Ρωσικά ΜΜΕ: Μυστικές επαφές ΗΠΑ-Ρωσίας για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Ρωσικά ΜΜΕ: Μυστικές επαφές ΗΠΑ-Ρωσίας για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Πληθαίνουν τα σενάρια για συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά και την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα.

Μυστικές συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Τουρκίας πραγματοποιούν Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant. Μάλιστα, στην Άγκυρα φέρεται να βρίσκεται ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών SVR, που εμφανίζεται ως μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, αναφέρει το δημοσίευμα. 

Η Kommersant δεν προχωρά σε λεπτομέρειες όσον αφορά τον σκοπό των συνομιλιών, αλλά αναφέρει ότι η συνάντηση δεν ανακοινώθηκε δημοσίως εκ των προτέρων. Όμως και μετά την αποκάλυψη, το Κρεμλίνο δεν θέλησε ούτε να επιβεβαιώσει αλλά ούτε και να διαψεύσει τις αναφορές. 

Η είδηση αυτή έρχεται την ώρα που η Ουκρανία πανηγυρίζει για την ανακατάληψη της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της χώρας, την μεγαλύτερη μέχρι στιγμής νίκη των δυνάμεών της, μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή αλλά και την ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις στην Ουκρανία για συμβιβασμό με τη Ρωσία, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

Αν επιβεβαιωθεί η εν λόγω είδηση, θα είναι η πρώτη ενώπιος ενωπίω διπλωματική επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μετά τη συνάντηση τον περασμένο Ιανουάριο – έναν μήνα πριν την εισβολή – του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν στη Γενεύη.

Η Wall Street Journal ανέφερε την Κυριακή ότι ο Σάλιβαν είχε πει στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να υιοθετήσει «ρεαλιστικές» απαιτήσεις στις διαπραγματεύσεις, μεταξύ άλλων αναθεωρώντας και τη δημόσια αξίωσή του περί επιστροφής της προσαρτημένης Κριμαίας. Ο Σάλιβαν αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι «πιέζει» την Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας αυτό που λέει η κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν θα συζητήσει «τίποτε για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Μαρκ Μάιλι, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τη Ρωσία και την Ουκρανία να αξιοποιήσουν την αναμενόμενη μείωση των πολεμικών επιχειρήσεων το χειμώνα για να διερευνήσουν διπλωματικές λύσεις για τον πόλεμο. Ο Ζελένσκι και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει αποχώρηση της Ρωσίας από όλες τις κατεχόμενες περιοχές, περιλαμβανομένης και της Κριμαίας.

Μπορέλ: Από το Κίεβο εξαρτάται η έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα

Από την πλευρά του ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία εξαρτάται από το ίδιο το Κίεβο, και δεν είναι απόφαση της Δύσης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη βελγική πρωτεύουσα για το κατά πόσον η Δύση πιέζει το Κίεβο να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες ειρήνευσης, ο Ισπανός διπλωμάτης απάντησε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία το πότε θα αποφασίσει να μπει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία είναι αυτή που θα αποφασίσει τι θα κάνει. Το δικό μας καθήκον είναι να τη στηρίξουμε», είπε ο Μπορέλ.

Στόλτενμπεργκ: Το Κίεβο θα αποφασίσει τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου

Είναι στο χέρι της Ουκρανίας να αποφασίσει ποιοι όροι είναι αποδεκτοί στις συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει εναντίον της η Ρωσία, όπως είπε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να στηρίζει το Κίεβο.

«Η Ουκρανία θα πρέπει να αποφασίσει ποιοί όροι είναι αποδεκτοί. Εμείς θα τους στηρίξουμε», είπε ο γγ της Συμμαχίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με μέλη της ολλανδικής κυβέρνησης στη Χάγη.

«Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος και να υποτιμήσουμε τη Ρωσία (…) Εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας (…) Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να την ενισχύσουμε (την Ουκρανία)», είπε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα