Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι στηρίζουν την άμεση υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την ΕΕ

Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι στηρίζουν την άμεση υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την ΕΕ

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας τάσσονται υπέρ της «άμεσης» απόδοσης στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των ευρωπαίων ηγετών.

Μία μέρα πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώσει τη σύστασή της σχετικά με το καθεστώς της Ουκρανίας ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι έφτασαν με τρένο στο Κίεβο και σε δηλώσεις τους υποστήριξαν την «άμεση» ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

«Και οι τέσσερις υποστηρίζουμε το καθεστώς της υποψήφιας (χώρας) προς άμεση ένταξη», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τις συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Αυτό το καθεστώς θα συνοδεύεται από έναν οδικό χάρτη και θα περιλαμβάνει επίσης τη συνεκτίμηση της κατάστασης στα Βαλκάνια και τις γειτονικές χώρες, ειδικότερα στη Μολδαβία», συμπλήρωσε. Να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μολδαβία ζήτησε ο  Όλαφ Σολτς ενώ ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η Ιταλία θέλει η Ουκρανία να έχει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας και θα υποστηρίξει αυτή τη θέση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι τρεις ηγέτες, μαζί με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, συζήτησαν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την υποστήριξη της Δύσης και το αίτημά του για ένταξη στην Ε.Ε.

Πριν από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, οι τρεις ηγέτες μετέβησαν στο προάστιο του Ιρπίν και είδαν από κοντά ό,τι έχει απομείνει από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, με τον Γάλλο πρόεδρο να κάνει λόγο για «εγκλήματα πολέμου».

 Ισχυρή στήριξη για ένταξη στην ΕΕ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι και οι τέσσερις ηγέτες υποστήριξαν την ιδέα να δοθεί στην Ουκρανία «άμεσο» καθεστώς υποψηφίου στην ΕΕ. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε: «Και οι τέσσερις υποστηρίζουμε το άμεσο καθεστώς υποψηφιότητας στην ΕΕ. Η Γαλλία θα εντείνει τις παραδόσεις όπλων στη χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία». Ο Μακρόν υπογράμμισε επίσης τη σημασία της διατήρησης ανοιχτού καναλιού επικοινωνίας με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν.

Από την πλευρά του, ο Ντράγκι είπε ότι το κύριο μήνυμά κατά την επίσκεψή του ήταν το ότι η Ιταλία θέλει να δει την Ουκρανία στην ΕΕ. «Ο ουκρανικός λαός υπερασπίζεται καθημερινά τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας που στηρίζουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα, το σχέδιό μας», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε αυτή τη διαδικασία». Σημείωσε ότι η Ιταλία θέλει να δει το τέλος της σύγκρουσης, αλλά «οποιαδήποτε διπλωματική λύση δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη βούληση του Κιέβου».

Ο Σολτς δεσμεύτηκε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία όσο χρειάζεται, περιγράφοντας τον αγώνα του Κιέβου ενάντια στη ρωσική εισβολή ως «ηρωικό». «Η Γερμανία έχει δεχθεί 800.000 Ουκρανούς πρόσφυγες και επίσης υποστηρίζει την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά», είπε, προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό όσο η Ουκρανία χρειάζεται την υποστήριξή μας».

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε επίσης ότι ήρθε με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια» και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θα υποστηρίξει μια θετική απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ.

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έτοιμη να εργαστεί για να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ

Η Ουκρανία είναι «έτοιμη» να εργαστεί για να γίνει ένα «πλήρες μέλος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο μαζί με τους ομολόγους του από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ρουμανία.

«Οι Ουκρανοί έχουν ήδη κερδίσει το δικαίωμα να μπουν σε αυτό το μονοπάτι και να αποκτήσουν το καθεστώς υποψηφίας» για ένταξη χώρας, τόνισε ο Ζελένσκι μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα εάν θα χορηγήσει ή όχι στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας, το πρώτο βήμα σε μια διαπραγματευτική διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει για χρόνια.

Ντυμένος με το χακί μπλουζάκι του το οποίο φορά σε δημόσιες εμφανίσεις του μετά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ζελένσκι τόνισε ότι η χορήγηση στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας χώρας για την ΕΕ «μπορεί να ενισχύσει την ελευθερία στην Ευρώπη με έναν ιστορικό τρόπο».

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η ρωσική εισβολή στη χώρα του ισοδυναμεί με επιθετικότητα εναντίον όλης της Ευρώπης και ότι όσο περισσότερα όπλα λάβει η Ουκρανία από τη Δύση, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να απελευθερώσει τα ουκρανικά κατεχόμενα από την Ρωσία εδάφη.

Όπως ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου, συζήτησε με τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ρουμανίας το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης.

Η Ουκρανία είναι ευγνωμονούσα για τις παραδόσεις όπλων που έρχονται προς βοήθεια κατά της ρωσικής εισβολής και αναμένει να λάβει βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονου πυραυλικού πυροβολικού και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Κάθε μέρα καθυστέρησης ή αναβολής αποφάσεων είναι μια ευκαιρία για τον ρωσικό στρατό να σκοτώσει Ουκρανούς ή να καταστρέψει τις πόλεις μας», είπε. «Υπάρχει μια άμεση συσχέτιση: όσο πιο ισχυρά όπλα λαμβάνουμε, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να απελευθερώσουμε τον λαό μας, τη γη μας».

«Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας είναι επιθετικότητα εναντίον όλης της Ευρώπης, εναντίον όλης της ενωμένης Ευρώπης, εναντίον καθενός από εμάς, ενάντια στις αξίες μας», είπε.

Ο Ζελένσκι ζήτησε κυρώσεις και όπλα
Ο Πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την «αλληλεγγύη τους προς τη χώρα και τον λαό μας», ωστόσο δεν έλειψε η πίεση του για επιπλέον εξοπλισμό. Στο νυχτερινό του διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό είχε αναφέρει: «Καθημερινά αγωνίζομαι για την Ουκρανία να αποκτήσει τα όπλα και τον εξοπλισμό που χρειάζεται».

Επισήμανε ότι η εισβολή της Ρωσίας ισοδυναμούσε με επίθεση εναντίον όλης της Ευρώπης. «Όσο περισσότερα όπλα λάβει η Ουκρανία από τη Δύση, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να απελευθερώσει την κατεχόμενη γη», είπε, συμπληρώνοντας ότι στο τραπέζι τέθηκε θέμα περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς και η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα