Τουρκία: Συγκλονιστικές προσπάθειες των Ελλήνων πυροσβεστών στα χαλάσματα

Τουρκία: Συγκλονιστικές προσπάθειες των Ελλήνων πυροσβεστών στα χαλάσματα

Αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο όσο περνούν οι ώρες ο αριθμός των θυμάτων του Εγκέλαδου σε Τουρκία και Συρία. Μέχρι τώρα τα επίσημα στοιχεία ανεβάζουν τα θύματα σε περισσότερα από 16.000 ωστόσο αυτός ο αριθμός φαίνεται ότι τελικά θα αποδειχτεί μικρός καθώς είναι χιλιάδες τα κτήρια που έχουν καταρρεύσει. Μάλιστα, σύμφωνα με την τρομακτική εκτίμηση Τούρκου σεισμολόγου στα χαλάσματα μπορεί να είναι εγκλωβισμένοι πάνω από 180.000 άνθρωποι
Δραματική είναι η κατάσταση στις περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τον τρομακτικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Σωστικά συνεργεία από πολλές χώρες του πλανήτη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουν σπεύσει στα σημεία που ο Εγκέλαδος άφησε το τραγικό αποτύπωμά του, προκειμένου να βοηθήσουν στην διάσωση ανθρώπων από τα χαλάσματα.

Τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία και τη Συρία συνεχίζουν μέσα σε δριμύ ψύχος και σήμερα τις προσπάθειες να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια, με τις ελπίδες να μειώνονται τρεις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τις δύο χώρες από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους ήδη περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι.

Την ώρα που οι επιχειρήσεις συνεχίζονται μέρα-νύχτα, η νέα πτώση της θερμοκρασίας καθιστά εφιαλτική τη ζωή για τους επιζώντες που δεν έχουν πουθενά να πάνε. Στην Γκαζίαντεπ, στην Τουρκία, η θερμοκρασία έπεσε σήμερα νωρίς το πρωί στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Γυμναστήρια, τεμένη, σχολεία και καταστήματα έχουν υποδεχθεί επιζώντες, όμως τα κρεβάτια είναι λίγα και χιλιάδες άνθρωποι περνούν τις νύκτες τους μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδια καταλύματα.

Οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο, καθώς οι ώρες που μπορεί ένας άνθρωπος να μείνει ζωντανός χωρίς νερό, φαγητό και την απαραίτητη σωματική και ψυχική δύναμη, σιγά σιγά εκπνέουν.

Το MEGA και ο δημοσιογράφος Μαρίνος Αλειφέρης, βρίσκονται στα Άδανα της Τουρκίας, στο σημείο που τρία 24ωρα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, τα σωστικά συνεργεία αναζητούν την οποιαδήποτε ελπίδα μέσα στα χαλάσματα.

Χιλιάδες κτίρια, τα περισσότερα εξ αυτών πολυώροφα, έχουν καταρρεύσει από τα ξημερώματα της Δευτέρας, και τα συνεργεία παλεύουν προκειμένου να βρουν σημάδια ζωής.

Στις εικόνες που έρχονται από τα σημεία που έχει πλήξει ο σεισμός ραγίζουν καρδιές. Η περιοχή έχει να αντιμετωπίσει πολλούς μετασεισμούς, οι οποίοι διαδέχονται ο ένας τον άλλο. Χθες κατά τη διάρκεια της διάσωσης της 20χρονης Αϊρίν, μετά από 63 ώρες, η γη δε σταμάτησε να τρέμει.

Η ΕΜΑΚ απεγκλώβισε ζωντανή την 20χρονη μέσα από τα ερείπια
Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης, όταν οι άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ εντόπισαν την 20χρονη Αϊρίν στα χαλάσματα μίας μονοκατοικίας στο Χατάι.

Οι πυροσβέστες προσπάθησαν να διατηρήσουν επικοινωνία με την 20χρονη, η οποία για παραπάνω από δύο 24ωρα βρισκόταν παγιδευμένη στα συντρίμμια. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ τη βοήθησαν ψυχολογικά, δίνοντάς της κουράγιο, ενώ της έδωσαν νερό γιατί ήταν αφυδατωμένη.

Η νεαρή γυναίκα ήταν πάρα πολύ φορτισμένη και πάνω στην απελπισία της ζήτησε από τους Έλληνες πυροσβέστες να της ακρωτηριάσουν το πόδι εάν χρειαστεί.

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ συνέχισαν με τεράστια υπομονή την επιχείρηση και δημιούργησαν ένα διάδρομο ασφαλεία. Αργά το απόγευμα της Τετάρτης κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν ζωντανή.

Η 20χρονη κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ η ελληνική αποστολή παραμένει στο σημείο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα