Εκλογές στη Γαλλία: Μάχη στήθος με στήθος Μακρόν – Μελανσόν δείχνουν τα exit polls

Εκλογές στη Γαλλία: Μάχη στήθος με στήθος Μακρόν – Μελανσόν δείχνουν τα exit polls

Θρίλερ για τον νικητή των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία. Νίκη της Αριστεράς υπό τον Ζακ Λιν Μελανσόν, ισοπαλία με τον Εμανουέλ Μακρόν ή νίκη του 

Τα εκλογικά τμήματα των μεγάλων πόλεων έκλεισαν στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) για να ακολουθήσουν τα πρώτα exit poll, καθώς και οι προβολές για τον αριθμό των εδρών που θα καταλαμβάνει ο κάθε συνασπισμός μετά το δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής.

Το exit poll του France2 έδειξε ότι η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν και εκείνη υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν συγκεντρώνουν στο α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, το ίδιο ποσοστό: 25,2% και να μάχονται ποια από τις δυο θα κερδίσει.

Στην τρίτη θέση, σύμφωνα με το ίδιο exit poll, είναι το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν με 18,9%, ενώ την τέταρτη θέση φέρεται να καταλαμβάνουν οι Ρεπουμπλικανοί με 13,7%. Σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, σε έδρες η παράταξη Μακρόν εμφανίζεται πρώτη, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως θα έχει την πλειοψηφία.

Tα περισσότερα δημοσκοπικά ινστιτούτα και τηλεοπτικοί σταθμοί της Γαλλίας εμφανίζουν την Λαϊκή Ένωση του Μελανσόν να έρχεται πρώτη, αλλά με διαφορά μικρότερη του 1% από την παράταξη Μακρόν.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο στις έδρες που θα κερδίσει κάθε παράταξη στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, η παράταξη του Μακρόν έρχεται σύμφωνα με δημοσκοπικές έρευνες πρώτη, με αρκετές πιθανότητες να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να έχει πάνω από 289 έδρες.

Σε άλλο exit poll, όμως, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο συνασπισμός της Αριστεράς υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν έρχεται πρώτος με 26,20% έναντι 25,80% της παράταξης του Εμανουέλ Μαρόν. Σύμφωνα με το ίδιο exit poll, ποσοστό 19,10% λαμβάνει το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 11,10% και τα υπόλοιπα κόμματα ποσοστό κάτω του 5%. 

Σύμφωνα με το Reuters, ο συνασπισμός του Μελανσόν συγκεντρώνει 25,7% με 25,8%, η παράταξη Μακρόν περίπου 25%, ο Εθνικός Συναγερμός 18,5% με 19,3% και οι Ρεπουμπλικάνοι 11,6% με 14%.

Τελικά η αποχή στις εκλογές ήταν ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το 2017 και αρκετά μειωμένη σε σχέση με το 2012. Στις 18:00 ώρα Ελλάδας είχε ψηφίσει το 39,4% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, έναντι 40,75% που είχε ψηφίσει την ίδια ώρα το 2017 και 48,31% το 2012. Με την αποχή να εκτιμάται λοιπόν ότι θα είναι τελικά περί το 53%, οι Γάλλοι προσήλθαν στα 70.000 εκλογικά τμήματα της χώρας για να εκλέξουν τους 577 βουλευτές τους, μεταξύ των περίπου 6.300 υποψηφίων που κατέβηκαν στις εκλογές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα