Ρωσία-Ουκρανία - Κλιμακώνεται η ένταση: Το Κίεβο έπληξε γέφυρα στην Κριμαία - Αντίποινα από την Μόσχα

Ρωσία-Ουκρανία - Κλιμακώνεται η ένταση: Το Κίεβο έπληξε γέφυρα στην Κριμαία - Αντίποινα από την Μόσχα

Στην πιο κρίσιμη και απρόβλεπτη φάση του μπαίνει ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας, καθώς το Κίεβο μετά τις επιθέσεις με ναυτικά drones καμικάζι εναντίον ρωσικών πλοίων έπληξε γέφυρα στην Κριμαία και επιχείρησε σήμερα μέρα μεσημέρι να ξαναχτυπήσει με βομβαρδιστικά drones τη Μόσχα, με τους Ρώσους να λένε ότι να αναχαίτισαν κλείνοντας ταυτόχρονα το αεροδρόμια της ρωσικής πρωτεύουσας. Νωρίτερα η Μόσχα εξαπέλυε σε αντίποινα μπαράζ επιθέσεων μα δεκάδες πυραύλους σε όλη την Ουκρανία, χτυπώντας και νοσοκομείο - με θύματα σύμφωνα με τον Ζελένσκι – ενώ κατήγγειλε το Κίεβο ότι βομβάρδισε πανεπιστήμιο με όπλα διασποράς στο Ντονιέτσκ.

Συγκεκριμένα, η οδική γέφυρα Τσόνχαρ που συνδέει την ηπειρωτική Ουκρανία με την Κριμαία καταστράφηκε από ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα σήμερα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της προσαρτηθείσας χερσονήσου, Σεργκέι Αξιόνοφ.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Χερσώνας Βλαντίμιρ Σάλντο – επίσης διορισμένος από τη Μόσχα – ένας αγγλογαλλικός πύραυλος Storm-Shadow έπληξε τη γέφυρα, μία από τις τρεις οδικές διασυνδέσεις της Κριμαίας με την Ουκρανία. Ο Σάλντο δεν παρουσίασε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του.

Και οι δύο αξιωματούχοι είπαν ότι η γέφυρα ήταν κλειστή για επισκευές.

Τον Ιούνιο η Ουκρανία έπληξε την ίδια γέφυρα, η οποία βρίσκεται πάνω στον δρόμο που χρησιμοποιούσε ο ρωσικός στρατός για τις μετακινήσεις του από την Κριμαία προς άλλα μέρη της Ουκρανίας τα οποία ελέγχει η Μόσχα.

Ο Σάλντο έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ότι μια άλλη μικρή γέφυρα, στο στενό Τόνκι, που συνδέει την πόλη Χενίτσεσκ με το Αραμπάτ Σπιτ, στη βορειοανατολική ακτή της Κριμαίας, βομβαρδίστηκε και ένας άμαχος οδηγός τραυματίστηκε. Δεν είναι σαφές αν έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε αυτήν τη γέφυρα. Ο Σάλντο πρόσθεσε ότι ένας αγωγός φυσικού αερίου που περνούσε από τη γέφυρα και εφοδίαζε το Χενίτσεσκ υπέστη ζημιές, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς φυσικό αέριο περίπου 20.000 άνθρωποι. Το Χενίτσεσκ είναι το προσωρινό διοικητικό κέντρο του τμήματος της Χερσώνας που ελέγχουν οι Ρώσοι.

Οι επιθέσεις αυτές δυσχεραίνουν τις μετακινήσεις από και προς τη χερσόνησο, την οποία κατέλαβε η Ρωσία το 2014. Στις 17 Ιουλίου μια επίθεση που τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης την απέδωσαν σε ουκρανικά, μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα της Κριμαίας που συνδέει τη χερσόνησο με τη νότια Ρωσία. Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, άλλο ουκρανικό μη επανδρωμένο σκάφος, φορτωμένο με εκρηκτικά, προκάλεσε ζημιές σε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο κοντά στην ίδια γέφυρα.

«Αντίποινα» από την Ρωσία
Υπενθυμίζεται πως η ένταση κλιμακώνεται στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφού μετά και το χθεσινό ουκρανικό χτύπημα με drone εναντίον ρωσικού τάνκερ στη Μαύρη Θάλασσα η Μόσχα προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σοβαρά αντίποινα εναντίον της Ουκρανίας και έτσι και έκανε.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν ουκρανικές αεροπορικές βάσεις στις περιοχές Ρίβνε, Χμελνίτσκι και Ζαπορίζια, όπως μετέδωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι επιδρομές έγιναν στη διάρκεια της νύχτας και σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο, οι βομβαρδισμοί ήταν επιτυχείς, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

«Τριάντα πύραυλοι κρουζ και 27 επιθετικά drones καταστράφηκαν», ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία στο Telegram.

Οι ρωσικές αρχές ανέστειλαν επίσης τις πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Βνούκοβο της ρωσικής πρωτεύουσας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, υπενθυμίζοντας ότι και την προηγούμενη εβδομάδα έγινε το ίδιο λόγω επιθέσεων από drones.

 Ριαμπκόφ: Η Μόσχα διαθέτει τις αμυντικές δυνατότητες για εξάλειψη απειλών
Η Ρωσία διαθέτει τις αμυντικές και τεχνικές δυνατότητες για την εξάλειψη των απειλών ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό των Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Ο Ριαμπκόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για την κλιμάκωση των εντάσεων, μιλώντας μετά από την επίθεση ουκρανικών θαλάσσιων drone.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα