Τουρκία: Εκτός υπουργικού συμβουλίου Τσαβούσογλου- Ακάρ –Σοϊλού. Τι σημαίνουν οι επιλογές των προσώπων

Τουρκία: Εκτός υπουργικού συμβουλίου Τσαβούσογλου- Ακάρ –Σοϊλού. Τι σημαίνουν οι επιλογές των προσώπων

Τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Εκτός νέας κυβέρνησης μένουν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Με μία μεγαλειώδη τελετή με πολλούς συμβολισμούς σφράγισε την έναρξη της τρίτης του θητείας ο Ταγίπ Ερντογάν.

Φθάνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, έχοντας πάντα στο πλευρό του τη σύζυγο του Εμινέ, χαιρέτησε τους ξένους ηγέτες, χαιρέτησε εγκάρδια τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και έδωσε αμέσως το στίγμα των αλλαγών που επιδιώκει ενώ  με ομιλία του εμφανίστηκε ενωτικός.

«Η Τουρκία έχει ανάγκη από ενέργεια ιδέες και να συνεισφέρει σε κάθε πολίτη. Όλοι οι πολίτες της χώρας, τα 85 εκατομμύρια, πρέπει να μείνουν ενωμένοι σαν τούβλα στον τοίχο. Η Τουρκία έχει ανάγκη την ενότητα και την αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ. Σαν έθνος, πρέπει να σφυρηλατήσουμε την ενότητα μας».

Το νέο υπουργικό συμβούλιο

Ο αέρας της αλλαγής και της στροφής του προς μια πιο ρεαλιστική πολιτική τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό έγινε με την απομάκρυνση των πολεμικών «γερακιών» του υπουργικού συμβουλίου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο πρώην υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και ο πρώην ΥΠΕΣ, Σουλεϊμάν Σοϊλού, που είχαν συνδεθεί με προκλητικές δηλώσεις περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.

Ο Χακάν Φιντάν, που θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών, ήταν πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Χακάν Φιντάν, ο οποίος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διάσωση Ερντογάν στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, θα κληθεί να λύσει μία σειρά από γόρδιους δεσμούς στη διεθνή σκηνή με πρώτον τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις.

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ είναι ο νέος υπουργός Άμυνας και ήταν επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων. Ο Γκιουλέρ θεωρείται στρατιωτικός καριέρας και όχι πολεμικό «γεράκι».

Ο Μεχμέτ Σιμσέκ είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών. Είναι οικονομολόγος και υπηρέτησε ως αναπληρωτής πρωθυπουργός από το 2015 έως το 2018.

Η επιλογή του Μεχμέτ Σιμσέκ για να ανακάμψει η τουρκική οικονομία μόνο τυχαία δεν είναι, τη στιγμή που η πολιτική που θα ακολουθήσει -εν μέσω πιέσεων- στο νόμισμα θα έχει καθοριστική σημασία.

Και οι τρεις, εκτιμούν οι αναλυτές, αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην μετά Ερντογάν εποχή.

Η τρίτη θητεία θεωρείται η μεγαλύτερη δοκιμασία του Ερντογάν στις επερχόμενες εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις. Τόσο εκείνος όσο και οι νέοι υπουργοί  πρέπει να αποδείξουν την αντοχή τους.

Η μοναδική γυναίκα υπουργός

Η μοναδική γυναίκα του υπουργικού συμβουλίου είναι η Μαϊνουρ Οζντεμίρ, η οποία ορίστηκε  υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη νέα τουρκική κυβέρνηση και φοράει μαντήλα.

Στην ορκωμοσία του Ερντογάν υπήρξαν και δύο ηχηρές απουσίες

Ο άλλοτε αγαπημένος γαμπρός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, οποίος είχε διετελέσει και υπουργός οικονομικών αλλά και ο δεύτερος γιος του  Αχμέτ Μπουράκ Ερντογάν που αποφεύγει τη δημοσιότητα.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα