Qatargate: Ζητήθηκε άρση ασυλίας για άλλους δύο ευρωβουλευτές - Εκδίδεται στο Βέλγιο η κόρη τού Παντσέρι

Qatargate: Ζητήθηκε άρση ασυλίας για άλλους δύο ευρωβουλευτές - Εκδίδεται στο Βέλγιο η κόρη τού Παντσέρι

Στο στόχαστρο των Βελγικών Αρχών για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γνωστό ως Qatargate, βρίσκονται άλλοι δύο ευρωβουλευτές μετά την ήδη προφυλακισμένη Εύα Καϊλή, η αίτηση της οποίας για αποφυλάκιση της θα εξεταστεί την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό σήμερα η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, στην έναρξη των εργασιών της ολομέλειας στο Στρασβούργο «έλαβα αίτημα από τις βελγικές αρχές για άρση της βουλευτικής ασυλίας των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα. Αυτά τα αιτήματα παραπέμφθηκαν στην επιτροπή νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο βρίσκεται πολύ κοντά στον Παντσέρι, τον από τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» του σκανδάλου, από τον οποίο ανέλαβε πρόεδρος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ είχε ως κοινοβουλευτικό βοηθό τον πρώην βοηθό του Παντσέρι και σύντροφο της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος έχει παραδεχτεί, ότι έλαβε χρήματα από το Μαρόκο και το Κατάρ.

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μάρκ Ταραμπέλα, η κατοικία του οποίου έχει ερευνηθεί, αρνείται κάθε εμπλοκή στο σκάνδαλο, αλλά παραδέχεται ότι έκανε τον Φεβρουάριο 2020 ταξίδι στο Κατάρ με όλα τα έξοδα πληρωμένα, χωρίς να το δηλώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως όφειλε.

Έκδοση της κόρης τού Παντσέρι στο Βέλγιο αποφάσισαν οι Ιταλοί
Την ίδια ώρα, οι εισαγγελείς της ιταλικής πόλης Μπρέσια αποφάσισαν πριν από λίγο ότι η Σίλβια Παντσέρι, κόρη του Αντόνιο Παντσέρι, πρέπει να εκδοθεί στο Βέλγιο, όπως έχουν ζητήσει οι βελγικές αρχές. Η Σίλβια Παντσέρι βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στη βόρεια Ιταλία. Συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της επιχείρησης για το σκάνδαλο «Κατάρ-γκέιτ».

Oι συνήγοροι υπεράσπισής της είναι πιθανό να προσφύγουν κατά της απόφασης, εντός των επομένων πέντε ημερών, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας. Έχουν ήδη ακολουθήσει την ίδια οδό σε ό,τι αφορά την απόφαση που ελήφθη στην Μπρέσια, υπέρ της έκδοσης της συζύγου του Αντόνιο Παντσέρι, Μαρία Ντολόρες Κολεόνι, στο Βέλγιο.

Σε ό,τι αφορά τη Σίλβια Παντσέρι, οι εισαγγελείς της Μπρέσια θεώρησαν ότι στο Βέλγιο τηρούνται οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάτι που είχε αμφισβητηθεί από τους δικηγόρους της, οι οποίοι είχαν κάνει αναφορά σε πρόβλημα «υπερπληθυσμού» των βελγικών φυλακών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα