Θερμοκρασίες ρεκόρ σε Γερμανία, Δανία και ΗΠΑ – 500 νεκροί στην Ισπανία από καταστροφικές πυρκαγιές

Τις πληγές της μετρά η Ευρώπη μετά τον πρωτοφανή καύσωνα που βιώνει την τελευταία εβδομάδα. Ο καύσωνας προκάλεσε καταστροφικές πυρκαγιές ακόμα και στα προάστια της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας.
Πεντακόσιοι νεκροί είναι ο επίσημος απολογισμός του καύσωνα στην Ισπανία. Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επιδεινώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μεταφέρονται τώρα σε Γερμανία και Δανία. Σήμερα μάλιστα οι περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανοί θα βιώσουν θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου.

Ισπανία
Μετά από μέρες που οι πύρινες φλόγες καταβροχθίζουν χιλιάδες στρέμματα δάσους στην Ισπανία η καρδιά σφίγγεται μπροστά στην απόλυτη καταστροφή. Καμένη γη, απογυμνωμένα δέντρα και αποκαΐδια.
Κόποι μιας ολόκληρης ζωής χάθηκαν για πάντα.

«Αυτό είναι το μέρος που μεγάλωσα. Συγγνώμη. Δεν ξέρω τι θα βρω. Καμένα δέντρα. Δεν μπορώ ούτε να το σκέφτομαι», δήλωσε κάτοικος ενός  χωριού που χρειάστηκε να εκκενωθεί.

Εκτός από τις φωτιές οι Ισπανοί πρέπει να αντιμετωπίσουν και τον αφόρητο καύσωνα διαρκείας που αφαίρεσε πάνω από 500 ζωές.

«Η κλιματική αλλαγή είναι μία πραγματικότητα. Το είπα και από την πόλη Καρσές, η κλιματική αλλαγή σκοτώνει, είναι θανάσιμη για το οικοσύστημα μας», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σαντσεθ.
Βρετάνια 

Στη Βρετανία στάχτη έγιναν τουλάχιστον 60 σπίτια στα ανατολικά της χώρας.

Πρώτη φορά πυρκαγιά ξέσπασε και στο ανατολικό Λονδίνο καίγοντας περισσότερα από 10 σπίτια.

«Το μυαλό μου γυρίζει για να είμαι ειλικρινής. Συνεχώς σκέφτομαι ότι θα μπορούσαν να ήταν χειρότερα. Εννοώ ότι τα χάσαμε όλα αλλά τουλάχιστον είμαστε ζωντανοί», δήλωσε κάτοικος του Γουένινγκτον.

Γαλλία
Τεράστια είναι η καταστροφή και στην πόλη Ζιρόντ, νοτιοδυτικά της χώρας. Επί 10 μέρες η φωτιά καταβρόχθισε χιλιάδες στρέμματα και ανάγκασε χιλιάδες τουρίστες και κατοίκους να απομακρυνθούν.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στην περιοχή και συνεχάρη τους πυροσβέστες.

«Παρά την καταστροφή στη Ζιρόντ, θέλω να σας συγχαρώ για την εξαιρετική σας δουλειά, επειδή δεν υπήρχαν ανθρώπινες απώλειες», σημείωσε ο Μακρόν.

Ιταλία 
Στην Ιταλία, χιλιάδες στρέμματα δάσους κατέκαψε η πυρκαγιά σε Τοσκάνη και Τεργέστη.

Γερμάνια και Δανία 
Ρεκόρ θερμοκρασιών και στη Γερμανία.

Στο Αμβούργο το θερμόμετρο άγγιξε για πρώτη φορά στην ιστορία του τους 40 βαθμούς.

ΗΠΑ 
Σήμερα αναμένεται ότι περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανοί θα βιώσουν θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς και ότι θα σπάσουν τα ρεκόρ ζέστης στο Τέξας, τη Λουιζιάνα και το Άρκανσο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα