Η ΕΕ συμφώνησε στην παροχή επιπλέον 500 εκατ. ευρώ στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Η ΕΕ συμφώνησε στην παροχή επιπλέον 500 εκατ. ευρώ στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

 Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα σε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, ανεβάζοντας το συνολικό μέγεθος της βοήθειας προς το Κίεβο στα 2,5 δισ. ευρώ από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

“Σήμερα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για την πέμπτη δόση στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία”, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε.

Μέσω της συμφωνίας οι χώρες της ΕΕ θα συνεχίσουν να αγοράζουν από κοινού εξοπλισμό και προμήθειες για τον ουκρανικό στρατό, που σύμφωνα με την ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για αμυντικούς σκοπούς.

Η ΕΕ είχε εγκρίνει την πρώτη δόση βοήθειας στην Ουκρανία αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας, σε κάτι που αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν χαρακτηρίσει ως ορόσημο για μία ένωση επιφυλακτική σε ανάμειξη σε στρατιωτικές ενέργειες πέρα ​​από τα σύνορά της.

Το συνολικό ποσό που προβλέπεται πάντως για το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη, το χρηματοδοτικό ταμείο εκτός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μέσω του οποίου παρέχεται η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, είναι 5 δισ. ευρω.

Με τη συμφωνία για τα επιπλέον 500 εκατ. ευρώ το ταμείο έχει φτάσει ήδη στο ήμισυ των δυνατοτήτων του, αλλά ερωτηθείς σχετικά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ δήλωσε ότι είναι αρκετά πιθανό να αυξηθεί το όριό του.

“Είμαι βέβαιος ότι (ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ) Πούτιν υπολογίζει στη δημοκρατική κόπωση… Πιστεύει ότι οι δημοκρατίες είναι αδύναμες. Όχι. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν έχουν περιθώρια για κόπωση”, είπε ο Μπορέλ.

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους να παραμείνουν προσηλωμένοι, λέγοντας ότι ακόμη και όταν οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια οδεύουν σε καλοκαιρινές διακοπές, “τα ρωσικά στρατεύματα δεν σχεδιάζουν να πάρουν άδεια από την περαιτέρω επίθεση στην Ουκρανία”.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα