Ιερουσαλήμ: Επτά νεκροί και 10 τραυματίες από πυροβολισμούς σε συναγωγή – Νεκρός ο δράστης

Κίνδυνος ανάφλεξης ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη υπάρχει τις τελευταίες ώρες με επίκεντρο το αιματηρό περιστατικό στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι, όταν ένοπλος εισέβαλε σε κατάμεστη συναγωγή και άνοιξε πυρ. Ο δράστης έπεσε νεκρός λίγο αργότερα από πυρά αστυνομικών, ενώ η αστυνομία ερευνά το περιστατικό και έχει προχωρήσει σε 42 συλλήψεις.
Ήταν 20.15 το βράδυ. Στη συναγωγή Νέβε Γιαακόβ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, είχε μόλις ξεκινήσει η προσευχή για την έναρξη του Σαββάτου, όταν ένας ένοπλος άνδρας μπήκε μέσα και άνοιξε πυρ.

Άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως κι όταν έμεινε από σφαίρες προσπάθησε να διαφύγει με το αυτοκίνητό του. Όχι όμως πριν προλάβει να σκοτώσει 7 ανθρώπους και να τραυματίσει άλλους 10.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο ένοπλος ήταν ένας άνδρας 21 ετών από την Παλαιστίνη και κάτοικος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ο οποίος σκοτώθηκε λίγο αργότερα σε καταδίωξη και ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

«Ο δράστης βγήκε από το αυτοκίνητο, κοντά στο σημείο που βρισκόμαστε κι άρχισε να πυροβολεί όποιον έβλεπε, σε μικρή απόσταση. Κάποια στιγμή, ο τρομοκράτης σταματά, έρχεται προς το αυτοκίνητο και όσοι ήρθαν να ελέγξουν και να δουν τι έγινε, δέχτηκαν επίσης πυρά», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας, Κόμπι Σαμπτάι.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου βρέθηκε σχεδόν αμέσως στον τόπο της επίθεσης για να επιθεωρήσει την κατάσταση. O Ισραηλινός Πρωθυπουργός συνέστησε ψυχραιμία.

«Καλώ τον κόσμο να μην πάρει το νόμο στα χέρια του. Για το σκοπό αυτό έχουμε τον στρατό, την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας και θα ενεργούν και θα συνεχίσουν να ενεργούν σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργικού συμβουλίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η επίθεση έγινε ανήμερα των εκδηλώσεων μνήμης για το Ολοκαύτωμα, και μία ημέρα μετά την αιματηρή επιχείρηση του Ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στην Δυτική Όχθη, στην οποία σκοτώθηκαν εννέα Παλαιστίνιοι.

«Η επιχείρηση αντίστασης στην Ιερουσαλήμ είναι μια απάντηση στο έγκλημα που διαπράχθηκε από τις κατεχόμενες δυνάμεις στην Τζενίν και μια απάντηση στις εγκληματικές ενέργειες εναντίον του λαού μας παντού», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Χαζέμ Αλ Κασέμ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, τηλεφώνησε στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για να του εκφράσει τα συλλυπητήρια του και την στήριξη του.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την προφανή τρομοκρατική επίθεση. Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ παραμένει σιδερένια και είμαστε σε άμεση επαφή με τους Ισραηλινούς εταίρους μας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βένταντ Πάτελ.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε πως έχει προχωρήσει σε 42 συλλήψεις για την επίθεση στην συναγωγή, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ενισχύει τις δυνάμεις του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα