Ουκρανία: Μυστική συνάντηση για τον τερματισμό του πολέμου

Ουκρανία: Μυστική συνάντηση για τον τερματισμό του πολέμου

Για μυστικές συναντήσεις στην Κοπεγχάγη για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία κάνει λόγο το γερμανικό δίκτυο ARD, δημοσίευμα το οποίο αναπαράγει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Την ίδια που η Ρωσία ζει στον αστερισμό του Πριγκόζιν και της εξέγερσής του, με τα ερωτηματικά να παραμένουν πολλά για όσα εκτυλίχθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο και όσα πρόκειται να συμβούν από εδώ και πέρα στο εσωτερικό του Κρεμλίνου, ιδιαίτερης βαρύτητας μπορεί να θεωρηθεί ρεπορτάζ του γερμανικού δικτύου ARD για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με αυτό -το οποίο μάλιστα αναπαράγεται από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS- το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη διεθνής διάσκεψη για τον πόλεμο «υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας». Σε αυτή φέρεται να συμμετείχαν διπλωμάτες από δυτικές χώρες, καθώς και εκπρόσωποι της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής.

Το γερμανικό κανάλι σημείωσε ότι στόχος της Δύσης ήταν να κερδίσει την υποστήριξη των «BRICs», καθώς πολλές χώρες μέχρι στιγμής έχουν παραμείνει ουδέτερες γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες, δε, πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Κιέβου.

Στις 23 Ιουνίου, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκή Ένωσης επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ουκρανία είχε ξεκινήσει συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των δυτικών χωρών και των ομολόγων τους από τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου, στην Κοπεγχάγη

Από την πλευρά του, το Bloomberg φιλοξένησε δημοσίευμα που έκανε λόγο για συμμετοχή του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και απεσταλμένων από τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και την Ινδία καθώς και ενός υψηλόβαθμου Ουκρανού αξιωματούχου.

Οι εν λόγω συνομιλίες, πάντως, αναμένεται να λάβουν και επίσημη μορφή, καθώς σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο ARD, θα λάβουν χώρα θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για την επίτευξη διευθέτησης της σύγκρουσης τον Ιούλιο.

Μια ευκαιρία που χάθηκε για την Ουκρανία
Την ίδια στιγμή, με φόντο την ανταρσία του Πριγκόζιν και τις εξελίξεις που αυτή ενδέχεται να φέρει στο μέτωπο του πολέμου, το Conversation κάνει λόγο για χαμένη ευκαιρία της Ουκρανίας.

Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του, οι περισσότεροι από τους συμμάχους του Κιέβου περιορίστηκαν τις προηγούμενες ώρες σε δηλώσεις ανησυχίας και σημείωσαν ότι παρακολουθούν τα γεγονότα. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εν τω μεταξύ, εστίασε στο χάος στη Ρωσία και την ταπείνωση για τον Πούτιν.

Ο ανώτερος σύμβουλός του, Μιχαϊλο Ποντόλιακ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ο Πριγκόζιν έκανε πίσω σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας και ο ιστορικός Georgiy Kasianov είδαν αμφότεροι την ανταρσία του Πριγκόζιν ως ένα ακόμη σημάδι του επερχόμενου κατακερματισμού της Ρωσίας.

Και αυτό είναι, ίσως, το κύριο σημείο από την οπτική του Κιέβου. Αν το χάος στη Ρωσία συνεχιζόταν, ίσως να είχε δημιουργήσει μια πραγματική ευκαιρία για περαιτέρω πρόοδο στην αντεπίθεση της Ουκρανίας που ο ίδιος ο Ζελένσκι αναγκάστηκε να παραδεχτεί την περασμένη εβδομάδα. Όπως είχε παραδεχτεί, σημειώνει λιγότερη πρόοδο από ό,τι είχε προβλεφθεί.

Με αυτή την έννοια, επίσης, η αποτυχημένη εξέγερση του Πριγκόζιν μπορεί να θεωρηθεί ως μια σημαντική πρόβα τζενεράλε που προσφέρει πολύτιμα μαθήματα, ιδίως για τους δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας.

Ένας καλύτερα εξοπλισμένος και εκπαιδευμένος ουκρανικός στρατός θα μπορούσε να είχε αξιοποιήσει περισσότερο ακόμη και αυτή το σύντομο διάστημα αναταραχής στη Ρωσία. Περισσότερα άρματα μάχης και πυροβολικό, περισσότερα και καλύτερα συστήματα αεράμυνας και περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη δεν θα είχαν βοηθήσει κανέναν από τους δύο Ρώσους εγκληματίες πολέμου -τον Πούτιν και τον Πριγκόζιν- να επικρατήσει του άλλου.

Θα μπορούσαν, όμως, να είχαν φέρει το Κρεμλίνο πιο κοντά στο σημείο να αποδεχτεί την αποτυχία του πολέμου κατά της Ουκρανίας.

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα