Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική υποχώρηση από την Χερσώνα - Τι μπορεί να σημαίνει

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική υποχώρηση από την Χερσώνα -  Τι μπορεί να σημαίνει

Η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από την στρατηγικής σημασίας Χερσώνα, το μόνο περιφερειακό κέντρο που είχε καταλάβει. Σύμφωνα με αναλυτές η κίνηση αυτή δεν πρέπει να ερμηνευθεί ώς οριστική αποτυχία.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε να υποχωρεί από περιοχές της επαρχίας της Χερσώνας, στόχο της αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων στο νότιο τμήμα της χώρας, για να ανασυγκροτηθεί στην ανατολική όχθη του Δνείπερου.

«Μονάδες των ρωσικών στρατευμάτων κατευθύνονται προς προκαθορισμένες θέσεις στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου, βάσει του εγκεκριμένου σχεδίου» που καταρτίστηκε χθες Τετάρτη, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η υποχώρηση αυτή, που ανακοινώθηκε χθες, περιλαμβάνει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την ομώνυμη πόλη της επαρχίας, τη μοναδική πρωτεύουσα επαρχίας στην Ουκρανία που έχει καταλάβει η Μόσχα μετά την εισβολή της.

Στ0 μεταξύ ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν επτά χιλιόμετρα προς δύο κατευθύνσεις στο νότιο τμήμα της χώρας και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους 12 νέους οικισμούς τις τελευταίες 24 ώρες.

«Δεν μπορούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε τις πληροφορίες σχετικά με τη λεγόμενη υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων κατοχής από τη Χερσώνα. Συνεχίζουμε την επιχείρηση επίθεσης βάσει του σχεδίου μας», επεσήμανε στο Telegram.

Η Ουκρανία παραμένει επιφυλακτική

Ουκρανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αποσυρθούν από τη στρατηγικής σημασίας πόλη της Χερσώνας, μα απέφυγαν να κηρύξουν νίκη την Πέμπτη, ακόμα και αφού η Μόσχα είπε ότι άρχισε μια υποχώρηση που θα αποτελούσε μια ταπεινωτική ήττα στον πόλεμο.
Είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα τι συμβαίνει στη στρατηγικής σημασίας πόλη, την οποία δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες εβδομάδες. Κάποιοι δυτικοί παρατηρητές, περιλαμβανομένου του πιο υψηλόβαθμου αξιωματικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, είπαν ότι πιστεύουν πως οι δυνάμεις του Κρεμλίνου έχουν αναγκαστεί να αποσυρθούν- αν και μια πλήρης απόσυρση θα χρειαζόταν χρόνο.
 
Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες ότι οποιαδήποτε ανακοίνωση ρωσικής υποχώρησης θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό. Έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα πως προσπαθεί να παρασύρει τις ουκρανικές δυνάμεις σε ενέδρα και ότι Ρώσοι στρατιώτες έχουν φορέσει πολιτικά ρούχα σε μια προσπάθεια να κρυφτούν ανάμεσα στον πληθυσμό της πόλης.

Ωστόσο την Πέμπτη ο επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλερί Ζαλούζνι, είπε πως «ο εχθρός δεν είχε άλλη επιλογή από τη φυγή», καθώς ο στρατός του Κιέβου είχε «καταστρέψει το σύστημα προμηθειών και τις γραμμές επιμελητείας και διαταράξει το σύστημα στρατιωτικής διοίκησης του εχθρού» στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν πως οι Ρώσοι αποσύρονταν όντως από τη Χερσώνα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο ανέφερε πως γίνονταν «ελιγμοί μονάδων του ρωσικού γκρουπ» στην άλλη πλευρά του Δνείπερου από αυτήν όπου βρίσκεται η Χερσώνα, μία ημέρα αφού διετάχθη η απόσυρση.

Ένας άλλος ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος έδωσε και άλλον έναν λόγο προβληματισμού περί οποιασδήποτε απόσυρσης: Ο προεδρικός σύμβουλος Μιχάιλο Ποντόλιακ υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν βάλει νάρκες σε όλη την πόλη, λέγοντας πως ήθελαν να τη μετατρέψουν σε «πόλη θανάτου».
 
Η Μόσχα κατέλαβε τη Χερσώνα λίγο μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου – είναι η μόνη πρωτεύουσα ουκρανικής περιφέρειας την οποία κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις- και προσάρτησε παράνομα την ομώνυμη περιφέρεια τον Σεπτέμβριο. Ο εξαναγκασμός σε απόσυρση από την πόλη θα αποτελούσε μια από τις χειρότερες αποτυχίες/ ήττες της Ρωσίας, ενώ η ανάκτησή της από την Ουκρανία θα άνοιγε τον δρόμο για την ανάκτηση εδαφών στα νότια, ενδεχομένως περιλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014. Επίσης, η ρωσική υποχώρηση είναι σχεδόν βέβαια πως θα οδηγούσε σε αύξηση της πίεσης στο Κρεμλίνο από το εσωτερικό για κλιμάκωση της σύγκρουσης.

 Το ηθικό των Ουκρανών

Η ανακοίνωση της αποχώρησης από τη Χερσώνα στο νότο -ένα μήνα αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσάρτησε την περιοχή και την ανακήρυξε τμήμα της Ρωσίας για πάντα- ακολουθεί την ήττα της Ρωσίας στο βορρά και σε τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας, αφήνοντας τη Μόσχα μόνο με περιορισμένα κέρδη από τον πόλεμό της.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να διατηρούν μερικές από τις περιοχές που κατέλαβαν στο νότο, περιλαμβανομένης μιας χερσαίας οδού που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας που κατέλαβε το 2014, καθώς και μερικές πόλεις στα ανατολικά, οι οποίες έχουν σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί κατά την κατάληψή τους.

Για την Ουκρανία, η οποία έχει αντέξει εννέα μήνες βομβαρδισμών και κατοχή που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους της, μια νίκη στη Χερσώνα ενισχύει τη θέση της ότι μπορεί να νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης και ενδέχεται να κάνει να σωπάσουν μερικές φωνές που την καλούν να διαπραγματευθεί μια συμφωνία με την οποία θα παραχωρούσε εδάφη.

Η αποχώρηση μπορεί να θέσει εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς εκτός ρωσικής κατοχής, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι, σε περιοχές όπως το γειτονικό Μικολάιφ, δεν θα βρίσκονται πλέον μέσα στο βεληνεκές του ρωσικού πυροβολικού, που σφυροκοπούσε σπίτια αμάχων.

Η Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να βρεθεί σε περαιτέρω πλεονεκτική θέση.

«Αναλαμβάνοντας τον έλεγχο ολόκληρης της δυτικής όχθης του Δνείπερου, οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορέσουν τώρα να στοχοθετήσουν με πυροβολικό όλες τις ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών, καθώς και κέντρα διοίκησης και ελέγχου ανάμεσα στο Δνείπερο και την Κριμαία», λέει ο Ντέιλ Μπάκνερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διεθνούς ασφαλείας Global Guardian.

Ο αμερικανός απόστρατος στρατηγός Μαρκ Χέρτλινγκ, πρώην διοικητής των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στην Ευρώπη, έγραψε στο Twitter ότι πρόκειται για ένα περαιτέρω πλήγμα στο ηθικό των Ρώσων και θα τονώσει το ηθικό των ουκρανικών στρατευμάτων.

Ο ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Γιούρι Μπουτούσοφ δήλωσε πως η χρήση από τον ουκρανικό στρατό συστημάτων ρουκετών HIMARS που έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ, κατέστησε τις διελεύσεις του ποταμού τόσο επικίνδυνες ώστε «η υπεράσπιση των ρωσικών θέσεων εκεί έχει καταστεί αδύνατη».

«Ας είμαστε όμως σαφείς. Οι ρωσικές δυνάμεις θα πάρουν αμυντικές θέσεις και θα μπορούν να πραγματοποιήσουν νέες επιθέσεις. Θα μπορέσουν να διατηρήσουν για κάποιο καιρό τις θέσεις τους στην ανατολική όχθη», λέει ο Γιούρι Μπουτούσοφ σε βίντεο στο YouTube.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα