Σουδάν: Προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα με κάθε μέσο - Λήγει η κατάπαυση του πυρός

Σουδάν: Προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα με κάθε μέσο - Λήγει η κατάπαυση του πυρός

Κάτι περισσότερο από 24 ώρες έχουν απομείνει μέχρι να λήξει η κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν.

Μαρτυρίες σοκ

Ο Μάκης Ουανής, Έλληνας γιατρός γεννημένος στο Σουδάν, είχε πάει για να γιορτάσει εκεί το Πάσχα με τη μητέρα και τα αδέρφια του.

Περιγράφει την φρίκη που έζησε πριν καταφέρει τελικά να γυρίσει στην Ελλάδα.

«Όταν βγήκα από το σπίτι στο Χαρτούμ για να πάω στο λεωφορείο, τα πτώματα ήταν πεταμένα στον δρόμο, διαλυμένα. Για πρώτη φορά είδα σκυλιά να τρώνε πτώματα. Τανκς που ήταν καμένα, αυτοκίνητα καμένα, αυτοκίνητα ΙΧ που τους έχουν κάνει μεγάλες ζημιές. Είναι πόλεμος αντάρτικος».

300 Βρετανοί υπήκοοι μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από το Σουδάν στην Κύπρο με τελικό προορισμό την πατρίδα τους, χιλιάδες άλλοι περιμένουν τη σωτηρία, αρκετοί καταγγέλλουν το Λονδίνο για ολιγωρία.

Στη Γαλλία, όσοι επιστρέφουν από την κόλαση του πολέμου περιγράφουν τις εφιαλτικές στιγμές που πέρασαν.

«Είδα πολλούς στρατιώτες με βαρύ οπλισμό. Είδα βομβαρδιστικά και πυραύλους. Είδα νεκρούς στον δρόμο. Εικόνες που θέλω να βγάλω από το μυαλό μου».

Στο Πορτ Σουδάν, το σημαντικότερο λιμάνι στα ανατολικά της χώρας, εκατοντάδες επιβιβάζονται στη γαλλική φρεγάτα «Λορέν» που θα τους απομακρύνει από την φρίκη του πολέμου.

Λήγει η κατάπαυση του πυρός

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τους ξένους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Σουδάν να καταφέρουν να απομακρυνθούν πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται στα σύνορα με την Αίγυπτο, δεκάδες χιλιάδες έχουν καταφύγει ήδη σε γειτονικές χώρες και εκφράζονται φόβοι ότι εάν ο πόλεμος κλιμακωθεί, θα υπάρξει νέο μεγάλο κύμα προσφύγων.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα