Βρετανία: Ο Κάρολος νέος βασιλιάς - Τι προβλέπει το πρωτόκολλο

Η βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, έφυγε απόψε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. «Η βασίλισσα απεβίωσε εν ειρήνη στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα», αναφέρει η ανακοίνωση των Ανακτόρων.

Ο πρίγκιπας Κάρολος είναι ο νέος βασιλιάς και αρχηγός του κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου και 15 κρατών της Κοινοπολιτείας μετά το θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ σε ηλικία 96 ετών.

«Ο θάνατος της αγαπημένης μου Μητέρας, η μεγαλύτερη θλίψη για μένα και την οικογένειά μου»

Με επίσημη ανακοίνωση στον λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας, ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας, Κάρολος, ανακοίνωσε τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. 

«Ο θάνατος της αγαπημένης μου Μητέρας, της Αυτού Μεγαλειότητας της Βασίλισσας, είναι στιγμή της μεγαλύτερης θλίψης για εμένα και όλα τα μέλη της οικογένειάς μου. Θρηνούμε βαθύτατα το θάνατο μιας αγαπημένης Μονάρχη και μιας πολυαγαπημένης Μητέρας. Γνωρίζω ότι η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, τα Βασίλεια και την Κοινοπολιτεία, και από αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πένθους και αλλαγής, η οικογένειά μου και εγώ θα παρηγορηθούμε από τη γνώση μας για τον σεβασμό και τη βαθιά στοργή, που η Βασίλισσα γνώριζε τόσο καλά».

Ο πρώην πρίγκιπας της Ουαλίας έγινε αυτομάτως ο νέος μονάρχης τη στιγμή που πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ Β' - αλλά η στέψη του πιθανότατα δεν θα πραγματοποιηθεί για πολλούς μήνες.

Ο Κάρολος, 73 ετών, είναι διάδοχος του θρόνου από το 1952, τέσσερα χρόνια μετά τη γέννησή του στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, ο μακροβιότερος διάδοχος στην ιστορία της μοναρχίας.

 Ο προηγούμενος τίτλος του, πρίγκιπα της Ουαλίας, θα περάσει τώρα πιθανότατα στον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ, δούκα του Κέιμπριτζ, μαζί με αρκετούς άλλους τίτλους.

Στη βρετανική ιστορία έχουν υπάρξει ήδη δύο βασιλείς Κάρολοι - με τον έναν από αυτούς να καταλήγει εκτελεσμένος - και υπάρχουν κάποια ερωτηματικά σχετικά με το ποιον τίτλο θα πάρει ο νέος μονάρχης.

Ήδη από το 1960, η πάντα συνεπής Βρετανία είχε ενορχηστρώσει το τι θα συμβεί, εάν η Βασίλισσα πεθάνει. Έκτοτε, βέβαια, το πρωτόκολλο ανανεώνεται συνεχώς, αφού από το 1960 που η Ελισάβετ ήταν μόλις 34 ετών έχουν περάσει δεκάδες χρόνια βασιλείας της.

Μετά την ενημέρωση της/του πρωθυπουργού και σύμφωνα με το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο, σειρά έχει η ενημέρωση των πρωθυπουργών όλων των χωρών που η Ελισάβετ Β’ είναι αρχηγός κράτους, από τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, μέχρι τη Τζαμάικα, τις Μπαχάμες και την Παπούα Νέα Γουινέα.

Σύμφωνα με το περιοδικό Politico, που κατάφερε να «δει» τα σχετικά έγγραφα, αφού ενημερωθούν οι πρόεδροι των κυβερνήσεων, ένας υπάλληλος από το τα Ανάκτορα του Μπάκινγκχαμ με πένθιμη ενδυμασία θα θυροκολλήσει την αγγελία του θανάτου της βασίλισσας στις πύλες του Παλατιού, ενώ η επίσημη ιστοσελίδα του Παλατιού θα αλλάξει σε μαύρο χρώμα.

Στο τελετουργικό κομμάτι, το πρώτο πράγμα που θα συμβεί είναι όλες οι σημαίες στα κυβερνητικά κτήρια του Ηνωμένου Βασιλείου να χαμηλωθούν, για να κυματίσουν μεσίστιες. Το «σύνθημα» για την υποστολή της σημαίας θα δοθεί από ένα e-mail που θα στείλει ο Γραμματέας της Κυβέρνησης προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και μια σειρά από κρατικούς αξιωματούχους που θα αναφέρει: «Αγαπητοί συνάδελφοι, μετά λύπης μου γράφω, προκειμένου να σας ενημερώσω για τον θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας, της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’».

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του θλιβερού γεγονότος θα κληθεί να συνεδριάσει το βρετανικό Κοινοβούλιο καθώς επίσης και τα νομοθετικά σώματα της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Έπειτα όλες οι συνεδριάσεις θα αναβληθούν για δέκα ημέρες.

Ο πρώτος ανώτατος αξιωματούχος που θα προβεί σε δημόσιες δηλώσεις θα είναι η/ ο πρωθυπουργός, ενώ θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη Γηραιά Αλβιώνα και όλες τις χώρες που επόπτευε η βασίλισσα.

Σύμφωνα με το πρωτόσκολο στον θρόνο θα καθίσει ο πρωτότοκος γιος της Κάρολος.

Ποιος είναι ο νέος βασιλιάς

 Ο Κάρολος είναι ο μεγαλύτερος γιος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ και του Πρίγκιπα Φίλιππου του Ηνωμένου Βασιλείου. Αποτελεί τον κληρονομικό διάδοχο του βρετανικού θρόνου και ως ο πρωτότοκος κατέχει τον τίτλο ευγενείας του Δούκα της Κορνουάλης. Επίσης, είναι ο διάδοχος στη θέση του Ανώτατου Κυβερνήτη της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Ο Κάρολος γεννήθηκε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και ήταν το πρώτο εγγόνι του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ και της Βασίλισσας Ελισάβετ. Μαθήτευσε στα σχολεία Τσιμ και Γκόρντονστουν, στα οποία και ο πατέρας του, Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, είχε βρεθεί ως παιδί, καθώς και στο σχολείο Τζιλόνγκ Γκράμαρ της Βικτώριας στην Αυστραλία. Αφού απέκτησε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο Κάρολος υπηρέτησε στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και το Βασιλικό Ναυτικό, από το 1971 έως το 1976.

Το 1981, παντρεύτηκε τη Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ, με την οποία απέκτησε δύο γιους: τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ (1982) και τον Πρίγκιπα Χάρι (1984). Το 1996, το ζευγάρι πήρε διαζύγιο μετά από γνωστές εξωσυζυγικές σχέσεις αμφοτέρων. Την επόμενη χρονιά, η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό στο Παρίσι. Το 2005, ο Κάρολος παντρεύτηκε τη μακροχρόνια σύντροφό του, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα