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν ο οποίος φέρεται να σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το βράδυ της Τετάρτης (23/8) όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στην περιοχή Τβερ, βόρεια της Μόσχας.

Παρόλο που η αιτία της συντριβής δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η ομάδα Βάγκνερ έχει... δεδομένο πως ο ηγέτης της δολοφονήθηκε και με αοριστίες απειλεί όποιον το έκανε.

Η Rosaviatsia, η Ρωσική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε επίσης ότι ο επικεφαλής των Ρώσων μισθοφόρων Evgeny Prigozhin και ο επικεφαλής διοικητής του Wagner Dmitry Utkin επέβαιναν στο αεροσκάφος Embraer που συνετρίβη, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Εάν οι πληροφορίες ότι ο Πριγκόζιν είναι νεκρός επιβεβαιωθούν θα οργανώσουμε νέα πορεία για τη δικαιοσύνη στη Μόσχα», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Πολλοί μιλούν αυτή τη στιγμή για το τι πρόκειται να κάνει η Βάγκνερ. Ένα πράγμα μπορούμε να σας πούμε. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Ετοιμαστείτε, ερχόμαστε», αναφέρουν οι μισθοφόροι της Βάγκνερ σε ένα βίντεο το οποίο ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ξεκάθαρα απειλητική διάθεση.

Ποιος είναι ο Πριγκόζιν

Γεννημένος στο Λένινγκραντ, τη σημερινή Αγία Πετρούπολη, στη Σοβιετική Ένωση το 1961, ο Πριγκόζιν πέρασε μέρος της πρώιμης ζωής του στη φυλακή αφού καταδικάστηκε για ληστεία και απάτη.

Αφού απελευθερώθηκε από τη φυλακή το 1990 μετά από εννέα χρόνια κράτησης, ο Πριγκόζιν άρχισε να πουλάει χοτ ντογκ στις υπαίθριες αγορές της γενέτειράς του. Είπε στους New York Times το 2018: «Tα ρούβλια συσσωρεύονταν γρηγορότερα από ό, τι μπορούσε να τα μετρήσει η μητέρα του». Και καθώς η Σοβιετική Ένωση έπεσε, ο Πριγκόζιν δημιούργησε αρκετές επιχειρήσεις.

Μετά την ενασχόλησή του με μια επιχείρηση παντοπωλείου και στη συνέχεια με μια επιχείρηση τυχερών παιχνιδιών, ο Πριγκόζιν αργότερα έγινε εστιάτορας. Μετά την επιτυχία πολλών καταστημάτων, ο Πριγκόζιν άρχισε να κερδίζει προσοδοφόρα συμβόλαια τροφοδοσίας του Κρεμλίνου με την ελίτ της Ρωσίας.

Αυτό τον ώθησε στο προσκήνιο της ρωσικής πολιτικής και σηματοδότησε τις αυξανόμενες φιλοδοξίες του.

Τελικά ήρθε κοντά με τον ίδιο τον Πούτιν και θεωρείται ότι έλαβε εκατοντάδες εκατομμύρια σε κυβερνητικές συμβάσεις σίτισης μαθητών και κυβερνητικών εργαζομένων.

Αυτά τα συμβόλαια, μερικά από τα οποία αργότερα ενεπλάκησαν στο στρατό, πιστεύεται ότι τον οδήγησαν να ξεκινήσει την ομάδα μισθοφόρων Wagner, αν και οι πληροφορίες για την ακριβή προέλευσή της είναι σπάνιες.

Ένα σενάριο θέλει την ομάδα Βάγκνερ να ίδρυσε ο Ντμίτρι Ούτκιν, το δεξί χέρι του Πριγκόζιν, - ο οποίος λογίστηκε επίσης νεκρός στο δυστύχημα - και εμφανιζόταν ως «μπροστινός» του ηγέτη της Βάγκνερ.

Τι θα απογίνει η Βάγκνερ;

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι τι θα γίνει η παραστρατιωτική μισθοφορική ομάδα της Βάγκνερ.

Σε ανάλυσή του o Guardian γράφει πως αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι τωρα είναι ότι η ομάδα Βάγκνερ όπως είχε συσταθεί κάποτε, δεν υπάρχει πια.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, εκατοντάδες μαχητές Βάγκνερ που είχαν εξοριστεί σε βάσεις στη Λευκορωσία είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη χώρα, ορισμένοι δυσαρεστημένοι με τα χαμηλότερα επίπεδα αμοιβών σε αυτήν τη χώρα, άλλοι μετακομίζοντας για να εργαστούν στη δυτική Αφρική. Η δύναμη εκεί μειώθηκε σε αριθμούς από πάνω από 5.000 κατά περίπου ένα τέταρτο.

Στην ίδια τη Ρωσία, οι επιχειρήσεις της Βάγκνερ βρίσκονταν σε παύση τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς φαινόταν ότι ο Πριγκόζιν και οι σύμμαχοί του έψαχναν για έναν νέο ρόλο στη σκιά της δυσαρέσκειας του Πούτιν.

Και με την ομάδα Βάγκνερ εκτός Ουκρανίας αφού ανέπτυξε τα μαχητικά της στη μάχη για το Μπαχμούτ, ίσως το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν μπορεί να συνεχίσει με οποιαδήποτε βιώσιμη μορφή στα αφρικανικά κράτη όπου δραστηριοποιήθηκε.

Αν και τα ονόματα είχαν αναφερθεί εικαστικά ως πιθανοί αντικαταστάτες του Prigozhin, ο οποίος θα συναντούσε την έγκριση του Κρεμλίνου, αν κάποιος από αυτούς θα είναι σε θέση να τον αντικαταστήσει δεν είναι σίγουρο.

Μεγάλο μέρος της αφρικανικής αυτοκρατορίας της Βάγκνερ, που συνδυάζει επιχειρήσεις παραπληροφόρησης, θολά εμπορικά συμφέροντα και μισθοφορική εργασία, βασίστηκε στις αδίστακτες διασυνδέσεις που είχαν σφυρηλατήσει ο Πριγκόζιν και οι στενοί του συνεργάτες όλα αυτά τα χρόνια. Υπήρχαν προτάσεις, για παράδειγμα, ότι η Βάγκνερ ήρθε να βοηθήσει τη στρατιωτική χούντα στο Μάλι, μια κίνηση που συνέβαλε στην απόφαση της Γαλλίας να τερματίσει μια σχεδόν δεκαετή στρατιωτική επιχείρηση εκεί.

Και ενώ το Κρεμλίνο πρόσφατα φλερτάρει πιο άμεσα τους στρατιωτικούς ηγέτες των χωρών στο ίδιο το Σαχέλ, ο Πριγκόζιν ανέπτυξε επιμελώς προσωπικές σχέσεις με πολέμαρχους, στρατιωτικούς πραξικοπηματίες και διεφθαρμένους πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Όπως πρότεινε προληπτικά ο πρώην αντιστρατάρχης αεροπορίας Sean Bell, τώρα στρατιωτικός αναλυτής, στις ειδήσεις του Sky News τον Ιούνιο στον απόηχο της πορείας του Wagner στη Μόσχα, χωρίς τον Prigozhin, η Βάγκνερ δεν είναι πλέον τίποτα.

«Αν η ομάδα Wagner είναι ο Yevgeny Prigozhin, τότε είναι δύσκολο να δούμε πώς θα επιβιώσει. Είναι το τέλος της όπως την γνωρίσαμε».

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα