Ρωσία: Διάγγελμα Πούτιν τις επόμενες ώρες

Ρωσία: Διάγγελμα Πούτιν τις επόμενες ώρες

Οπρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται απόψε να απευθύνει διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό, αναφέρει ανακοίνωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν σε διεθνή ΜΜΕ, ο Ντμίτρι Πέσκοφ είπε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «αναμένεται να αναφερθεί σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων» στο διάγγελμά του.

Στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις μετά την αναταραχή που προκάλεσε η Wagner, ο αρχηγός της, Γιεβγκένι Πριγκόζιν υποστήριξε ότι η ανταρσία του δεν είχε πρόθεση να ανατρέψει την εξουσία στη χώρα, αλλά να σωθεί η παραστρατιωτική του οργάνωση από το να απορροφηθεί από τον ρωσικό στρατό.

O Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο ιδρυτής της ομάδας «Βάγκνερ», σπάει τη σιωπή του μετά την (αποτυχημένη) ανταρσία και τη διαφυγή του στη Ρωσία. 

Ο επικεφαλής της Wagner, στις πρώτες δηλώσεις του μετά εκτόνωση της «εκρηκτικής» κατάστασης που πήγε να δημιουργηθεί στο εσωτερικό της Ρωσίας, τόνισε ότι στόχος της πορείας των δυνάμεών του προς τη Μόσχα ήταν η αποτροπή της καταστροφής της οργάνωσης της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι δεν είχαν σκοπό να ανατρέψουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ειδικότερα, ο ιδρυτής της ομάδας Βάγκνερ και ηγέτης του πραξικοπήματος κατά της Ρωσίας Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε ότι η πρόσφατη πορεία των στρατευμάτων του έδειξε «σοβαρά» ζητήματα ασφαλείας στη χώρα. Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του «έδειξαν ένα masterclass» για το πώς θα έπρεπε να ήταν η 24η Φεβρουαρίου 2022, αναφερόμενος στην ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ακόμη, ανέφερε ότι στόχος της «πορείας» που πραγματοποίησε ο ίδιος και οι δυνάμεις της «Βάγκνερ» προς τη Μόσχα ήταν να αποφευχθεί η καταστροφή της ομάδας μισθοφόρων της οποίας ηγείται. Όπως είπε, θα τερματιστεί την 1η Ιουλίου, και συμπλήρωσε ότι στόχος της «στάσης» δεν ήταν η ανατροπή της ηγεσίας της χώρας.

Ο Πριγκόζιν εμφανίστηκε με ένα ηχητικό μήνυμα που ανέβηκε στο Telegram. Ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκε από τότε που ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά του θα επέστρεφαν και το πραξικόπημα ματαιώθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ του Πριγκόζιν και του Πούτιν, με τη μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο ηγέτης της «Βάγκνερ» επρόκειτο να μετεγκατασταθεί στη Λευκορωσία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα