Εγκαταλείπει η Δύση την Ουκρανία; Πόσο αντέχει το NATO να «πολεμάει» με τη Ρωσία;

Εγκαταλείπει η Δύση την Ουκρανία;  Πόσο αντέχει το NATO να «πολεμάει» με τη Ρωσία;

Αντιδράσεις στην Ουκρανία μετά τη δήλωση αξιωματούχου του ΝΑΤΟ για παραχώρηση εδαφών: «Γελοία πρόταση»

Τη γη κάτω από τα πόδια τους νιώθουν ότι χάνουν στο Κίεβο, και προσωπικά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την πρόταση που διατύπωσε χθες (15/8) ο συνεργάτης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, Στίαν Γένσεν.

 Η «ιδέα» ότι μία «πιθανή λύση» για την λήξη του πολέμου και την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, θα ήταν η παραχώρηση εδαφών της στη Ρωσία, έχει προκαλέσει οργή αλλά και προβληματισμό στο Κίεβο.

 «Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο» σχολίασε στο Twitter o στενός συνεργάτης του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ.

«Πάντα θεωρούμε ως δεδομένο ότι η Συμμαχία, όπως και η Ουκρανία, δεν ανταλλάσσει εδάφη» έγραψε από την πλευρά του σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Όλεγκ Νικολένκο.

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι προς το συμφέρον της ευρωατλαντικής ασφάλειας να συζητηθούν τρόποι για την επιτάχυνση της νίκης της Ουκρανίας και της απόκτησης της πλήρους ιδιότητας μέλους στο ΝΑΤΟ.

 
 
«Προειδοποητικές βολές» από το Βίλνιους
Η χθεσινή πρόταση του στενού συνεργάτη του Στίαν Γένσεν δεν πρέπει όμως να θεωρηθεί ως κεραυνός εν αιθρία.

Προσωπικά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε λάβει «προειδοποιητικές βολές» στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

 Η «μοναξιά» του Ουκρανού προέδρου είχε αποτυπωθεί και σε μία συμβολική φωτογραφία όπου ο Ζελένσκι στεκόταν μόνος, ψάχνοντας αμήχανα πού πρέπει να σταθεί πριν την «οικογενειακή φωτογραφία», ενώ γύρω του οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνομιλούσαν περιχαρείς σε πηγαδάκια.

 Εκεί είχε αποτυπωθεί ξεκάθαρα η αλλαγή ρότας από ΝΑΤΟ και ΕΕ, οι οποίες πλέον επιθυμούν να βρεθεί μία λύση στο πόλεμο της Ουκρανίας και δεν σκοπεύουν να στηρίζουν στρατιωτικά το Κίεβο για πάντα.

Γι’ αυτό άλλωστε, οι ηγέτες των κρατών μελών συμφώνησαν μεν στη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της Συμμαχίας, ωστόσο δεν δόθηκε στο Κίεβο πρόσκληση ή χρονοδιάγραμμα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Ουκρανία επιδίωκε πάση θυσία.

Το ΝΑΤΟ «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία όταν οι Σύμμαχοι συμφωνήσουν και πληρούνται οι προϋποθέσεις», ανέφερε η τελική διατύπωση της δήλωσης των ηγετών της Συμμαχίας, χωρίς ωστόσο οι ηγέτες να διευκρινίζουν τους όρους που πρέπει να εκπληρώσει η Ουκρανία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Συμμαχία θα βοηθήσει το Κίεβο να σημειώσει πρόοδο στη στρατιωτική διαλειτουργικότητα .

 Δυσκολίες και στο μέτωπο για το Κίεβο
Σε πολύ δύσκολη θέση, πέρα από το διπλωματικό επίπεδο, φαίνεται ότι βρίσκεται το Κίεβο και στο μέτωπο.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή (16/8) δήλωση του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ότι οι πόροι του ουκρανικού στρατού έχουν «σχεδόν εξαντληθεί», καθώς το Κίεβο διεξάγει μια επίπονη αντεπίθεση για να ανακαταλάβει ουκρανικά εδάφη που κατέχουν ρωσικές δυνάμεις.

«Οι στρατιωτικοί πόροι της Ουκρανίας έχουν σχεδόν εξαντληθεί», τόνισε ο Σεργκέι Σοϊγκού σε διάσκεψη ασφαλείας στη Μόσχα, αναφέροντας ότι το Κίεβο δεν κατάφερε να «πετύχει αποτέλεσμα» παρά την «πλήρη στήριξη» της Δύσης.

Συμπλήρωσε ότι τα δυτικά όπλα που παραδόθηκαν στο Κίεβο δεν έχουν «κάτι μοναδικό» και ότι αυτά δεν είναι άτρωτα απέναντι στα ρωσικά όπλα στο πεδίο της μάχης.

«Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε τις εκτιμήσεις μας για τα αδύναμα σημεία του δυτικού εξοπλισμού», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός ενώπιον διεθνών στρατιωτικών αξιωματούχων, που παρευρέθηκαν στη διάσκεψη.

Ήρθε η ώρα των συμβιβασμών για τον Ζελένσκι;
Πλέον όλο και περισσότεροι είναι οι αναλυτές που κάνουν λόγο για αλλαγή στάσης του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ουκρανία.

Κληθείς από την εφημερίδα Verdens Gang να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γένσεν, ο αναλυτής Γιάκουμπ Μ. Γκοτζιμίρσκι του Νορβηγικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (NUPI) επισημαίνει ότι αυτή η τοποθέτηση μπορεί να είναι ένα σημάδι «μεταστροφής σκέψης» των αξιωματούχων σχετικά με το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Γκοτζιμίρσκι, η «ιδέα» που ανέφερε στη συζήτηση ο αξιωματούχος προκάλεσε αίσθηση γιατί επρόκειτο για δημόσια τοποθέτηση, η οποία μπορεί να ερμηνευτεί από κάποιους ως αλλαγή στον τρόπο σκέψης της Συμμαχίας.

«Είναι προφανές ότι τέτοιες συζητήσεις μπορεί να γίνονται παρασκηνιακά, αλλά όταν ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ τοποθετείται έτσι δημόσια, ίσως είναι ένα νέο σημάδι ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος σκέψης που υπήρχε μέχρι τώρα», σχολίασε.

«Έχω μιλήσει αρκετά με τον Γένσεν, τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές συναντήσεις. Είναι ένας άνδρας που ζυγίζει τα λόγια του. Είναι προφανές ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν αυτού του είδους τις σκέψεις, επειδή προσπαθούν να βρουν τρόπους να τελειώσει ο πόλεμος: Είναι καν εφικτό να πετύχει η Ουκρανία τους στόχους της και ποιο θα είναι το τίμημα για τη χώρα και τη Δύση;», προσθέτει ο Γκοτζιμίρσκι.

Παράλληλα, ο αναλυτής επισημαίνει ότι η δήλωση του Γένσεν δεν είχε αντίκτυπο μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Ρωσία. «Στη Μόσχα, αυτή η δήλωση τους χαροποίησε λιγάκι. Επειδή αυτός που την έκανε δεν ήταν ένα τυχαίο πρόσωπο», σχολίασε.

«Ίσως προέκυψε φυσικά πάνω στη συζήτηση, δεν ξέρω ακριβώς σε τι πλαίσιο έγινε. Μπορεί να ήταν σχεδιασμένο ή απλώς να χαλάρωσε την άμυνά του, ξέροντας ότι ήταν απλώς ένα event που διοργάνωνε η Νορβηγία», πρόσθεσε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενάμιση χρόνο μετά την εισβολή των Ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στις 24 Φεβρουαρίου 2022, όλα δείχνουν ότι μπαίνει σε πολύ κρίσιμη φάση.

Ενδεχομένως να έχει έρθει και η ώρα των «επώδυνων συμβιβασμών» για το Κίεβο και τον Ζελένσκι, αφού πρώτα «χωνέψουν» για τα καλά τον πραγματικό του ρόλο…

Τopontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα