Μεγάλη Βρετανία: Στο Λονδίνο μεταφέρεται η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ

Μεγάλη Βρετανία: Στο Λονδίνο μεταφέρεται η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ

Στο Εδιμβούργο μεταφέρεται η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για δύο ημέρες.
Από τα Χάιλαντς της Σκωτίας και το αγαπημένο της κάστρο του Μπαλμόραλ όπου περνούσε τις καλοκαιρινές διακοπές, ξεκίνησε το τελευταίο «ταξίδι» της Ελισάβετ. Το φέρετρο με τη σορό της, καμωμένο από βελανιδιά και καλυμμένο με το βασιλικό έμβλημα της Σκωτίας, πέρασε από πόλεις και χωριά όπου ο κόσμος περίμενε υπομονετικά για να αποχαιρετήσει τη μακροβιότερη βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ανάμεσά τους, η 69χρονη Ελισάβετ Αλεξάνδρα η οποία γεννήθηκε την ημέρα που στέφθηκε βασίλισσα η Ελισάβετ.

«Θλιβόμαστε σαν να χάσαμε ένα μέλος της οικογένειάς μας. Είμαι πολύ συγκινημένη».

Έξω από Αμπερντίν παρατάχθηκαν ακόμα και αγρότες με τα τρακτέρ τους για να αποχαιρετίσουν τη βασίλισσα.

Το ταξίδι της σορού της βασίλισσας Ελισάβετ από την Σκωτία για το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε. Θα διανυθούν 280 χιλιόμετρα σε ένα ταξίδι που αναμένεται να διαρκέσει περισσότερες από έξι ώρες και να περάσει από τρεις διαφορετικές περιοχές της Σκωτίας μέχρι να καταλήξει στο Εδιμβούργο και στο παλάτι το οποίο χρησιμοποιείται ως μόνιμη κατοικία του Βρετανού μονάρχη. Θα εκτεθεί σε δημόσιο προσκύνημα για δύο ημέρες.

Τελευταίος σταθμός το Λονδίνο
Την Τρίτη το βράδυ η σορός της Ελισάβετ θα μεταφερθεί από το Εδιμβούργο στο Λονδίνο με αεροσκάφος της βασιλικής πολεμικής αεροπορίας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωπο περιμένουν κάθε ημέρα στην ουρά έξω από τα ανάκτορα για να αφήσουν λίγα λουλούδια ή ένα σημείωμα στην μνήμη της Ελισάβετ

Σχεδόν όλοι δεν έχουν γνωρίσει άλλη βασίλισσα στη ζωή τους. Αλλά και μικρά παιδιά που βιώνουν με τον τρόπο τους τον κόσμο των παραμυθιών και την πραγματικότητα.

«Ντυθήκαμε βασίλισσες και μας αρέσει πολύ. Θέλουμε να δείξουμε πόσο καλή ήταν η βασίλισσα. Ήταν μία εκπληκτική γυναίκα. Δε θα την ξεχάσουμε ποτέ».

«Έζησε μία καλή ζωή, 96 χρόνια, πολύ καλή ζωή. Θα μας λείψει. Ήταν μία πολύ δυναμική γυναίκα. Μία πολύ καλή κυρία, δεν θέλω να μιλήσω για την πολιτική για να είμαι ειλικρινής. Θεωρώ ότι ήταν η σπονδυλική στήλη της αυτοκρατορίας. Όλοι την αγαπούσαν».

Καθώς η αυτοκινητοπομπή διέσχιζε την Σκωτία, επαναλαμβανόταν σε όλη την Βρετανία η επίσημη ανακήρυξη του Καρόλου του Τρίτου ως Βασιλιά, που έγινε πρώτα χθες στο Λονδίνο.

Οι επαφές του νέου βασιλιά
Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοπολιτείας είχε ο βασιλιάς ο Κάρολος Γ΄ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Συνάντηση ακολούθησε επίσης και με τους 15 εκπροσώπους των 15 χωρών της Κοινοπολιτείας. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο ζήτημα φαίνεται να προκύπτει με την παραμονή της Αυστραλίας σε αυτήν.

«Αν και έχουν περάσει 40 χρόνια που της δώσαμε όρκο πίστης, ισχύει. Υπηρετήσαμε με ευχαρίστηση τη βασίλισσα. Ήταν το αφεντικό μας και είμαστε υπερήφανοι για αυτό».

Αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι όσο θα διαρκεί το λαϊκό προσκύνημα στη σωρό της Ελισάβετ στο Λονδίνο, θα υπάρχουν κάθε ημέρα περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι στους κεντρικούς δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα