Η Λιζ Τρας νέα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας

Η Λιζ Τρας νέα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας

Η Λιζ Τρας θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας. Η Λιζ Τρας νίκησε στην εσωκομματική μάχη διεκδίκησης της ηγεσίας τους Συντηρητικού Κόμματος και της πρωθυπουργίας και θα είναι η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σε αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον που εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση.

Η υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Λιζ Τρας, εξελέγη ηγέτης των Τόρις από τα μέλη του κόμματος και αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας.

Η νέα ηγέτις των Τόρις κληρονομεί μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα της επιτρέψει να αναλάβει επισήμως την πρωθυπουργία αύριο Τρίτη.

H Λιζ Τρας πήρε 57,4% των ψήφων έναντι 42,6% που απέσπασε ο Ρίσι Σούνακ.

«Είναι τιμή μου που εκλέχθηκα αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος.  Σας ευχαριστώ που με εμπιστευτήκατε για να ηγηθώ και να προσφέρω για τη μεγάλη μας χώρα. Θα αναλάβω τολμηρή δράση για να ξεπεράσουμε όλοι μας αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να αναπτύξουμε την οικονομία μας και να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες του Ηνωμένου Βασιλείου» γράφει στο πρώτο της μήνυμα προς τον βρετανικό λαό μέσω Twitter.

 Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Λιζ Τρας: 81,326
Ρίσι Σούνακ: 60,399
Εκλογικό σώμα: 172,437
Συμμετοχή: 82.6%
Απορριφθέντα ψηφοδέλτια: 654

Ποια είναι η Λιζ Τρας

Η νέα ηγέτης των Τόρις στο Ηνωμένο Βασίλειο Λιζ Τρας, στην ηλικία των επτά ετών, έπαιξε το ρόλο της Μάργκαρετ Θάτσερ στις εικονικές γενικές εκλογές του σχολείου της. Όμως σε αντίθεση με την πρωθυπουργό, η οποία κέρδισε μια τεράστια πλειοψηφία το 1983, δεν αποδείχθηκε επιτυχημένη.

Πολλά χρόνια αργότερα, η Τρας θυμήθηκε το γεγονός και δήλωσε ότι «άδραξα την ευκαιρία και έβγαλα έναν ειλικρινή λόγο στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά κατέληξα με μηδέν ψήφους. Δεν ψήφισα καν τον εαυτό μου».

Τριάντα εννέα χρόνια μετά, η υπουργός Εξωτερικών αρπάζει την ευκαιρία να ακολουθήσει πραγματικά το παράδειγμα της Σιδηράς Κυρίας και να γίνει ηγέτης των Συντηρητικών και πρωθυπουργός, παρότι έμεινε πίσω από τον πρώην καγκελάριο Ρίσι Σουνάκ και στους πέντε γύρους της ψηφοφορίας των βουλευτών των Τόρις.

Όμως οι στοιχηματικές εταιρείες την είχαν ως το ξεκάθαρο φαβορί για τη νίκη, αφού έχει περάσει χρόνια χτίζοντας σχέσεις με τις ενώσεις των εκλογικών περιφερειών και έχοντας παραμείνει πιστή στον Μπόρις Τζόνσον κατά τις πιο σκοτεινές ημέρες της πρωθυπουργίας του.

Η Μαίρη Ελίζαμπεθ Τρας γεννήθηκε στην Οξφόρδη το 1975. Έχει περιγράψει τον πατέρα της, καθηγητή μαθηματικών, και τη μητέρα της, νοσοκόμα, ως «αριστερούς».

Ως νεαρό κορίτσι, η μητέρα της συμμετείχε σε πορείες στην Εκστρατεία για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό, μια οργάνωση που αντιτάχθηκε σθεναρά στην απόφαση της κυβέρνησης Θάτσερ να επιτρέψει την εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών κεφαλών στη RAF Greenham Common, δυτικά του Λονδίνου.

Η οικογένεια μετακόμισε στο Πέισλι, δυτικά της Γλασκώβης, όταν η Τρας ήταν τεσσάρων ετών.

Μιλώντας στην εκπομπή Profile του BBC Radio 4, ο αδελφός της είπε ότι η οικογένεια απολάμβανε να παίζει επιτραπέζια παιχνίδια, αλλά η νεαρή Τρας μισούσε να χάνει και συχνά εξαφανιζόταν παρά να ρισκάρει να μην κερδίσει.

Η οικογένεια μετακόμισε αργότερα στο Λιντς, όπου φοίτησε στο Roundhay, ένα κρατικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η Τρας μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου σπούδασε φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά και δραστηριοποιήθηκε στη φοιτητική πολιτική, αρχικά για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Στο συνέδριο του κόμματος το 1994, μίλησε υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας, λέγοντας στους συνέδρους στο Μπράιτον: «Εμείς οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες πιστεύουμε στις ευκαιρίες για όλους. Δεν πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι γεννιούνται για να κυβερνούν».

Στην Οξφόρδη, η Τρας μεταπήδησε στους Συντηρητικούς.

Μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε ως λογίστρια για τη Shell και την Cable & Wireless, ενώ το 2000 παντρεύτηκε τον συνάδελφό της λογιστή Χιου Ο’Λίρι. Το ζευγάρι έχει δύο παιδιά.

Η Τρας ήταν υποψήφια των Συντηρητικών για το Χέμσγουορθ του Δυτικού Γιορκσάιρ στις γενικές εκλογές του 2001, αλλά έχασε, στη συνέχεια υπέστη άλλη μια ήττα στο Κάλντερ Βάλεϊ, επίσης στο Δυτικό Γιορκσάιρ, το 2005.

Όμως, με τις πολιτικές της φιλοδοξίες αμείωτες, εξελέγη δημοτική σύμβουλος στο Γκρίνουιτς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, το 2006, ενώ από το 2008 εργάστηκε επίσης για το κεντροδεξιό think tank Reform.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον έβαλε την Τρας στη «λίστα Α» των υποψηφίων προτεραιότητας για τις εκλογές του 2010 και επιλέχθηκε να είναι υποψήφια στην ασφαλή έδρα του Νοτιοδυτικού Νόρφολκ.

Όμως, γρήγορα αντιμετώπισε μια μάχη κατά της απένταξης από την ένωση των Συντηρητικών της εκλογικής περιφέρειας, αφού αποκαλύφθηκε ότι είχε σχέση με τον βουλευτή των Συντηρητικών Μαρκ Φιλντ μερικά χρόνια νωρίτερα.

Η προσπάθεια εκδίωξής της απέτυχε και η Τρας κέρδισε την έδρα με περισσότερες από 13.000 ψήφους.

Συνυπέγραψε ένα βιβλίο, το Britannia Unchained, με τέσσερις άλλους συντηρητικούς βουλευτές που εκλέχθηκαν το 2010, το οποίο συνιστούσε την απογύμνωση των κρατικών ρυθμίσεων για την ενίσχυση της θέσης του Ηνωμένου Βασιλείου στον κόσμο, χαρακτηρίζοντάς την ως εξέχουσα υπέρμαχο των πολιτικών της ελεύθερης αγοράς στα έδρανα των Τόρις.

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την ηγεσία του BBC, αμφισβητήθηκε σχετικά με ένα σχόλιο στο Britannia Unchained, το οποίο περιέγραφε τους Βρετανούς εργαζόμενους ως «από τους χειρότερους τεμπέληδες στον κόσμο» κάτι για το οποίο επέμεινε ότι δεν το είχε γράψει.

Το 2012, μόλις δύο χρόνια αφότου έγινε βουλευτής, μπήκε στην κυβέρνηση ως υπουργός Παιδείας και το 2014 προήχθη σε υπουργό Περιβάλλοντος.

Στο συνέδριο των Συντηρητικών το 2015, η Τρας χλευάστηκε για μια ομιλία στην οποία είπε με παθιασμένη φωνή: «Εισάγουμε τα δύο τρίτα του τυριού μας. Αυτό. Είναι μια ντροπή».

Λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα ήρθε αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός της τελευταίας γενιάς - το δημοψήφισμα για την ΕΕ.

Η Τρας έκανε εκστρατεία υπέρ της παραμονής, γράφοντας στην εφημερίδα Sun ότι το Brexit θα ήταν «μια τριπλή τραγωδία - περισσότεροι κανόνες, περισσότερα έντυπα και περισσότερες καθυστερήσεις κατά την πώληση στην ΕΕ».

Ωστόσο, μετά την ήττα της πλευράς της, άλλαξε γνώμη, υποστηρίζοντας ότι το Brexit παρέχει την ευκαιρία να «αναταράξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα πράγματα».

Υπό την πρωθυπουργία της Τερέζα Μέι, υπηρέτησε ως υπουργός Δικαιοσύνης, προτού γίνει επικεφαλής γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών.

Όταν ο Μπόρις Τζόνσον έγινε πρωθυπουργός το 2019, η Τρας μετακινήθηκε σε υπουργό διεθνούς εμπορίου - μια θέση που σήμαινε συναντήσεις με παγκόσμιους πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες για την προώθηση της βρετανικής PLC.

Το 2021, σε ηλικία 46 ετών, μετακινήθηκε σε μία από τις πιο υψηλόβαθμες θέσεις στην κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας τη θέση του Ντομινίκ Ράαμπ ως υπουργός Εξωτερικών.

Σε αυτόν τον ρόλο προσπάθησε να λύσει το δύσκολο πρόβλημα του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, καταργώντας τμήματα μιας συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit - μια κίνηση που επικρίθηκε έντονα από την ΕΕ.

Εξασφάλισε την απελευθέρωση δύο βρετανο-ιρανών υπηκόων που είχαν συλληφθεί και κρατούνταν και οι δύο.

Και όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, υιοθέτησε σκληρή γραμμή, επιμένοντας ότι όλες οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να εκδιωχθούν από τη χώρα.

Ωστόσο, δέχθηκε επικρίσεις επειδή υποστήριξε ανθρώπους από το Ηνωμένο Βασίλειο που ήθελαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Η εκστρατεία της Τρας για την ηγεσία του κόμματος δεν ήταν απαλλαγμένη από αντιπαραθέσεις.

Πιεζόμενη για το πώς θα αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους ζωής, δήλωσε ότι θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη «μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, όχι στη χορήγηση ελεημοσύνης».

Αναγκάστηκε να απορρίψει ένα σχέδιο για τη σύνδεση των αμοιβών του δημόσιου τομέα με το περιφερειακό κόστος διαβίωσης λόγω της αντίδρασης ανώτερων Συντηρητικών που είπαν ότι αυτό θα σήμαινε χαμηλότερες αμοιβές για εκατομμύρια εργαζόμενους εκτός Λονδίνου.

Και αποκάλεσε την Πρώτη Υπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον «κυνηγό της προσοχής», προσθέτοντας ότι ήταν καλύτερο να την «αγνοήσουμε».

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι είναι πιο δημοφιλής μεταξύ των μελών του κόμματος από τον αντίπαλό της Ρίσι Σουνάκ.

Κάποιοι έχουν δηλώσει ότι η Τρας, μέσω των ρούχων της - όπως ένα γούνινο καπέλο και ένας λευκός φιόγκος – είναι μια προσπάθεια να μιμηθεί ένα άλλο αγαπημένο πρόσωπο των Τόρις - την Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η Τρας το απέρριψε αυτό, λέγοντας στο GB News: «Είναι αρκετά απογοητευτικό το γεγονός ότι οι γυναίκες πολιτικοί συγκρίνονται πάντα με τη Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ οι άνδρες πολιτικοί δεν συγκρίνονται με τον Τεντ Χιθ».

Αλλά τέτοιες συγκρίσεις δεν αποτέλεσαν μειονέκτημα στο να συγκεντρώσει την υποστήριξη των μελών του Συντηρητικού Κόμματος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα