Εκλογές στην Τουρκία: Νικητής ο Ερντογάν με ποσοστό 52,1% έναντι 47,9% του Κιλιτσντάρογλου

Εκλογές στην Τουρκία: Νικητής ο Ερντογάν με ποσοστό 52,1% έναντι 47,9% του Κιλιτσντάρογλου

Θριαμβευτής και συνεχιστής του Μωάμεθ εμφανίζεται ο Ερντογάν μετά τη νίκη του επί του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σχεδόν με 52 % με πέντε μονάδες διαφορά. Ο κραταιός ηγέτης της Τουρκίας τροφοδοτώντας το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών ετοιμάζει φιέστα στην Αγία Σοφία, την ημέρα της σημερινής επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ερντογάν ξαναζεί για τρίτη φορά στιγμές αποθέωσης από τους οπαδούς του στην Άγκυρα.

Η νίκη του στο δεύτερο γύρο των εκλογών του έδωσε τον αέρα που ζητούσε για να ηγηθεί ως ο κραταιός ηγέτης της χώρας αλλά και συνεχιστής του Μωάμεθ με τους οπαδούς του να παραληρούν.

Στην Κωνσταντινούπολη, επέλεξε να ανέβει πάνω σε ένα λεωφορείο μαζί με την Εμινέ, για να δεσμευθεί στους ψηφοφόρους του ότι θα κυβερνά για πάντα.

«Πρώτα ο Θεός θα είμαστε άξιοι της θέλησής σας, όπως είμασταν άξιοι 21 χρόνια. Όπως σας είπα, όχι μέχρι της Κυριακή αλλά μέχρι τον τάφο θα είμαστε μαζί. Ο έρωτας δεν τελειώνει εδώ», είπε ο Ερντογάν.

Δεν παρέλειψε βέβαια κατά την προσφιλή του έκφραση να τραγουδήσει το χιτ των τουρκικών εκλογών.

Η εκλογική μάχη δεν ήταν τόσο άνετη όσο φάνηκε. Ήταν η πρώτη φορά που ο Ερντογάν αναγκάστηκε να πάει σε δεύτερο γύρο ενώ οι πέντε μονάδες διαφορά από τον βασικό του αντίπαλο δείχνουν ότι η νίκη δεν ήταν θριαμβευτική.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μιλώντας μετά την ήττα του έκανε λόγο για άδικη διαδικασία με συνεχή εμπόδια και απαγορεύσεις. Δήλωσε ωστόσο ότι δεν θα παραιτηθεί.

«Βιώσαμε τις πιο άδικες εκλογές τα τελευταία χρόνια. Όλα τα μέσα κινήθηκαν μόνο προς ένα πολιτικό κόμμα. Όλες οι πιθανότητες ήταν κάτω από τις εντολές του ενός».

Αν και οι μεγάλες πόλεις ανέδειξαν τον Κιλιτσντάρογλου οι σεισμόπληκτες περιοχές επέλεξαν τον Ερντογάν.

Η ρητορική του Ερντογάν για την «Μεγάλη Τουρκία» και το Ισλάμ ήταν το αφήγημα που κέρδισε έδαφος έναντι τω παλινωδιών του βασικού του αντιπάλου.

Στην Αγιά Σοφιά έχουν συγκεντρωθεί από χθες υποστηρικτές του με προσευχές στον Μωάμεθ.

Τώρα στα μάτια όλων είναι φαίνεται πανίσχυρος ενώ εκμεταλλευόμενος την σημερινή επέτειο της Άλωσης αναμένεται να παρευρεθεί ως άλλος πορθητής.

Τι σημαίνει η επανεκλογή του Ερντογάν για τις σχέσεις της Άγκυρας με την Δύση
Το βασικότερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ταγίπ Ερντογάν την επομένη των εκλογών είναι την Οικονομία και να περιορίσει τον πληθωρισμό. προστατεύοντας τον μισθό του μέσου Τούρκου.

Δίνοντας αυξήσεις ο Τούρκος πρόεδρος δεν λύνεται τίποτα, όσο το αντίθετο χάνει την αξία της η τουρκική λίρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει ο Ερντογάν να τα βρει με την Δύση και εδώ επηρεάζονται και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα