Politico: Οι 11 πρωταγωνιστές του QatarGate - Η Εύα Καϊλή, ο «αρχηγός» Παντσέρι και ο έμπιστος βοηθός

Politico: Οι 11 πρωταγωνιστές του QatarGate - Η Εύα Καϊλή, ο «αρχηγός» Παντσέρι και ο έμπιστος βοηθός

Τους πρωταγωνιστές του Qatargate «χαρτογράφησε» το Politico έξι μήνες από την ημέρα που άρχισαν να «κουμπώνουν» τα κομμάτια του πολύκροτου σκανδάλου που συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 Η έρευνα των Βέλγων εισαγγελέων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είχε τα πάντα: κατάσκοπους, μυστικές συναντήσεις σε ξενοδοχεία, διαφθορά και υπέρογκα ποσά ως ανταλλάγματα.

 1. Αντόνιο Παντσέρι – Ο αρχηγός
Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι παρέμεινε στη φυλακή από τον Δεκέμβριο του 2022 μέχρι τον Απρίλιο του 2023. Αποφυλακίστηκε όταν συμφώνησε να «καρφώσει» άλλους ευρωβουλευτές με αντάλλαγμα μια ήπια ποινή για τη σύζυγο και την κόρη του, που είχαν συλληφθεί στην Ιταλία.

Στις καταθέσεις του ο Παντσέρι φέρεται να «δίνει» άλλους ευρωβουλευτές και να ομολογεί πως έλαβε δώρα και χρήματα από το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία. Στο σπίτι του στις Βρυξέλλες οι αστυνομικοί κατάσχεσαν 600.000 ευρώ σε μετρητά.

 Μετά την αποχώρησή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019, ο Παντσέρι -ο οποίος παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό στις Βρυξέλλες- διατήρησε την πρόσβασή του στο κτίριο χάρη στη μη κυβερνητική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Fight Impunity.

2. Εύα Καϊλή – Η έκπτωτος αστέρας
Από την αρχή η Εύα Καϊλή υποστήριξε ότι είναι αθώα παραμένοντας στη φυλακή περισσότερο χρόνο από οποιονδήποτε άλλο εμπλεκόμενο στο Qatargate, αναφέρει το Politico.

 H πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που σε μια στιγμή έχασε όλες τις κοινοβουλευτικές της θέσεις, αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους πρόσφατα και σχεδιάζει την πολιτική της. Όπως, όμως, σημειώνεται στο άρθρο του Politico, χωρίς να έχει επιστρέψει σε κανένα πολιτικό κόμμα ή ομάδα της ΕΕ, με τη δίκη του Qatargate να επικρέμαται και μια ξεχωριστή ποινική έρευνα για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ, η προσπάθειά της να αλλάξει την εικόνα από «εγκληματία» σε θύμα μοιάζει με αδύνατη αποστολή.

Εύα Καϊλή: Επιστρέφει στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου

 3. Φραντσέσκο Τζιόρτζι – Ο έμπιστος βοηθός
Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι -σύντροφος της Εύας Καϊλή και πατέρας της κόρης τους- χαρακτηρίζεται από το Politico ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή και τον Αντόνιο Παντσέρι.

 Οι δύο Ιταλοί γνωρίζονται από παλιά, με τον Τζιόρτζι να λειτουργεί για χρόνια ως διερμηνέας και μεταφορέας της τσάντας του μεγαλύτερου σε ηλικία Παντσέρι.

 Ο Τζιόρτζι συνελήφθη λίγα λεπτά πριν από την Εύα Καϊλή τον Δεκέμβριο, παραδέχτηκε τον ρόλο του στο κύκλωμα του Qatargate αλλά πλέον είναι εκτός φυλακής και ζει κάτω από την ίδια στέγη με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή.

 4. Μαρκ Ταραμπέλα – Ο τοπικός αντιήρωας
Ο Βέλγος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος κατηγορείται ότι δέχθηκε δώρα, αφού ο Παντσέρι ισχυρίστηκε πως έλαβε από αυτόν έως και 140.000 ευρώ για να επηρεάσει τις διεργασίες για το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαρακτηρίζεται από το Politico ως τοπικός αντιήρωας.

Ο Ταραμπέλα διαψεύδει τους ισχυρισμούς και υποστηρίζει την αθωότητά του καθ’ όλη τη διάρκεια της εμπλοκής του στο σκάνδαλο: από την έφοδο στο σπίτι του παρουσία της προέδρου του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσόλα, μέχρι τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τον Μάιο.

 Συνελήφθη τον Φεβρουάριο και αφέθηκε ελεύθερος τον Απρίλιο και τώρα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, έχει επιστρέψει και «κάνει αυτό που κάνουν καλύτερα οι ευρωβουλευτές: να εκφωνούν ομιλίες σε μια άδεια ολομέλεια».

5. Αντρέα Κοτζολίνο – Ο μετέωρος νομοθέτης
Από τους τρεις εν ενεργεία ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που κατηγορούνται για διαφθορά, η περίπτωση του Αντρέα Κοτζολίνο είναι η πιο περίεργη – κυρίως επειδή δεν έχει πατήσει το πόδι του στο Βέλγιο εδώ και μήνες.

Από τότε που συνελήφθη σε νοσοκομείο της Νάπολης, τον Φεβρουάριο, αγωνίζεται για την έκδοσή του στο Βέλγιο, ενώ παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οι Βέλγοι θέλουν να τον ανακρίνουν για τους ισχυρισμούς ότι μπλόκαρε ψηφίσματα σε χώρες όπως το Μαρόκο με αντάλλαγμα μετρητά. Το 2019, ανέλαβε από τον Παντσέρι τη θέση του επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Μαγκρέμπ, προσλαμβάνοντας τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Μετά από τον γραφειοκρατικό «πόλεμο» μεταξύ Βελγίου και Ιταλίας αποφασίστηκε η έκδοσή του στο Βέλγιο, αν και ο Κοτζολίνο έχει ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας. Αν χάσει την έφεση, ο Κοτζολίνο ενδέχεται να μεταφερθεί πίσω στο Βέλγιο για να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη.

6. Αμπντεραχίμ Ατμούν – Ο άνθρωπος από το Ραμπάτ
Ως πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία, ο Ατμούν ήταν ένας από τους πιο καλά δικτυωμένους διπλωμάτες στην Ευρώπη πριν γίνει ένα από τα πρώτα δημόσια πρόσωπα του κυκλώματος διαφθοράς που ερευνούν οι βελγικές αρχές.

Σύμφωνα με δύο εντάλματα σύλληψης που είδε το Politico, ο Μαροκινός πολιτικός εμφανίζεται ως μία από τις τακτικές επαφές του Παντσέρι.

Ο Ατμούν έχει επιστρέψει στο Μαρόκο από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου και έκτοτε παραμένει πολύ διακριτικός.

7. Αλί Μπιν Σαμίχ αλ Μάρι – Ο «ελεγκτής» του Κατάρ
Ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ, Αλί Μπιν Σαμίχ αλ Μαρί, εξελέγη τη Δευτέρα πρόεδρος της ετήσιας διάσκεψης του Οργανισμού Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών – παρά τη φερόμενη εμπλοκή του στο σκάνδαλο και την κριτική που έχει δεχθεί η χώρα του για τους θανάτους μεταναστών εργατών κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ 2022.

Ο «ντόκτορ Άλι» δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα για κάποιο αδίκημα αλλά το όνομά του εμφανίζεται στην έρευνα της βελγικής αστυνομίας στο ρόλο του «ελεγκτή» των δραστηριοτήτων του Παντσέρι

Ο Αλ Μάρι ήταν το πρόσωπο της εκστρατείας του Κατάρ να κερδίσει φίλους ενώ ήταν αρκετές οι φορές που βρέθηκε ως καλεσμένο στην υποεπιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου συναντούσε τακτικά μερικούς από τους κύριους υπόπτους του Qatargate.

O Καταριανός πολιτικός φέρεται να είναι ένας από τους συμμετέχοντες στην διαβόητη συνάντηση σε ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες που αποκάλυψε η βελγική Le Soir.

8. Νικολό Ταλαμάνκα – Ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Ο Ταλαμάνκα -πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ No Peace Without Justice– συνελήφθη και κατηγορήθηκε για διαφθορά. Φυλακίστηκε από τους πρώτους. Τον Φεβρουάριο, όμως, αφέθηκε ελεύθερος, όταν οι εισαγγελείς φάνηκε να υποβαθμίζουν τον ρόλο του μετά την ομολογία Παντσέρι.

Η ΜΚΟ του από τη μια είχε νοικιάσει χώρο γραφείων στη ΜΚΟ του Παντσέρι και από την άλλη εμφανιζόταν να έχουν ίδιο χορηγό την Human Rights Foundation, οργάνωση η οποία αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση ή ρόλο στο Qatargate.

9. Μόνικα Μπελίνι – Η λογίστρια
Η εισαγγελία του Βελγίου υποπτεύθηκε ότι η λογίστρια του Παντσέρι τον βοήθησε να διακινήσει παράνομο χρήμα βοηθώντας στη δημιουργία μιας εταιρείας-βιτρίνα με την ονομασία Equality Consultancy, η οποία μάλιστα είχε παρουσία στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει αρνηθεί ότι έχει διαπράξει αδίκημα ενώ την κατάσταση για το πρόσωπό της έχει περιπλέξει η εν εξελίξει ξεχωριστή έρευνα από τις ιταλικές αρχές και για άλλα πρόσωπα γύρω από την Μπελίνι και την εταιρεία της.

10. Λούκα Βισεντίνι – Ο συνδικαλιστής
Ο Λούκα Βισεντίνι ήταν από τους πρώτους που συνελήφθησαν και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας για την εκλογή του ως επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), παραδέχθηκε πως έλαβε περίπου 50.000 ευρώ ως δωρεά από τη ΜΚΟ Fight Impunity του Παντσέρι, χρήματα που του δόθηκαν ως μετρητά σε φακέλους του Άγιου Βασίλη, όπως ανέφεραν ορισμένα δημοσιεύματα.

Ο Βισεντίνι έχει υποστηρίξει ότι είναι αθώος, λέγοντας ότι τα χρήματα δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στη θετική του δήλωση για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ κατά την θητεία του ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

11. Μαρία Αρενά – Η «επαγγελματική φίλη» του Παντσέρι
Η Μαρία Αρενά ήταν γνωστή ως στενή συνεργάτης του Παντσέρι με την ίδια να κάνει λόγο για «επαγγελματική φιλία».

Η Ευρωβουλευτής από το Βέλγιο ούτε ανακρίθηκε ούτε απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος της με την ίδια να δηλώνει σταθερά ότι είναι αθώα, ότι δεν έχει καμία σχέση με το Qatargate και ότι συνεχίζει το έργο της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Αρενά ήταν από τους πρώτους στους οποίους τηλεφώνησε η Εύα Καϊλή μετά τη σύλληψη του συντρόφου της στις 9 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την ευρωβουλευτή που αντικατέστησε τον Παντσέρι επικεφαλής της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΕΚ το 2019.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα