Qatar gate: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σχέδιο 10 σημείων κατά της διαφθοράς

Qatar gate: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σχέδιο 10 σημείων κατά της διαφθοράς

Ανώτατοι αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα προτείνουν ένα σχέδιο 10 σημείων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο σώμα, στη σκιά του Qatargate, του χειρότερου σκανδάλου δωροδοκίας στην ΕΕ εδώ και δεκαετίες, που έχει κινητοποιήσει την ηγεσία της ΕΕ προκειμένου να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της. 

«Στον απόηχο των καταγγελιών για δωροδοκία που έχουν κατακλύσει τις Βρυξέλλες, η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα πρόκειται να παρουσιάσει τον Ιανουάριο ένα σχέδιο για να αντιμετωπιστούν τα κενά και οι δυσλειτουργίες που επέτρεψαν να ευδοκιμήσουν η διαφθορά και οι ακατάλληλες πρακτικές λόμπι», είπαν στο POLITICO δύο άτομα που έχουν γνώση των σχεδίων. 

Το σχέδιο θα επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην παροχή ενισχυμένης προστασίας σε όσους αποκαλύπτουν ύποπτες συναλλαγές εντός της συνέλευσης των 705 μελών. Όπως σχολιάζει δε το POLITICO, «αν και το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ τέτοιας προστασίας για τους πολίτες της ΕΕ, σταμάτησε να παρέχει τέτοιες προστασίες στους δικούς του υπαλλήλους, και οι καταγγέλλοντες είχαν να αντιμετωπίσουν αντίποινα επειδή μιλούσαν για παράνομη ή ύποπτη συμπεριφορά στα γραφεία τους».

«Αυτό είναι ένα τεράστιο κενό που πρέπει να καλύψουμε. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε. Πρέπει να αφήσουμε τους ανθρώπους αυτούς να μας βοηθήσουν να αποκαλύψουμε την εγκληματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος του κοινοβουλίου.

«Πόρτα» στο Κατάρ

Οι νομοθέτες της ΕΕ ζήτησαν  την αναστολή της πρόσβασης του Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εν μέσω σκανδάλου δωροδοκίας που συνδέεται με τη διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Σχεδόν ομόφωνα (541 ψήφοι υπέρ, δύο ψήφοι κατά και τρεις αποχές), οι ευρωβουλευτές, «με βαθιά θλίψη» γι' αυτές τις καταγγελλόμενες πράξεις διαφθοράς, ζητούν «επιμόνως την αναστολή των τίτλων πρόσβασης αντιπροσώπων συμφερόντων του Κατάρ» για όσο διαρκούν οι δικαστικές έρευνες. Η απόφαση πρέπει στη συνέχεια να ληφθεί από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του κοινοβουλίου υποσχέθηκε «ένα ευρύ πακέτο μεταρρυθμίσεων» για να καθαρίσει το νομοθετικό σώμα.

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, λέει ότι το σχέδιο «θα περιλαμβάνει την ενίσχυση των συστημάτων προστασίας των καταγγελιών του κοινοβουλίου, την απαγόρευση όλων των ανεπίσημων ομάδων φιλίας, την αναθεώρηση της επιτήρησης των κανόνων του κώδικα δεοντολογίας μας και μια πλήρη και σε βάθος επανεξέταση του πώς αλληλεπιδρούμε με τρίτες χώρες».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα