Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείπουν την Χερσώνα - Επιφυλάξεις από το Κίεβο

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείπουν την Χερσώνα - Επιφυλάξεις από το Κίεβο

Το ένα χωριό μετά το άλλο απελευθερώνουν οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή της Χερσώνας ένα 24ωρο μετά τις εξαγγελίες της Μόσχας ότι θα αποσύρει τα στρατεύματά της από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου.
Κάτοικοι ψάλλουν τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας καθώς η σημαία της χώρας κυματίζει και πάλι πάνω από τα χωριά της Χερσώνας.

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν 12 οικισμούς στις περιοχές του Μικολάϊφ και της Χερσώνας. Μια μέρα πριν η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις της από την πόλη που κατέλαβε στην αρχή της εισβολής.

«Πρόκειται για πολύ δύσκολη απόφαση όμως έτσι θα σώσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας και το αξιόμαχο των δυνάμεών μας», δήλωσε ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν.

Μέρος των στρατευμάτων θα καταλάβουν αμυντικές γραμμές στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου ενώ κάποιες δυνάμεις θα ενισχύσουν τα μέτωπα στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε Μόσχα.

Επιφυλάξεις από το Κίεβο
Το Κίεβο αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις τις ανακοινώσεις των Ρώσων και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Μόσχα να δημιουργεί την εικόνα μιας υποχώρησης με στόχο να παγιδεύσει τους Ουκρανούς σε μάχες μέσα στη Χερσώνα.

«Στον Νότο προχωράμε σταδιακά ενισχύοντας τις θέσεις μας βήμα βήμα» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελέσνκι.

Στη ρωσική κρατική τηλεόραση οι σχολιαστές ζητούν συνέχιση των βομβαρδισμών εναντίον των ουκρανικών υποδομών.

Δοκιμάζουν νέους πυραύλους
Την ίδια ώρα, για τη δεύτερη δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Σαρμάτ φέρεται να ετοιμάζει η Μόσχα μέχρι το τέλος του έτους σύμφωνα με πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ο γνωστός στη Δύση με το προσωνύμιο «Σατανάς» πύραυλος έχει την ικανότητα να πλήξει στόχους μέσα σε λίγα λεπτά.

«Ο πύραυλος μπορεί να φέρει περισσότερες από 10 κεφαλές. Αυτό που τρομάζει τους Δυτικούς είναι ότι κατασκευάζονται ήδη 50 πύραυλοι «Σαρμάτ» οι οποίοι το φθινόπωρο θα γίνουν μέρος του ρωσικού οπλοστασίου» δήλωσε η σχολιάστρια της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, Όλγκα Σκαμπάγεβα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ρωσία ανακοίνωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δε θα παραστεί στη σύνοδο των 20 ισχυρότερων οικονομιών στο Μπαλί της Ινδονησίας στα μέσα Νοεμβρίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα βρίσκεται στη Μόσχα όπου χθες εγκαινίασε νέα νοσοκομειακή μονάδα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα