Πολιτικός σεισμός στη Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας μετά από μόλις 44 ημέρες στην εξουσία

Πολιτικός σεισμός στη Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας μετά από μόλις 44 ημέρες στην εξουσία

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία με την παραίτηση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

Με διάγγελμα της η Λιζ Τρας επιβεβαίωσε τη φημολογία για παραίτηση. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας ανακοίνωσε την παραίτησή της,  μετά από μόλις 44 ημέρες στην εξουσία.

Όπως τόνισε θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι να οριστεί διάδοχος.

«Αναγνωρίζω, δεδομένης της κατάστασης, ότι δεν μπορώ να φέρω εις πέρας την εντολή την οποία έλαβα για να κυβερνήσω από το Συντηρητικό κόμμα. Επικοινώνησα με τον Βασιλιά Κάρολο και τον ενημέρωσα ότι παραιτούμαι από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος», είπε.

Και πρόσθεσε: «Σήμερα το πρωί, συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι. Συμφωνήσαμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη ηγέτη στο κόμμα μας. Αυτό, θα διασφαλίσει ότι θα μείνουμε σε τροχιά υλοποίησης των οικονομικών μας σχεδίων και να διατηρήσουμε έτσι την οικονομική σταθερότητα της χώρας και την εθνική μας ασφάλεια.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας ζήτησε την άμεση προκήρυξη εκλογών.

Η ανακοίνωση, που έγινε από τον Τρας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, ακολουθεί τη σχεδόν πλήρη εξάτμιση της πολιτικής της εξουσίας που την οδήγησε να συντρίψει τις αγορές, να χάσει δύο βασικούς υπουργούς και να χάσει την εμπιστοσύνη σχεδόν όλων των δικών της βουλευτών.

 Ο Τρας θα είναι ο πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οπως είπε η Λιζ Τρας ενημέρωσε τον βασιλιά Κάρολο ότι παραιτείται καθώς δεν μπόρεσε να εκπληρώσει το όραμά της. Θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός της, εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ο Κιρ Στάρμερ ζητά εκλογές- Ο Τζέρεμι Χαντ δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας ζήτησε την άμεση προκήρυξη εκλογών, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, μετά την παραμονή της στην εξουσία για μόλις 45 ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, της Mirror και του BBC, ο Τζέρεμι Χαντ δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα