Ναυάγιο Τιτανικού: Αγώνας δρόμου για να βρουν το υποβρύχιο που χάθηκε - Τελειώνει το οξυγόνο

Ναυάγιο Τιτανικού: Αγώνας δρόμου για να βρουν το υποβρύχιο που χάθηκε - Τελειώνει το οξυγόνο

Μια τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στο μέσον του Ατλαντικού μετά την εξαφάνιση ενός τουριστικού υποβρυχίου στο ναυάγιο του Τιτανικού την Κυριακή (18/6).

Το αγνοούμενο υποβρύχιο με πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του Βρετανού δισεκατομμυριούχου Χάμις Χάρτινγκ, πιστεύεται ότι έφτασε σε τέτοιο βάθος και ίσως έχει παγιδευτεί στα συντρίμμια του Τιτανικού.

Το υποβρύχιο ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions που διοργανώνει το συγκεκριμένο ταξίδι στο ναυάγιο με κόστος 250.000 δολάρια το άτομο.

Το πλήρωμα, το οποίο καταδύθηκε γύρω στις 4 το πρωί της Κυριακής (18/6), έχασε την επικοινωνία με το μητρικό σκάφος του υποβρυχίου MV Polar Prince μία ώρα και 45 λεπτά μετά τη δίωρη κατάβαση, και έχει αρκετό οξυγόνο μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, ώρα Ηνωμένου Βασιλείου.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο αντιναύαρχος John Mauger του Αμερικανικού Λιμενικού Σώματος είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Υπολογίζουμε ότι έχουν κάπου μεταξύ 70 και 96 ωρες διαθέσιμες σε αυτό το σημείο».

 Είπε επίσης ότι δύο αεροσκάφη, ένα υποβρύχιο και σημαδούρες σόναρ συμμετείχαν στην έρευνα για το σκάφος, αλλά σημείωσε ότι η περιοχή στην οποία διεξάγεται η έρευνα ήταν «απομακρυσμένη», καθιστώντας τις επιχειρήσεις δύσκολες.

«Η τοποθεσία του ναυαγίου είναι πολύ μακριά από οπουδήποτε. Η μόνη ελπίδα που έχει κανείς είναι ότι το μητρικό πλοίο θα έχει ένα σκάφος αναμονής που θα μπορεί να διερευνήσει αμέσως τι συμβαίνει».

Βρετανός δισεκατομμυριούχος ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος
 Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ είπε ότι ήταν «περήφανος που επιτέλους ανακοινώνει» ότι θα βρίσκεται στην αποστολή για το ναυάγιο του Τιτανικού - αλλά πρόσθεσε ότι λόγω του «χειρότερου χειμώνα στη Νέα Γη των τελευταίων 40 ετών, αυτή η αποστολή πιθανότατα θα είναι η πρώτη και μοναδική επανδρωμένη αποστολή στον Τιτανικό το 2023».

«Εξερευνούμε και κινητοποιούμε όλες τις επιλογές για να φέρουμε το πλήρωμα πίσω με ασφάλεια... Ολόκληρη η προσοχή μας είναι στα μέλη του πληρώματος στο υποβρύχιο και στις οικογένειές τους», ανακοίνωσε η εταιρεία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, μία αποστολή βρίσκεται σε εξέλιξη και άλλες δύο έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2024.

Το ταξίδι ξεκινά από το St John's στη Νέα Γη. Κάθε πλήρης κατάδυση στο ναυάγιο, συμπεριλαμβανομένης της καθόδου και της ανάβασης, διαρκεί περίπου οκτώ ώρες.

Ο εταιρεία OceanGate απαριθμεί τρία υποβρύχια που διαθέτει και μόνο το Titan μπορεί να κατέβει αρκετά βαθιά για να φτάσει στα συντρίμμια του Τιτανικού.

Το σκάφος ζυγίζει 10.432 κιλά και, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, μπορεί να φτάσει σε βάθη έως και 13.100 πόδια και διαθέτει 96 ώρες οξυγόνο για υποστήριξης ζωής για ένα πλήρωμα πέντε ατόμων.

Ο David Pogue, ένας ρεπόρτερ του CBS που ταξίδεψε με το υποβρύχιο Titan πέρυσι, είπε στο BBC για τα ζητήματα που πιθανόν να αντιμετωπίζουν τόσο το πλήρωμα του υποβρυχίου όσο και το πλήρωμα ξηράς, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει τρόπος επικοινωνίας με το σκάφος καθώς ούτε το GPS ούτε οι συχνότητες δεν δουλεύουν κάτω από το νερό».

«Όταν το πλοίο υποστήριξης βρίσκεται απευθείας πάνω από το υποβρύχιο, μπορούν να στέλνουν σύντομα μηνύματα κειμένου εμπρός και πίσω. Είναι σαφές ότι αυτά δεν λαμβάνουν πλέον απάντηση», είπε ο κ. Pogue.

Πρόσθεσε ότι επειδή οι επιβάτες ήταν σφραγισμένοι μέσα στο σκάφος με μπουλόνια που εφαρμόζονται από έξω.

«Δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής, ακόμα κι αν καταφέρεις να ανέβεις μόνος σου στην επιφάνεια. Δεν μπορείς να βγεις από το υποβρύχιο χωρίς ένα πλήρωμα να σε περιμένει στην επιφάνεια στην θάλασσα για να σε βγάλει από το μπουλόνι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα