Σουδάν: Συγκλονιστικό βίντεο από τους εγκλωβισμένους Έλληνες στη Μητρόπολη – Τρία παιδιά ανάμεσά τους

Σουδάν: Συγκλονιστικό βίντεο από τους εγκλωβισμένους Έλληνες στη Μητρόπολη – Τρία παιδιά ανάμεσά τους

Αποκαλυπτικό βίντεο ήρθε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα του Πάσχα (17/04) από το εσωτερικό της ελληνόρθοδοξης Μητρόπολης στο Χαρτούμ, στην πρωτεύουσα του Σουδάν, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών από αντιμαχόμενες παρατάξεις για την κατάληψη της εξουσίας.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδόθηκε από τον ΣΚΑΪ, μέσα από την εκκλησία, η Αλεξάνδρα Καλημέρη περιέγραψε χαμηλόφωνα την δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν. «Περνάμε πολύ δύσκολα, οι πυροβολισμοί απ' έξω δεν σταματάνε, δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Ο θυρωρός της ελληνικής κοινότητας ήρθε και μας παρακάλεσε να μην βγούμε έξω, γιατί υπάρχουν σκοτωμένοι άνθρωποι και συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί. Έχουμε μαζί μας τρία μικρά παιδάκια. Λίγα τρόφιμα, που ίσως αύριο τελειώσουν. Όλο το Σουδάν δεν έχει ρεύμα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ετοιμότητα το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας
Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν καθώς μαίνονται οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και παραστρατιωτικών ένοπλων ομάδων, ενεργοποίησε τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών για τους Έλληνες που διαβιούν στο Σουδάν. Ο αριθμός τους είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εφόσον αρκετοί έχουν φύγει από τη χώρα λόγω των εορτών του Πάσχα, αν και υπολογίζονται σε περίπου 60 άτομα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών που εξέδωσε ανακοίνωση για την ασφάλεια των Ελλήνων, τους προέτρεψε να λαμβάνουν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, μετά και τον σοβαρό τραυματισμό δύο Ελλήνων κοντά στον ελληνορθόδοξο ιερό ναό στο Χαρτούμ.

Επισημαίνεται ότι στο Σουδάν δεν υπάρχει μόνιμη ελληνική διπλωματική αποστολή και εξυπηρετείται από την Πρεσβεία στο Κάιρο, που έχει παράλληλη διαπίστευση στην αφρικανική χώρα, η οποία βρίσκεται σε μια ιδιότυπη εμφύλια διένεξη, καθώς ακόμα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά το πραξικόπημα του 2021.

 
Η επικοινωνία του Έλληνα πρέσβη, Νικόλαου Παπαγεωργίου, γίνεται με τον Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Χαρτούμ. Επίσης, ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο είναι σε συνεχή επαφή και με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στο Χαρτούμ, δηλαδή με τον πρέσβη Έινταν Ο’Χάρα. Ο Ιρλανδός διπλωμάτης έχει αναλάβει το βάρος για την ασφάλεια των πολιτών της Ε.Ε. που βρίσκονται στο Σουδάν, καθώς η παροχή προξενικής προστασίας αποτελεί αμοιβαία υποχρέωση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προβλέπεται στο άρθρο 23 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στο άρθρο 46 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μαίνονται οι μάχες εν μέσω απόπειρας πραξικοπήματος
Ο στρατός του Σουδάν φάνηκε να κερδίζει το πάνω χέρι, την Κυριακή (16/04), κατά τη διάρκεια μαχών με αντίπαλες παραστρατιωτικές δυνάμεις για την εξουσία, αφού έπληξε τις βάσεις τους με αεροπορικές επιδρομές, όπως δήλωσαν μάρτυρες.

Τουλάχιστον 97 πολίτες σκοτώθηκαν και 365 τραυματίστηκαν από την έναρξη των μαχών στο Σουδάν, ανέφερε μια ομάδα γιατρών, την οποία επικαλείται το Reuters. Οι μάχες ξέσπασαν το Σάββατο (16/04) μεταξύ μονάδων του στρατού που είναι πιστές στον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν, επικεφαλής του μεταβατικού κυβερνώντος κυρίαρχου συμβουλίου του Σουδάν, και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστό ως «Χεμέντι», ο οποίος είναι αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου.

Ήταν οι πρώτες μάχες από τότε που και οι δύο ένωσαν τις δυνάμεις τους για την εκδίωξη του βετεράνου ισλαμιστή αυτοκράτορα, Ομάρ Χασάν Αλ Μπασίρ, το 2019 και προκλήθηκε από διαφωνία σχετικά με την ενσωμάτωση των RSF στον στρατό στο πλαίσιο της μετάβασης προς την πολιτική διακυβέρνηση.

Ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν και ο «Χεμεντί» συμφώνησαν σε τρίωρη παύση των μαχών από τις 4 μ.μ. τοπική ώρα για να επιτρέψουν τις ανθρωπιστικές εκκενώσεις που πρότειναν τα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ στο Σουδάν, αλλά η συμφωνία αγνοήθηκε ευρέως ύστερα από μια σύντομη περίοδο σχετικής ηρεμίας. Καθώς έπεφτε η νύχτα, κάτοικοι ανέφεραν τον κρότο του πυροβολικού και τον βρυχηθμό πολεμικών αεροσκαφών στην περιοχή Καφούρι του Μπαχρί, όπου βρίσκεται μια βάση των RSF, στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι ο στρατός ανανέωνε τις αεροπορικές επιδρομές στις βάσεις των RSF στο Ομντουρμάν, την αδελφή πόλη του Χαρτούμ στην άλλη πλευρά του Νείλου, και στις συνοικίες Καφούρι και Σαργκ Ελ Νιλ του γειτονικού Μπαχρί, με τους μαχητές των RSF να τρέπονται σε φυγή.

Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση έχουν απευθύνει έκκληση για γρήγορο τερματισμό των εχθροπραξιών που απειλούν να επιδεινώσουν την αστάθεια σε μια ήδη ασταθή ευρύτερη περιοχή.

Πάντως, οι προσπάθειες των γειτονικών και των περιφερειακών φορέων για τον τερματισμό της βίας εντάθηκαν την Κυριακή (16/04). Ειδικότερα, η Αίγυπτος προσφέρθηκε να μεσολαβήσει και το περιφερειακό αφρικανικό μπλοκ Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη σχεδιάζει να στείλει το συντομότερο δυνατό τους Προέδρους της Κένυας, του Νότιου Σουδάν και του Τζιμπουτί για να συμφιλιώσουν τις συγκρουόμενες σουδανικές ομάδες, όπως ανέφερε το Γραφείο του Προέδρου της Κένυας, Ουίλιαμ Ρούτο, στο Twitter.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα