Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι βρετανικές Αρχές δεν επέτρεψαν την παρουσία κινεζικής αντιπροσωπείας

Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι βρετανικές Αρχές δεν επέτρεψαν την παρουσία κινεζικής αντιπροσωπείας

Λίγες ώρες πριν από την κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Βρετανίας και Κίνας. Οι βρετανικές αρχές δεν επέτρεψαν σε αντιπροσωπεία της κινεζικής κυβέρνησης να παραστεί στην τελετή απονομής φόρου τιμής στη Βασίλισσα Ελισάβετ, ανοίγοντας ένα νέο διπλωματικό ρήγμα με το Πεκίνο.
Οι αρχές της Βουλής των Κοινοτήτων δεν επέτρεψαν σε αντιπροσωπεία της κινεζικής κυβέρνησης να παραστεί στην τελετή απονομής φόρου τιμής στη Βασίλισσα Ελισάβετ, ανοίγοντας ένα νέο διπλωματικό ρήγμα με το Πεκίνο.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Λίντσεϊ Χόυλ, Lindsay Hoyle είπε στους συναδέλφους του ότι απέρριψε το αίτημα να επιτραπεί σε Κινέζους αξιωματούχους να εισέλθουν στο Γουέστμίνστερ Χολ, όπου η σορός της εκλιπούσας βασίλισσας θα βρίσκεται μέχρι την κηδεία της τη Δευτέρα.

Όλοι οι αρχηγοί κρατών που επισκέπτονται το Λονδίνο για την κηδεία έχουν προσκληθεί να παρευρεθούν στην τελετή στο Westminster Hall πριν από την κηδεία της Δευτέρας και να υπογράψουν ένα βιβλίο συλλυπητηρίων στο Lancaster House.

Οι κυρώσεις του Πεκίνου
Πέρυσι είχε απαγορευτεί στον Κινέζο πρεσβευτή, Zheng Zeguang, να εισέλθει στο κοινοβούλιο μετά την επιβολή κυρώσεων από το Πεκίνο σε ορισμένους Βρετανούς πολιτικούς που έχουν ασκήσει κριτική στη μεταχείριση των μουσουλμάνων Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ. Η απαγόρευση αυτή εξακολουθεί να ισχύει όσο οι κυρώσεις αυτές παραμένουν.

Τότε ο Χόυλ δήλωσε ότι δεν ήταν σωστό για τον Zheng «να βρεθεί στον τόπο εργασίας μας, όταν η χώρα του έχει επιβάλει κυρώσεις κατά ορισμένων μελών μας». Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η πρόσβαση στο κοινοβουλευτικό κτήμα ήταν θέμα που έπρεπε να αποφασίσουν οι κοινοβουλευτικές αρχές.

Τα όσα είπε ο Χόυλ αφήνουν ανοιχτή την πιθανότητα ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι να παραστούν στην κηδεία της βασίλισσας στο Αβαείο του Γουέστμινστερ ως εκπρόσωποι του προέδρου Σι Τζινπίνγκ τη Δευτέρα, αλλά θα τους απαγορευτεί η είσοδος στο Γουλεστμίνστερ Χολ για να υποβάλουν τα σέβη τους μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα.

Σκληραίνει τη στάση της η βρετανική κυβέρνηση
Η στάση της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στην Κίνα φαίνεται ότι θα σκληρύνει τους επόμενους μήνες. Η Λιζ Τρας, η οποία ανέλαβε πρωθυπουργός νωρίτερα αυτό το μήνα, ανέφερε κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης για την ηγεσία των Τόρις ότι θα είναι πιο σκληρή απέναντι στο Πεκίνο από τον προκάτοχό της Μπόρις Τζόνσον.

Έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σκοπεύει να αναγνωρίσει επίσημα τη μεταχείριση των Ουιγούρων ως γενοκτονία και σχεδιάζει να επικαιροποιήσει την ολοκληρωμένη αναθεώρηση της βρετανικής κυβέρνησης – τη μακροπρόθεσμη εξωτερική και αμυντική στρατηγική της – με σκληρότερη γλώσσα για την Κίνα. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού επιτέθηκε στον αντίπαλό της Ρίσι Σουνάκ επειδή επιδιώκει στενότερους οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα ως καγκελάριος του Ηνωμένου Βασιλείου.



Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα