Πολιτικός σεισμός μετά την ήττα Μακρόν – Ρυθμιστής ο Μελανσόν

Πολιτικός σεισμός μετά την ήττα Μακρόν – Ρυθμιστής ο Μελανσόν

Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών κοινοβουλευτικών εκλογών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με την αριστερά να αναδεικνύεται σε δεύτερο κόμμα και την ακρα δεξιά να αυξάνει τις έδρες της, όπως παρουσιάζεται σε ρεπορτάζ στο megatv.com.

Πλέον η επόμενη μέρα στη χώρα ξημερώνει μέσα σε κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας.

Η απογοήτευση είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των υποστηρικτών του Εμμανουέλ Μακρόν καθώς βλέπουν τα πρώτα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών.

Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις, ο κεντρώος συνασπισμός του Γάλλου προέδρου κέρδισε 245 έδρες, 44 λιγότερες από τις 289 που απαιτούνται για τον πλήρη έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης.

«Η κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου. Δεν υπήρξε ξανά παρόμοια σύνθεση στην ιστορία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας. Η κατάσταση ελλοχεύει κινδύνους για τη χώρα μας δεδομένων των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσουμε», δήλωσε η Ελίσαμπεθ Μπορν.

Οι οπαδοί της ριζοσπαστικής αριστεράς πανηγύρισαν τις 131 έδρες που κέρδισε ο συνασπισμός του Ζαν – Λικ Μελανσόν, η νέα αξιωματική αντιπολίτευση.

«Πρόκειται για απόλυτη ήττα του κόμματος του προέδρου και δεν υπάρχει πλειοψηφία. Πετύχαμε τον πολιτικό στόχο που είχαμε θέσει: Σε λιγότερο από ένα μήνα να ρίξουμε τον άνθρωπο που με τόση αλαζονεία πίεσε ολόκληρη τη χώρα για να εκλεγεί χωρίς κανείς μας να γνωρίζει τι θα κάνει εφόσον το πετύχαινε», σχολίασε ο Επικεφαλής παράταξης NUPES, Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Κερδισμένη και η ακροδεξιά της Μαρίν Λε Πεν που βρέθηκε με σχεδόν 90 έδρες στη νέα βουλή.

«Θα επιδιώξουμε να συσπειρώσουμε τους Γάλλους σε ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα, ενώνοντας όλους τους πατριώτες δεξιά και αριστερά σε μια εθνική συσπείρωση για την υπεράσπιση της χώρας μπροστά στην κατάρρευση που βλέπουμε καθημερινά», επεσήμανε η Πρόεδρος  του «Εθνικού συναγερμού», Μαρίν Λεπέν.

64 έδρες κέρδισε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα της παραδοσιακής γαλλικής δεξιάς που βιάστηκε να δηλώσει κομμάτι της αντιπολίτευσης.

«Τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα. Όπως πάντα, θα κάνουμε μια εποικοδομητική αλλά πραγματική αντιπολίτευση στον Εμανουέλ Μακρόν που κατέστρεψε τα πάντα», τόνισε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Κριστιάν Ζακόμπ.

Ενδεικτικοί της πολιτικής αστάθειας που προκαλεί το αποτέλεσμα τα σημερινά πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου που μιλούν για «σφαλιάρα» στον Μακρόν και αδυναμία να κυβερνήσει. Όπως και στον πρώτο γύρο, το ποσοστό της αποχής έφτασε στο 53%, το υψηλότερο ποσοστό από το 2017.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα